Το σύγχονο Eldorado στη Ν.Α. Μεσόγειο και η Κύπρος !!!

Μια ιστορική αναδρομή σε γεγονότα και οι εταιρίες που "έπαιξαν" στην περιοχή

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Στην Κύπρο το 1950, παρά την άρνηση της κυβέρνησης της Αθήνας, με πρωτοβουλία της κυπριακής εκκλησίας, γίνεται δημοψήφισμα για την ένωση με την Ελλάδα (15 ως
22 Γενάρη 1950), πoυ υπογράφεται από 215.108 Ελληνοκύπριους (96% του συνολικού πληθυσμού).
Στο υπόλοιπο 4% συγκαταλέγονται και δημόσιοι υπάλληλοι που.....
τους απαγόρευσαν οι Βρεταννοί να υπογράψoυν.

Ο Πλαστήρας αρνείται να παραλάβει τo απoτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στις 20/8/1950 ο Μακάριος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Την ηγεσία του ενωτικού κινήματος στην Κύπρο την έχει η εκκλησία, που η πολιτική της δεν ταυτίζεται με τις εξαρτημένες Kυβερνήσεις της Αθήνας.

Το 1950 ο Γ. Παπανδρέου σ` επιστολή του προς το Δήμαρχο Λευκωσίας μεταξύ άλλων γράφει: «Η Ελλάς σήμερον αναπνέει με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν και δι` αυτό δεν ημπορεί λόγω του Κυπριακού να πάθει ασφυξίαν».

Από το 1950 η ελληνοκυπριακή ηγεσία επιδιώκει να συζητηθεί το Κυπριακό στον ΟΗΕ. Οι κυβερνήσεις της Αθήνας αρνούνται. Στην Ελλάδα δημιουργείται λαϊκό κίνημα για την ένωση.

Στις 4/3/1953 στην Αθήνα γίνονται αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας. Ο Μακάριος δεν κρύβει την αντίθεσή τoυ με τον Παπάγο.

Στις 12/8/53 ο Μακάριος, ως ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, υποβάλλει αίτηση στον ΟΗΕ να εφορμοσθεί για την Κύπρο η αρχή της αυτοδιάθεσης.

Η κυβέρνηση Παπάγου αρνείται να υιοθετήσει το αίτημα, γιατί, όπως δήλωσε αργότερα (12/12/58) ο Σ. Βενιζέλος στη Βoυλή, «σταθερώς η Αμερική μας απέτρεπε να προσφύγωμεν εις τα Ηνωμένα Έθνη».

Στις 26 Ιούλη 1956, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανακοίνωσε μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος στην Αλεξάνδρεια, ότι εθνικοποιούσε τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η εθνικοποίηση του Σουέζ από τον Νάσερ ενοποίησε όλους τους εχθρούς της Αιγύπτου. Για την Αγγλία, το Σουέζ ήταν το μοναδικό σημείο που είχε διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στην Αίγυπτο.
Η βρετανική Αυτοκρατορία είχε αρχίσει να ξηλώνεται από το 1947 όταν η Ινδία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Οι Αγγλοι ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν κάποιες από τις αποικίες τους ή να παραχωρήσουν ελεγχόμενη ανεξαρτησία.

Δεν ίσχυε το ίδιο όμως για το Σουέζ, τη Διώρυγα που ενώνει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά θάλασσα, η οποία γινόταν βασικός δίαυλος για τη μεταφορά του πετρελαίου.

Tο 70% των αναγκών της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για πετρέλαιο περνούσε μέσα από το Σουέζ.

Ετσι τρεις μήνες μετά, τον Οκτώβρη του 1956, ξεκίνησε η “Τριπλή Επίθεση” κατά της Αιγύπτου από την Αγγλία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Σε συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών που έγινε στο Παρίσι, αποφασίστηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση. Tο Iσραήλ εισέβαλε στη χερσόνησο του Σινά και έφτασε πραγματικά πολύ κοντά στη διώρυγα.

Τη μεγαλύτερη υποστήριξη, το Ισραήλ την είχε τότε από τους Γάλλους.

Ο Σιμόν Πέρε
Keywords
Τυχαία Θέματα