Το σύνδρομο των σπασμένων γυαλιών και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) : Υπέρμετρη αυστηρότητα ή μήπως πρόσκαιρη σκοπιμότητα;

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συστάθηκε το 1999 (ΦΕΚ 199/28.9.1999) με πολύ σοβαρές καταστατικές «ευθύνες» μεταξύ των οποίων η προστασία του καταναλωτή από δόλιες ή παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές ή από την....
νόθευση τροφίμων, ο καθορισμός των προδιαγραφών ποιότητας τις οποίες πρέπει να πληρούν τα προσφερόμενα στην κατανάλωση τρόφιμα, η διενέργεια με τα όργανά του ή η παραγγελία σε άλλες αρχές ή υπηρεσίες, ο συντονισμός και η διεύθυνση ελέγχων σε όλα τα στάδια, ο συστηματικός και απρόσκοπτος έλεγχος των τροφίμων κατά την διακίνηση, εμπορία και διάθεση τους και πολλές άλλες.

Οι σοβαρές αυτές υποχρεώσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της Γενικής Λειτουργίας του ΕΦΕΤ, δημιουργούν ένα τεράστιο εύρος δυναμικής του φορέα αλλά και συνιστούν ταυτόχρονα μια πελώρια ευθύνη απέναντι στην Ελληνική κοινωνία.

Η σφοδρή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας άρχισε αναπόφευκτα να βάζει βαθειά το νυστέρι σε κατεστημένα, συντεχνίες και πολυδάπανες υπηρεσίες του υπερτροφικού Δημόσιου τομέα προκαλώντας αντιδράσεις των «θιγόμενων». Ο τομέας βέβαια της δημόσιας υγείας έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα που απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και μεγάλη προσοχή. Παρ΄ όλα αυτά, ο ΕΦΕΤ δεν αποτελεί εξαίρεση στην γενική προσπάθεια «εξορθολογισμού» του δημόσιου τομέα:

Φέτος από την αρχή του χρόνου η Επιτροπή Σοφών, δηλαδή η Επιτροπή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Υγείας, άρχισε να καταρτίζει μια έκθεση προς τον Υπουργό Υγείας για το συμμάζεμα του σπάταλου Κράτους που επιβάλλει δυσβάστακτα οικονομικά βάρη στον αναιμικό Δημόσιο Προϋπολογισμό.

Αργότερα, τον Απρίλιο 2011, η Επιτροπή Σοφών με την Έκθεση που παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας, πρότεινε την κατάργηση του ΕΦΕΤ και του ΕΟΦ και την συγχώνευση τους σε ένα ενιαίο Οργανισμό Φαρμάκων και Διατροφής. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων του ΕΦΕΤ Ασπασία Μαρούγκα (Επίκαιρα 26/5/2011) οι μόνιμοι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ είναι σήμερα 230 (έναντι 500 που θα έπρεπε να είναι), με ανάγκες 6 εκ. Ευρώ μόνο για μισθοδοσία (Σημ. Συντ. μέσος όρος 26.000 Ευρώ ανά εργαζόμενο) πλέον λειτουργικά έξοδα για την διενέργεια ελέγχων και μικροβιολογικών εξετάσεων.

Σύμφωνα πάντα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Μονίμων Εργαζομένων του ΕΦΕΤ, «αυτή τη στιγμή στο χώρο της ασφάλειας των τροφίμων επικρατεί κυριολεκτικά αλαλούμ. Αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, πορίσματα που εμπλέκουν τη διατροφική πολιτική και την ασφάλεια των τροφίμων, διευθύνσεις που αδυνατούν να συντονιστούν και να συνεργαστούν συνθέτουν μια εικόνα μπάχαλου στην αγορά. Την όλη κατάσταση επέτεινε και η μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Υγείας που, απ’ ό,τι φαίνεται, πραγματοποιήθηκε με περίσσεια προχειρότητα. Πολλές φορές, για παράδειγμα, παρατηρείται το φαινόμενο να συγχέονται οι αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ με αυτές των υπηρεσιών του υπουργείου διατροφικής πολιτικής. Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν
Keywords
Τυχαία Θέματα