Τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

Κάθε χώρα έχει τη δική της παράδοση που αντικατοπτρίζεται παντού. Από τα γαμήλια έθιμα των κατοίκων της, μέχρι τα εθνικά και τοπικά προϊόντα τους. Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι βασικά στοιχεία της διατροφής του κάθε λαού. Έτσι λοιπόν, για να προστατευτούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και η εμπορική σημασία τους, έχει θεσπιστεί η Προστατευόμενη Ονομασία προέλευση ή αλλιώς Π.Ο.Π. Με αυτό τον τρόπο όταν ένα.......
προϊόν αναγνωριστεί σαν Π.Ο.Π. δεν μπορεί κάποιο άλλο να έχει το ίδιο ή παρόμοιο όνομα προστατεύοντας το έτσι από την εξαφάνιση.
Για να ονομάζεται ένα προϊόν Π.Ο.Π. δηλαδή
προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, πρέπει απαραίτητα να ισχύουν τα παρακάτω:
1. Να παράγεται και να ωριμάζει εντός αυστηρά προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης
2. Η πρώτη ύλη απ’ όπου προέρχεται να παράγεται επίσης εντός της ίδιας ζώνης
3. Να μην χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα κατά την παραγωγή του.
4. Να κατασκευάζεται με παραδοσιακές τεχνικές σε φυσικές συνθήκες.

Ο κανονισμός 1107/96 που αναγνωρίζει τα προϊόντα Π.Ο.Π. έχει αναγνωρίσει 126 Ευρωπαϊκά τυριά, 20 από αυτά είναι Ελληνικά.

Τα Ελληνικά Π.Ο.Π. τυριά είναι: Ανεβατό, Μπάντζος, Φέτα, Φορμαέλλα Αράχοβας, Γαλοτύρι, Γραβιέρα Αγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Πικτόγαλο Χανίων, San Μιχάλη, Σφέλα ή Φέτα της Φωτιάς, Ξυνομυζήθρα Κρήτης.

Ανεβατό
Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Είναι μαλακό, λευκό τυρί και τρώγεται φρέσκο. Μπορεί να μπει σε πίτες ή άλλα φαγητά, έχει γεύση πλούσια και λιπαρή.

Μπάτζος
Άπαχο σχετικά τυρί άλμης που καλύτερος τρόπος να το φας είναι σε σαγανάκι. Το ψήσιμο του αναδεικνύει την γεύση και το άρωμα.

Φέτα
Ουδέν σχόλιο. Το Νο 1 τυρί της Ελλάδας από πρόβειο γάλα συντηρημένο σε άλμη, μέσα σε βαρέλια ξύλινα ή τενεκέδες. Λευκό τυρί με ελαφρά ξινή γεύση. Τρώγεται αυτούσιο συνοδεύοντας φαγητό ή φρούτα. Μαγειρεύεται σε πίτες ή μαζί με κρέας και κοτόπουλο.

Φορμαέλα Αράχοβας
Ένα ημίσκληρο τυρί σε μικρούς κυλίνδρους, μέτρια αλμυρό με γεμάτη γεύση. Γίνεται πολύ ωραίο ψητό και τηγανιτό. Γίνεται από πρόβειο γάλα.

Γαλοτύρι
τυρί που ωριμάζει μέσα σε κάδους ή δοχεία με προσθήκη γάλακτος. Είναι ξινούτσικο και ελαφρά γιαουρτόδες. Εξαιρετική ποιότητα του θα βρείτε στο Πήλιο της Μαγνησίας. Κατασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

Γραβιέρα Αγράφων
Μια από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας. Φτιαγμένη στο ορεινό όγκο των Αγράφων με το ψυχρό κλίμα, έχει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των χόρτων του βουνού. Τρώγεται αυτούσια συνοδευμένη από ψωμί, φρούτα ή και το φαγητό. Όταν λειώνει και ψήνετε δεν κάνει κρούστα.

Γραβιέρα Κρήτης
Μεγαλειώδες τυρί ιδιαίτερα όταν έχει ωριμάσει σε σπηλιές των Κρητικών βουνών. Γεύση ελαφρά αλμυρή και γεμάτη από το βούτυρο και τις πρωτεΐνες του γάλακτος. Έχει μικρές τρυπούλες και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η καλύτερη ποιότη
Keywords
Αναζητήσεις
λευκο τυρι αγραφα, αγραφα τυρι
Τυχαία Θέματα