Ξεπουλάνε δημόσια δάση και ακίνητα

Ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας ο χαλκιδικιώτης υφυπουργός Γεωργίας Ι. Δριβελέγκας. Ενώ με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων…» δίνει τη δυνατότητα στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς να οικοδομήσει παράνομα 585 πολυτελείς βίλες και να βγάλει τεράστια κέρδη, ισχυρίζεται, λες και απευθύνεται σε Μαμελούκους, ότι ενδιαφέρεται δήθεν για τους φουκαράδες αγρότες, που ....
πριν την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 ξεχέρσωσαν δάση και έφτιαξαν λιοστάσια.

Παρεμπιπτόντως, θυμίζουμε στον Ι. Δριβελέγκα,
ότι η πρακτική ξεριζώματος δασών και φυτεύματος ελαιόδεντρων είναι μια πρακτική που εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα, προκειμένου να αλλάξει η χρήση του δάσους και να φυτρώσουν στις περιοχές αυτές είτε βίλες είτε φτηνότερες κατασκευές, για την αποκόμιση ανώτατων κερδών. Γνωρίζει ο Ι. Δριβελέγκας, ότι υπάρχουν πολλά μαγαζιά (και στο Λεκανοπέδιο) που πουλάνε μεγάλες ελιές σε βαρέλια, με σκοπό να εμφανίσουν το λιοστάσι ως αρκετά παλιό. Αυτό το ξέρουν, αλλά πράσινες και μπλε κυβερνήσεις κάνουν το κορόιδο, χρόνια τώρα.

Επιπρόσθετα, ως υφυπουργός δεκάρα δε δίνει για τα λιοστάσια κι αυτό πιστοποιείται τόσο από την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της περιόδου 2007-2013 όσο και αυτή της περιόδου 2014-2020. Περιόδους που άνοιξαν και θ’ ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι πόρτες στα αγροτικά προϊόντα των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου, με την κατάργηση των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων.

Η αρχική διατύπωση της παραγράφου 1 του άρθρου 29, ότι δεν μπορούν ν’ αλλάξουν χρήση τα ξεχερσωμένα δάση και δασικές εκτάσεις προ της έγκρισης του Συντάγματος του 1975, εκτός και εάν προβλέπεται «διαφορετικά από τον ειδικό ή περιφερειακό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό», φωτογράφιζε, όπως αποδείξαμε σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, τις επιδιώξεις του Κ. Στέγγου να οικοδομήσει 585 πολυτελείς βίλες. Μετά το σφυροκόπημα που κάναμε τόσο στο άρθρο 29 όσο και στον ίδιο τον Ι. Δριβελέγκα, έκανε τον ελιγμό να τροποποιήσει τη διάταξη, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος στον Κ. Στέγγο να οικοδομήσει τις 585 βίλες. Συγκεκριμένα, κατήργησε τη φράση «διαφορετικά από τον ειδικό ή περιφερειακό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό» και έβαλε στην αρχή της παραγράφου 1 του άρθρου 29 τη φράση «για λόγους δημοσίου συμφέροντος δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που εκχερσώθηκαν…».

Ο Ι. Δριβελέγκας δεν είναι χτεσινός. Γνωρίζει ότι στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος έχουν γίνει πολλά ξεχερσώματα δασών και έχουν εισαχθεί στη δασική νομοθεσία πολλές αντιδασικές και αντισυνταγματικές διατάξεις. Γνωρίζει ακόμη, ότι με τη διάταξη αυτή ανοίγεται ο δρόμος στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς το επόμενο διάστημα να ισχυριστεί ότι η «επένδυσή του στην κατασκευή των 585 βιλών» –σε μια εποχή βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης– είναι δημοσίου συμφέροντος και γι’ αυτό πρέπει να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης του ξεχερσωμένου δάσους και από την αγροτική καλλιέργε
Keywords
Τυχαία Θέματα