Ξίνισμα

Του Γιώργου Λακόπουλου
Η μαντάμ Λαγκάρντ, ο σύντροφος Νταλάρα, κάτι κοινοτικοί αξιωματούχοι και ένα σωρό άλλοι παράγοντες του καλού κόσμου, δείχνουν να στράβωσαν με το ενδεχόμενο να γίνουν τώρα οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Οταν δεν εισηγούνται την αναβολή τους, προεξοφλούν το αποτέλεσμά τους. Με την έννοια ότι αποφαίνονται ποιοι πρέπει να κυβερνήσουν.
Σαν να υπάρχει και ένα Μνημόνιο για την πολιτική. Ή απλώς: βρήκαν παπά και.....
θάβουν αβέρτα.
Βεβαίως όλοι μπορούν να πιάσουν το υπονοούμενο: εφόσον είσαι εξαρτημένος οικονομικά, αργά ή γρήγορα, θα εξαρτηθείς και στα υπόλοιπα - ακόμη και για τον χρόνο που θα κάνεις εκλογές. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να μας προκύψει και επιφύλαξη της τρόικας για το εκλογικό σύστημα της χώρας. Μπορεί ακόμη και να ζητήσει ο εξοχότατος Πολ Τόμσεν να επικυρώσει προσωπικά ο ίδιος τα εκλογικά αποτελέσματα για να ισχύσουν. Αλλωστε το φάντασμα του Πιουριφόι και του Πόρτερ κάπου εδώ γύρω τριγύριζαν, ακόμη και όταν νομίζαμε ότι τα αφήσαμε πίσω. Δεν ήταν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ που προανήγγειλε τις εκλογές επί Μητσοτάκη;
Βεβαίως σε κανέναν δεν μπορείς να απαγορεύσεις να έχει τη γνώμη του. Ιδίως σε εκείνους που με τους οποίους είσαι δεμένος με συμφωνίες και δανειακές συμβάσεις. Αλλά για καμιά Δημοκρατία δεν είναι κολακευτικό να διατυπώνονται έξωθεν επιφυλάξεις για την πιο θεμελιώδη λειτουργία της. Και από αυτήν την άποψη είναι τουλάχιστον άκομψο - αν όχι και προσβλητικό - να ξινίζει ο Σόιμπλε γιατί στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές, ενδεχομένως με αποτέλεσμα που δεν θα είναι του γούστου του.
Σ' αυτό το θέμα τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να είναι διαυγή. Ιδίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που συναποδέχθηκαν το δεύτερο Μνημόνιο και δεσμεύτηκαν για την εφαρμογή του. Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο έχουν οι πολίτες της χώρας, γιατί αυτοί έχουν τη βασική ευθύνη των επιλογών και των συνεπειών τους. Αν δεν θέλουν το Μνημόνιο, θα ψηφίσουν κατά του Μνημονίου. Και αν τους εμπνέει το Κόμμα των Κυνηγών, έχουν κάθε δικαίωμα να του αναθέσουν την κυβέρνηση, με ό,τι σημαίνει αυτό. Η χώρα οφείλει να τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο της δεσμεύσεις της. Δεν οφείλει να δέχεται να την αντιμετωπίζουν σε στυλ: «Αν χρειαστώ την άποψή σου, θα σου την πω».

http://ioannina74.blogspot.com
Keywords
Τυχαία Θέματα