Υπέρ του ευρώ η Ντόρα από το Παλέρμο

Ξεκάθαρα μηνύματα υπέρ της ανάκτησης της εμπιστοσύνης του ευρώ έστειλε εντός και εκτός Ελλάδας η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα του συνεδρίου των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Παλέρμο της Ιταλίας.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας μιλώντας για την κρίση στην ευρωζώνη τάχθηκε υπέρ εκείνων των λύσεων, που αναγκάζουν τόσο τις χώρες του Βορρά,
όσο και ....
εκείνες του Νότου στην Ευρώπη να βάλουν νερό στο κρασί τους.

«Είναι ώρα επιτέλους να εξευρεθεί μια τελική, συνολική λύση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο Ευρώ και στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό σημαίνει φορολογική πειθαρχία, κάτι που δεν είναι πολύ αρεστό στο Νότο.

Σημαίνει επίσης περισσότερη Ευρώπη, κάτι που δεν είναι αρεστό στο Βορρά. Είναι δύσκολο, η άλλη λύση όμως είναι να κοιτάξουμε την άβυσσο κατάματα», είπε συγκεκριμένα προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία τους «δεν θα μπορέσουν να βγουν από την παγίδα που έχουν πέσει».

Παράλληλα έδωσε απάντηση στις επιθέσεις της Γερμανίας και των Βορείων χωρών όπου οι πολίτες εκεί πιστεύουν ότι για την κρίση ευθύνεται η ανηθικότητα των Νοτίων.

«Κατάγομαι από μια χώρα που πληρώνει το τίμημα κακών φορολογικών πολιτικών και σίγουρα δεν μπορώ να αμφισβητήσω το θεμιτό της εξήγησης αυτής. Αν δούμε όμως την Ισπανία και την Ιρλανδία η εξήγηση αυτή δεν αρκεί. Είναι λανθασμένη.

Η Ισπανία σήμερα έχει λιγότερο δημόσιο χρέος από τη Γερμανία και βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η Ιρλανδία ήταν πρωταθλητής του χαμηλού χρέους αλλά όπως φάνηκε, αυτό δεν ήταν αρκετό», σημείωσε.

Δίνοντας επίσης μια δεύτερη θεμιτή εξήγηση αναφέρθηκε στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία επισημαίνοντας ότι είναι ευρέως γνωστό στους οικονομολόγους ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει απέναντι σε μέσο – και μακροπρόθεσμη απόκλιση στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

«Αυτό το αγνοούν εντελώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αρχές εδώ και μια δεκαετία. Δεν το είχε προβλέψει κανείς στις συνθήκες που εγκαθίδρυσαν τη νομισματική ένωση. Οι ευρωπαϊκές αρχές αγνόησαν παντελώς την απόκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, αν και ήταν πρόδηλο από τα ελλείμματα των ισολογισμών», συμπλήρωσε.

Η κα Μπακογιάννη αναφερόμενη στη μελλοντική οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και ζήτησε να βρεθεί ισορροπία μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια αυστηρή νομισματική πολιτική που θα προωθεί τον αποπληθωρισμό στο νότιο τμήμα της νομισματικής ένωσης.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι τα δημόσια οικονομικά θα ελέγχονται συνεχώς. Κατά τα λοιπά και τυπικά η Δημοκρατική Συμμαχία έγινε το 56ο μέλος της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης της Ευρώπης, δηλαδή του Κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών

http://briefingnews.gr/Π
Keywords
Τυχαία Θέματα