Υψηλό το χρέος και ενδεχομένως νέο πρόγραμμα, "βλέπει" ο Τόμσεν

«Οσοι λένε ότι η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο πλανώνται οικτρά» δηλώνει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, κάνοντας παράλληλα «λάιτ» αυτοκριτική για το πρώτο μνημόνιο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» αμέσως μετά την έγκριση του νέου δανείου των 28
δισ. ευρώ από το....
Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν στέκεται στην ανάγκη «αναζωογόνησης» των μεταρρυθμίσεων και δηλώνει ανοιχτά ότι αν αυτό δεν συμβεί το νέο πρόγραμμα «αναμφίβολα θα αποτύχει». Ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ δηλώνει ότι η μονιμότητα στο Δημόσιο είναι αναχρονιστική και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αν πετύχει το μέτρο της μείωσης αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα δεν θα επανέλθει στο τραπέζι το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού.

Πώς θα περιγράφατε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα;
«Η Ελλάδα έκανε πολύ σημαντικά βήματα προόδου στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος που υποστηρίχθηκε από το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6,5% εν μέσω ισχυρής ύφεσης. Πέρασε επίσης μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Οσοι λένε ότι η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο πλανώνται οικτρά. Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο και oι πολίτες έχουν ήδη κάνει δύσκολες θυσίες.
Πρέπει όμως επίσης να αναγνωρίσουμε ότι, ύστερα από ένα καλό ξεκίνημα, οι μεταρρυθμίσεις ήταν απογοητευτικές. Λόγω της έλλειψης των μεταρρυθμίσεων το δημοσιονομικό έλλειμμα παρέμεινε κολλημένο σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ και η ελπίδα για ανάκαμψη δεν έχει πραγματωθεί. Η αναζωογόνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η καθοριστική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Χωρίς αυτή θα είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η οικονομία θα συνεχίσει πιθανόν να συρρικνώνεται».

Πιστεύετε ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από το πρώτο;
«Το πρόγραμμα θα πετύχει μόνον αν μια νέα κυβέρνηση αναζωογονήσει τις μεταρρυθμίσεις. Χωρίς αυτή την αναζωογόνηση το πρόγραμμα αναμφίβολα θα αποτύχει. Τα καλά νέα είναι ότι με το PSI και με την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, δόθηκε στην Ελλάδα το αναγκαίο περιθώριο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο. Κανείς δεν περιμένει να συμβεί κάτι τέτοιο εν μια νυκτί. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι η συνέχιση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας εξαρτάται από τη σταθερή πρόοδο».

Αν βάλουμε στην άκρη τα προβλήματα εφαρμογής από την κυβέρνηση, αισθάνεστε ότι μοιράζεστε κομμάτι της ευθύνης για τις ανεπάρκειες του πρώτου προγράμματος;
«Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα είχα κάνει διαφορετικά, κοιτώντας εκ των υστέρων. Για παράδειγμα, πιστεύω ότι το πρόγραμμα βασίστηκε υπερβολικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ότι θα έπ
Keywords
Τυχαία Θέματα