Ζυμώσεις επί ζυμώσεων για το PSI

Στο Παρίσι συναντήθηκαν χθες (Παρασκευή) οι εκπρόσωποι των τραπεζών και του IIF και της Lazard συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της εφαρμογής του προγράμματος PSI+ που προβλέπει κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Περί τα μέσα Ιανουαρίου,
όταν η Τρόικα θα ξαναβρεθεί στην Αθήνα, θα εξετασθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, με στόχο το PSΙ να....
κλείσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις, μεταξύ τραπεζών και ελληνικού δημοσίου, διαφαίνεται σχετική πρόοδος, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία πως τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα δεν θα διατρέχουν τον κίνδυνο άλλου μελλοντικού κουρέματος εφόσον θα διέπονται από το νομικό καθεστώς του δανείου των 30 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον μηχανισμό του EFSF.

Η προοπτική αυτή διευκολύνει την εθελοντική συμμετοχή, όμως δεν διασφαλίζει το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που είναι αναγκαία για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα το PSI με ικανοποιητική μείωση του χρέους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει ακόμη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης η «απειλή» των CACS, δηλαδή της ρήτρας συλλογικής δράσης, η οποία σε περίπτωση συμμετοχής ιδιωτών έως του ποσοστού 65% - 70% παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής του εθελοντικού χαρακτήρα σε υποχρεωτικό, γεγονός που θα συμπεριλάβει στο κούρεμα ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα κατόχους ομολόγων.

Σημειώνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 2 δισ., ευρώ, ποσό που προσεγγίζει την αξία των διακρατούμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ομολόγων ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει αποφασισθεί ότι εξαιρούνται από το PSI.

Η ΕΚΤ, η οποία μαζί με το ΔΝΤ και την Κομισιόν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες και επιδιώκει την επιτυχία του προγράμματος αναδιάρθρωσης, κατέχει η ίδια ομόλογα αξίας 50 δισ. ευρώ, τα οποία είχε αγοράσει μετά από παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά και σε τιμή πολύ χαμηλότερη αό την ονομαστική. Δηλαδή μια συμμετοχή της στο κούρεμα θα σήμαινε ζημία πολύ μικρότερη από το 50% του κουρέματος.

Εκτός από την ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες διακρατούν ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ τα οποία επίσης δεν προβλέπεται να υποστούν hair cut, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την Κίνα που κατέχει ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι συνολικό ποσό ύψους 68 δισ. ευρώ θα εξαιρεθεί από το κούρεμα, προκαλεί έντονη αντίδραση το ενδεχόμενο να ενταχθούν υποχρεωτικά στο PSI οι ιδιώτες / φυσικά πρόσωπα και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ήδη η δυνατότητα νομικών προσφυγών στην περίπτωση που υποστούν κούρεμα υποχρεωτικά.

http://www.protothema.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα