Ανακαλύφθηκε η γρίπη των νυχτερίδων

13:48 1/3/2012 - Πηγή: Neolaia

Να που ο Στήβεν Σόντεμπεργκ την είχε ψιλιαστεί τη δουλειά όταν έφτιαχνε την ταινία Contagion. Επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών στη Γουατεμάλα ήρθαν προσφάτως αντιμέτωποι με έναν ιό γρίπης που δεν έχουμε ξαναδεί. Φορείς του ιού αυτή τη φορά είναι οι νυχτερίδες.

«Η επιστημονική κοινότητα ήταν σχεδόν πεπεισμένη πως είχαμε ανακαλύψει τη γρίπη σε όλα τα πιθανά ζώα», δηλώνει εκπρόσωπος της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.

Προς το παρόν ο ιός δεν έχει καλλιεργηθεί σε συνθήκες εργαστηρίου κι έτσι είναι

αδύνατο να κάνουμε μέχρι και εικασίες για το αν πρόκειται να υπάρξει κίνδυνος μεταδοτικότητας στους ανθρώπους.

Μια από τις πιθανές εξηγήσεις θέλει τις νυχτερίδες να μολύνθηκαν πριν από αιώνες και τον ιό να μεταλλάχθηκε στο πέρασμα του χρόνου δημιουργώντας αυτή τη νέα μορφή.

Οι επιστήμονες θέλουν να προλάβουν πιθανή γονιδιακή ανάμειξη του ιού με πιο συνηθισμένα στελέχη γρίπης (ακριβώς το σενάριο του Contagion δηλαδή) κάτι που θα έκανε την κατάσταση πραγματικά επικίνδυνη.

«Είναι πολύ πιθανό κατά το παρελθόν να έχουν μολυνθεί χωρικοί από αυτόν. Τώρα που ξέρουμε ότι υπάρχει αυτός ο ιός, τον αναζητάμε και σε άλλα είδη νυχτερίδας, καθώς και στους ντόπιους κατοίκους και σε άλλα ζώα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα