Απόψεις | Μικροί εθισμοί της καθημερινότητάς μου

18:54 12/3/2012 - Πηγή: Neolaia

Είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς είναι εξαρτημένη από μικρά καθημερινά πράγματα όπως διαδίκτυο, καφές, τσιγάρο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Είναι απίστευτο να βλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας να γίνονται υποχείρια αυτών των μικρών συνηθειών, χωρίς να μπορούν να αντισταθούν, ενώ γνωρίζουν πως οι ίδιοι είναι εθισμένοι σε αυτά.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τσιγάρο και τον καφέ, τα οποία έχουν γίνει πλέον τρόπος ζωής.Όλοι γνωριζουμε ότι ο καφές και το τσιγάρο πάνε μαζί.

Γιατί ανάβουμε το τσιγάρο όταν είμαστε έτοιμοι να πιούμε τον καθημερινό

καφέ;

Οι περισσότεροι από εμάς υποστηρίζουν ότι το τσιγάρο θεραπεύει τη ψυχή και είναι ένας τρόπος ζωής ώστε να «ξεδίνουν» από την ρουτίνα και τα προβλήματα. Όμως για την κάθε ενέργεια υπάρχουν και οι ανάλογες συνέπειες. «Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία» όπως λέει και το Υπουργείο Υγείας. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει από πρόωρη γήρανση του δέρματος εώς καρδιακά προβλήματα. Ξέχωρα από την δυσοσμία! Εφόσον όμως γνωρίζουμε όλες αυτές τις επιπτώσεις, γιατί συνεχίζουμε να καπνίζουμε, συστηματικά ή «στην παρέα»; Μήπως ο εθισμός είναι υπεύθυνος ή μάλλον η ξεροκεφαλιά;

Υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανθρώπων που «έκοψε» το τσιγάρο μετά από χρόνια χρήση του. Άρα συμπεραίνουμε ότι αν είμαστε πρόθυμοι, μπορούμε να σταματήσουμε τη χρήση του εγκαίρως. Εξάλλου το τσιγάρο δεν μας κάνει να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί. Κοινώς, άσε κάτω το τσιγάρο ΤΩΡΑ!

Συνεχίζουμε με τον καφέ…

Στην Ελλάδα παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση καφέ, δηλαδή το 90% περίπου των ατόμων καταναλώνουν από μικρή ηλικία καφε.. Πρόκειται για αληθινό πάθος, εφόσον πολλές καφετέριες ανά την Αθήνα, και όχι μόνο, ασφυκτιούν από άτομα ηλικίας από 14 εώς 114 χρονών! Βέβαια οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η ώρα του καφέ είναι μια ώρα ιερή για εμάς, κάτι σαν ιεροτελεστία! Αυτές τις στιγμές μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με αγαπημένα άτομα, φίλους, έρωτες κτλ, μέσω της συζήτησης ή και των παιχνιδιών, τάβλι και άλλα.

Καφές-τσιγάρο-τάβλι.. Αυτά είναι!

Τα παραπάνω μάλλον(!) είναι σημάδια εθισμού!

Και τώρα ήρθε η στιγμή να αναφερθούμε στο internet… Δε νομίζω ότι χρειάζεται να προσπαθήσω να σας πείσω ότι είναι μία υπαρκτή απειλή που αφορά όλες σχεδόν τις ηλικίες. Αχ… facebook.. πόσα πράγματα προγραμματίζουμε να κάνουμε, αλλά μετά μπαίνουμε για λίγο στο facebook και μετά.. και μετά.. και πάντα μένουμε πίσω.. Όλα από μία πιστή οπαδό του facebook! Η ρίζα του κακού είναι η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην προσωπικότητα ενός ατόμου, κυρίως εφήβου που η προσωπικότητά του ακόμα αναπτύσσεται.. Όλες οι προοπτικές και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας μέσω του ιντερνετ μπορούν να μας τρελάνουν. Εκτός από αυτό, αν και χιλιοειπωμένο, η αποξένωση από το κοινωνικό σύνολο μέσω του διαδικτύου είναι γεγονός! Καθημερινά περνάμε ώρες μπροστά από τον υπολογιστή, ενώ θα μπορούσαμε να τις αξιοποιήσουμε με οικογένεια ή φίλους…κά

Keywords
Τυχαία Θέματα