Δικαιωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπερσυντηρητική κυβερνητική σύνθεση

16:43 23/6/2012 - Πηγή: Neolaia

Τα πρώτα 24ωρα μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ, ασκούνταν πιέσεις για συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ή έστω στην υπό κατάρτιση εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του αρνήθηκαν και τα δύο ενδεχόμενα.

Μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής σύνθεσης και των βασικών προγραμματικών όρων συνεργασίας των τριών αρχηγών, στην Κουμουνδούρου αισθάνονται και λογικά δικαιωμένοι.

Το «σαφώς δεξιό περιεχόμενο» της νέας κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά σχολίασαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και οι θολοί βασικοί προγραμματικοί όροι του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, θεωρούν ότι κάνουν πλήρως αντιληπτό στα μάτια της κοινής γνώμης ότι με βάση την πρόταση διακυβέρνησης που ανέπτυξαν προεκλογικά δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο σύμπλευσης σήμερα με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηλιτεύουν τη στήριξη της κεντροαριστερής ΔΗΜΑΡ, σε μια κυβέρνηση που κυριαρχεί το «βαθύ μπλε», εννοώντας πως επιβεβαιώνεται η κριτική τους περί χρήσης του εν λόγω κόμματος ως νέου «αριστερού άλλοθι» και συστημικού πολιτικού παίχτη σε ρόλο τύπου ΛΑΟΣ, αυτή τη φορά από τα αριστερά του πολιτικού σκηνικού.

Από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εύκολο έργο προσεχώς. Πρέπει να οργανώσει το κόμμα του, στο οποίο πλέον δεν υφίστανται, θεσμικά τουλάχιστον, οι διάφορες γνωστές συνιστώσες. Το κεντρικό του δίλλημα είναι αν θα συνεχίσει ριζοσπαστικά αριστερά ή θα μετακινηθεί προς το κέντρο, ώστε στον επόμενο εκλογικό σταθμό να μπορεί να πείσει μεγαλύτερα τμήματα κεντρώων μαζών να τον εμπιστευθούν και να δώσουν στο κόμμα του μια ισχυρή πλειοψηφία εξουσίας.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι εάν η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία δε χαλαρώσουν αισθητά την πίεση στη χώρα μας ώστε να μετριαστεί άμεσα η ύφεση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα βρεθεί σύντομα σε πλεονεκτική θέση για την κατάκτηση του στόχο του. Ασκώντας μαχητική αντιπολίτευση και δίνοντας σταδιακά μεγαλύτερες δόσεις πραγματιστικού περιεχομένου στον προγραμματικό του λόγο όταν έρθει η στιγμή νέας εκλογικής διεκδίκησης της ανάληψης των κυβερνητικών ευθυνών της χώρας, δύσκολα θα αποτύχει η προσπάθεια του για ανέλιξη στην εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα