Εκλογές 2012 | Ποιοι και πώς ψηφίζουμε;

20:49 4/5/2012 - Πηγή: Neolaia

Πλησιάζει η μεγάλη στιγμή για τις εκλογές 2012.

Έχουμε δει το Εκλογές 2012 | Πού ψηφίζω, αλλά και το Εκλογές 2012 | Έδρες και σταυροί ανα περιφέρεια!.

Τώρα θα δούμε ποιοι και πώς ψηφίζουμε:

Οι

κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι το 1994. Οι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται 359.959.

Θεωρητικά η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος επισείει ποινικές κυρώσεις. Ωστόσο από τη στιγμή που καταργήθηκε, (εδώ και χρόνια), η προϋπόθεση επίδειξης αποδεικτικού στοιχείου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, για την έκδοση διαβατηρίου, η σχετική «υποχρέωση» ατύπως είναι ανενεργή. Κανείς δεν έχει τιμωρηθεί εδώ και δεκαετίες.

Δικαιολογημένα μπορούν να μην ψηφίσουν:

Όσοι είναι πάνω από 70 ετώνΌσοι βρίσκονται στο εξωτερικό.Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών στην περιοχή τους.

Το μόνο επίσημο έγγραφο που χρειάζεται να έχει ο εκλογέας όταν προσέλθει στο εκλογικό τμήμα είναι η αστυνομική του ταυτότητα. Σε περίπτωση που την έχει χάσει, μπορεί να προσκομίσει το διαβατήριο ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών ακόμα και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα γίνονται αποδεκτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα