Η εποχή των παγετώνων θα πρέπει να περιμένει…χίλια χρόνια ακόμα

13:47 10/1/2012 - Πηγή: Neolaia

Η γη δεν θα δει ξανά εποχή των Παγετώνων για τα επόμενα χίλια χρόνια, καθώς για όλα αυτά φταίει η συσσωρευμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που προκάλεσε ο άνθρωπος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη αμερικανοβρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Geoscience». Την έρευνα διεξήγαγαν το University College του Λονδίνου υπό την καθοδήγηση του Έλληνα καθηγητή Χρόνη Τζεδάκη, το Πανεπιστήμιο Cambridge και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η τρέχουσα θερμή περίοδος της Γης

άρχισε περίπου πριν από 11.600 χρόνια και, σύμφωνα με τα έως τώρα ιστορικά δεδομένα εναλλαγής παγωμένων και θερμών περιόδων, θα έπρεπε να δώσει τη θέση της σε μια νέα εποχή πάγων το αργότερο μέσα στα επόμενα 1.000 έως 1.500 χρόνια. Όμως, καθώς όλο και περισσότερη θερμότητα παγιδεύεται στη Γη λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Γη αργεί να ψυχρανθεί, με αποτέλεσμα οι πάγοι να αργήσουν να ξαναεμφανιστούν.

Κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα στη Γη, με βάση την ανάλυση δειγμάτων αέρα εγκλωβισμένου σε αρχαίους πάγους, ποτέ δεν ξεπέρασε τα 280 μέρη ανά εκατομμύριο στην ατμόσφαιρα, ενώ σήμερα έχει ήδη φθάσει τα 390 μέρη, μετά από μια συνεχή αύξηση την τελευταία 150ετία, γεγονός που καθυστερεί την επόμενη παγωμένη περίοδο στην γη να επανεμφανιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα