Η σχέση ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ εντός κυβερνητικής συνεργασίας

16:27 13/8/2012 - Πηγή: Neolaia

Πολιτικοί γείτονες και φίλοι ή πόλοι νέου πολιτικού φορέα;

Μετά τη συμμετοχή των ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, μόνο λίγα δεν είναι τα στελέχη των δύο κομμάτων που θεωρούν ότι οι κοινές ιδεολογικές ρίζες πρέπει να οδηγήσουν νωρίτερα ή αργότερα σε ευρύτερη πολιτική συνεργασία. «Αγκάθι» σε μια τέτοια πορεία αποτελεί

η διαφορετική πολιτική τροχιά των δύο κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του έχουν υποστεί τις συνέπειες της μακροχρόνιας φθοράς και της διετούς και πλέον μνημονιακής διακυβέρνησης, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί έναν και νέο και άφθαρτο κεντροαριστερό σχηματισμό, που δεν αποκλείεται πάντως κι εκείνη σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με τον επικριτικό λόγο των πολιτών, λόγω της στήριξης των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας.

Το «Ν» απευθύνθηκε σε Βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να εκφράσουν τις σκέψεις και απόψεις τους για την πορεία της σχέσης των δύο κομμάτων:

Γρηγόρης Ψαριανός, Βουλευτής Β΄ Αθήνας

Ο κ. Ψαριανός απαντώντας στο αν υπάρχει κίνδυνος αφομοίωσης του ενός κόμματος από το άλλο υπογραμμίζει: «Υπάρχει άμεση ανάγκη να σωθεί η χώρα. Εντός της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει κίνδυνος αφομοίωσης ενός κόμματος από άλλο, αλλά ανάγκη σύγκλισης απόψεων με στόχο μια προοδευτική διακυβέρνηση. Οι προτεραιότητες αφορούν την χώρα και όχι τα κόμματα». Ενώ αναφερόμενος στο κατά πόσο θα καταγραφεί πορεία σύγκλισης ή απόκλισης των δύο πολιτικών σχηματισμών μέσα στο χρόνο τονίζει: «Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τοποθετηθεί από την ημέρα της ίδρυσής της , δια στόματος Φώτη Κουβέλη και όλων μας, υπέρ της ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, μιας ισχυρής κεντροαριστεράς, όχι τύπου ΠΑΣΟΚ, αλλά μιας συμπόρευσης αριστερών, προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στις οποίες και τμήματα του παλιού ΠΑΣΟΚ, του παλιού Συνασπισμού και της πολιτικής οικολογίας χωράνε. Δεν χωράει μια νεοφιλελεύθερη «σοσιαλδημοκρατία», αριστερισμοί , δογματισμοί, ιδεοληψίες και λαϊκοδημοκρατικά φληναφήματα. Θέλουμε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική αριστερά στις πράξεις και όχι στα λόγια».

Οδυσσέας Βουδούρης, Βουλευτής Β΄ Αθήνας

Η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ απευθύνονται σε πολιτικούς χώρους με κοινά χαρακτηριστικά, παρόλα αυτά τα δύο κόμματα είναι διακριτά και, σε βασικά σημεία, αντίθετα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με πλούσια ιστορία και θλιβερό παρόν. Έχει απολέσει την πολιτική του ταυτότητα και έχει εξελιχθεί σε έναν πελατειακό μηχανισμό εξουσίας. Ως κόμμα διαχείρισης, απέτυχε πρόσφατα να προχωρήσει στις απαιτούμενες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις (δεν μιλάω για μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό αριστερό περιεχόμενο) και οδήγησε την Ελλάδα στο αδιέξοδο του δεύτερου Μνημονίου (εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, απορρύθμιση τομέα εργασίας, συρρίκνωση κοινωνικού κράτους). Είναι ένα κόμμα που αδυνατεί να προχωρήσει σε ανανέωση και όπου συντελείται ηλικιακή ανανέωση αυτή επικυρώνει την πολιτική ανακύκλωση.

Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα νέο κόμμα που φιλοδοξεί να υλοποιήσει μια δια

Keywords
Τυχαία Θέματα