Οι εκπομπές CO2 στα ανώτερα όρια

11:48 4/12/2012 - Πηγή: Neolaia

Ο στόχος των 2 βαθμών τέθηκε από τις κυβερνήσεις σχεδόν 200 χωρών πριν από τρία χρόνια στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή, όμως νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν το 2011 κατά 3% και έφτασαν τους 1.100 τόνους ανά δευτερόλεπτο.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις στην επιθεώρηση Nature Climate Change, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι εκπομπές CO2 συνεχίζουν να βρίσκονται στα ανώτερα όρια των σεναρίων για τις εκπομπές, καθιστώντας όλο και πιο απίθανο το ενδεχόμενο

η παγκόσμια θέρμανση να συγκρατηθεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Τώρα, ο ΟΗΕ πραγματοποιεί νέα σύνοδο στη Ντόχα του Κατάρ σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ως απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας νέας, δεσμευτικής συμφωνίας έως το 2015.

Μια κρίσιμη καμπή έρχεται το 2013 με τη λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο, μιας συμφωνίας που απαιτούσε από τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία εξαιρέθηκαν από τα μέτρα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες τελικά αρνήθηκαν να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο.

Η συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Κιότο μετά το 2015 θα δεσμεύει τους μεγαλύτερους ρυπαντές είτε είναι ανεπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες χώρες. Για την επίτευξή της όμως εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα όπως η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια του θερμοκηπίου, παρουσιάστηκαν από διεθνή ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γκλεν Πίτερς του Κέντρου Διεθνούς Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας με έδρα το Όσλο της Νορβηγίας.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ρυπαντών, πραγματική μείωση των εκπομπών πέτυχαν μόνο οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του 2011 ήταν:

Κίνα: αύξηση κατά 10% στους 10 δισ. τόνουςΗΠΑ: μείωση 2% στους 5,9 δισ. τόνουςΙνδία: άνοδος 7% στους 2,5 δισ. τόνουςΡωσία: αύξηση 3% στους 1,8 δισ. τόνουςΙαπωνία: αύξηση 0,4% στους 1,3 δισ. τόνουςΓερμανία: μείωση 4% στους 0,8 δισ. τόνουςΙράν: άνοδος 2% στους 0,7 δισ. τόνουςΝότιος Κορέα: αύξηση 4% στους 0,6 δισ. τόνουςΚαναδάς: άνοδος 2% στους 0,6 δισ. τόνουςΝότιος Αφρική: άνοδος 2% επίσης στους 0,6 δισ. τόνους.
Keywords
Τυχαία Θέματα