Οι φιγούρες της τράπουλας έχουν όνομα!

13:08 18/1/2012 - Πηγή: Neolaia

Η τράπουλα έχει μεγάλη ιστορία πίσω της γιατί χρονολογείται από 2 τουλάχιστον αιώνες πριν. Στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων εμφανίστηκαν κατά περιόδους πολλές μορφές κυρίως στις φιγούρες που απεικονίζονται. Τελικά επικράτησε το Γαλλικό σύστημα, το οποίο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα, γι’αυτό και οι φιγούρες παρουσιάζονται με ενδυμασία εποχής.

Οι φιγούρες αρχικά ήταν ο βασιλιάς(ρίγας), ο υπηρέτης (βαλές) και αργότερα προστίθεται και η βασίλισσα( ντάμα). Οι φιγούρες της κάθε φυλής αναφέρονται σε ένα ξεχωριστό

ιστορικό πρόσωπο. Οι ρηγάδες είναι οι: Καρλομάγνος (ρήγας κούπα), Ιούλιος Καίσαρας (ρήγας καρό), Μέγας Αλέξανδρος (ρήγας σπαθί), Δαβίδ (ρήγας μπαστούνι). Οι τέσσερις ντάμες είναι: η Παλλάδα Αθηνά (ντάμα μπαστούνι), η Ιουδήθ (η γενναία Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη), η Αρζίν (Argine, μάλλον αναγραμματισμός του regina=βασίλισσα) και η Ραχήλ (σύζυγος του Ιακώβ). Ενώ οι τέσσερις βαλέδες είναι: ο Έκτορας (βαλές καρό), ο Λάνσελοτ, ο Οζιέ και ο Λαϊρ. Τέλος, ο βαλές σπαθί είναι ο μόνος που δεν απεικονίζεται με μουστάκι.

Keywords
Αναζητήσεις
ιστορικό πρόσωπο οζιε
Τυχαία Θέματα