Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μία σπουδαία γυναίκα…

09:23 2/12/2012 - Πηγή: Neolaia

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως λάτρεψαν τις γυναίκες που είχαν δίπλα τους. Γι’ αυτούς αποτελούσαν τις μούσες τους και ταυτοχρόνως προφανώς και τις ερωμένες τους στο 99% των περιπτώσεων. Από παραδοσιακής ομορφιάς γυναίκες μέχρι και πιο δυναμικές και φιλελεύθερες παρουσίες ενέπνευσαν τους περισσότερους οραματιστές καλλιτέχνες να τις απαθανατίσουν μέσα από την τέχνη τους για την άγρια και επικίνδυνη ομορφιά τους.

Camille Claudel

Η γλύπτρια και ερωμένη του γλύπτη Auguste Rodin, a.k.a. “a woman

genius”, διατηρούσε 8 χρόνια παράνομο δεσμό μαζί του όσο συνεργάζονταν για τα έργα, αλλά τελικά η Claudel τον άφησε γιατί ήταν παντρεμένος.

Diane Keaton

Η εν λόγω κυρία έπαιξε το ρόλο της μούσας για το Woody Allen και πρωταγωνίστησε στην ταινία του “Annie Hall”. Λέγεται πως  Annie ήταν το ψευδώνυμό της, ενώ το  Hall το πραγματικό τηε επώνυμο. Στα γυρίσματα, μάλιστα, ο  Allen έλεγε στους συνεργάτες του να την αφήσουν να φοράει ό,τι θέλει για την ταινία και την αποκαλούσε “ιδιοφυία”. Οι δυο τους, άλλωστε, διατηρούσαν δεσμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Edie Sedgwick

Μούσα του Andy Warhol, ο οποίος την αποκαλούσε “superstar muse” και «it» girl και «youthquaker». Έφτιαχνε ταινίες ολόκληρες με την Sedgwick να καπνίζει, να μιλάει στο τηλέφωνο, να δοκιμάζει ρούχα και γενικά να “εξαφανίζει” την περιουσία της μέσα σε ένα εξάμηνο. Από την άλλη, ο Bob Dylan επίσης γοητευμένος από τη Sedgwick έγραψε για την ίδια τα τραγούδια «Just Like a Woman», «Leopard-Skin Pill-Box Hat» και «Like a Rolling Stone». Επίσης, το τραγούδι «Femme Fatale» των Velvet Underground είναι ωδή στην Edie. Τέλος, η Sienna Miller υποδύεται την Edie Sedgwick στην ταινία “Factory Girl”.

Kate Moss

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που απαθανάτισαν μέσα από τα πορτραίτα τους οι Chuck Close, Lucian Freud και Alex Katz λατρεύτηκε για την απλότητά της. Ο Katz έλεγε γι’ αυτήν πως είναι τόσο συνηθισμένη που φτάνει στο σημείο να είναι πολύ ξεχωριστή. Άλλωστε, για τη Moss έχει φτιαχτεί το 2008 άγαλμα από 100% χρυσάφι που μεγαλύτερο έχει να δει η ανθρωπότητα από την αρχαία Αίγυπτο.

Alma Mahler

Η απόλυτη femme fatale του 20ου αιώνα φλέρταρε με τον Gustav Klimt, ενώ είχε κάνει 3 γάμους με τους Gustav Mahler (συνθέτης), Walter Gropius (αρχιτέκτονας) και Franz Werfel (συγγραφέας). Η ίδια ήταν ερασιτέχνης συνθέτρια, αλλά έγινε γνωστή για την ομορφιά της…

Kiki de Montparnasse

Η Alice Ernestine Prin με το ψευδώνυμο Queen of Montparnasse ή Kiki de Montparnasse έγινε γυμνό μοντέλο για γλύπτες από τα 14 της ποζάροντας για τον Alexander Calder και τον Jean Cocteau. Ήταν ερωμένη και μούσα του σουρεαλιστή φωτογράφου Man Ray. Ο Ernest Hemingway έγραψε την εισαγωγή στην αυτοβιογραφία της. Η ίδια καθόρισε την εικόνα της γυναίκας στη δεκαετία του 1920 και στις “δύσκολες” στιγμές έλεγε: “το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα κρεμμύδι, λίγο ψωμί κι ένα μπουκάλι κόκκινο (κρασί) και πάντα βρίσκω κάποιον να μου τα προσφέρει αυτά.”

Keywords
Τυχαία Θέματα