Προεκλογική «πράσινη πινελιά» στο προφίλ της ΔΗΜ.ΑΡ.

17:50 19/3/2012 - Πηγή: Neolaia

Προεκλογική «πράσινη πινελιά» στο προφίλ της Δημοκρατικής Αριστεράς

Το οικολογικό προφίλ της επιχειρεί να τονίσει η ΔΗΜΑΡ με την ένταξη προσωπικοτήτων του «πράσινου» χώρου και εκπρόσωπων μικρότερης απήχησης σχημάτων της πολιτικής οικολογίας. Κεντρικό γεγονός στην προσπάθεια φιλοτέχνησης της ΔΗΜΑΡ «κοκκινο-πράσινου» πολιτικού φορέα της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς, αποτέλεσε η κοινή συνέντευξη τύπου της περασμένης Τρίτης στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ,

του Φώτη Κουβέλη και δύο σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού οικολογικού χώρου, του Ηλία Ευθυμιούπουλου και του Μιχάλη Μοδινού.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας ευρύτερης διαδικασίας διαλόγου για την οικολογία στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ. Τη συζήτηση παρουσίασης της ένταξης των δύο προσωπικοτήτων της οικολογίας και των πολιτικών τους φίλων στη ΔΗΜΑΡ άνοιξε ο υπεύθυνος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σταύρος Λιβαδάς. Αμέσως μετά, ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της προώθησης των προτύπων της βιώσιμης ανάπτυξης στις σύγχρονες κοινωνίες, κι ειδικότερα στην ελληνική εν μέσω κρίσης.

Το καλωσόρισμα Κουβέλη

Ο κ. Κουβέλης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του ευρύτερου οικολογικού χώρου στη ΔΗΜΑΡ, τόνισε: «Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της την πεποίθηση ότι αριστερά και οικολογία μπορούν να συνθέσουν μία προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες». Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη για «πράσινη στροφή», η οποία αποτελεί ώριμη δυνατότητα για την οικονομία και, ταυτόχρονα, χαίρει ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ακόμα ότι η συμπόρευση με δυνάμεις από τον χώρο της οικολογίας μπορεί να ενθαρρύνει και υπηρετήσει τον «μεταρρυθμισμό» που προωθεί η ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, είπε ότι: «Προωθούμε και αναδεικνύουμε τις ισχυρές μεταρρυθμιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για το κλίμα, το νέο ενεργειακό πρότυπο, τις ΑΠΕ, τις καινοτομίες μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο οργάνωσης του χώρου, των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων».

«Μνημόνιο Οικολογίας»

Από την πλευρά τους, ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ και ιδρυτικό μέλος της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος και ο γνωστός περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των απαραίτητων όρων πολιτικής σύγκλησης με τη ΔΗΜΑΡ και κατάθεσαν κείμενο θέσεων, υπό τον τίτλο «Μνημόνιο Οικολογίας».

Στο κείμενο των εκφραστών του οικολογικού χώρου γίνεται αναφορά στην ανάγκη εμπέδωσης νέων προτύπων ανάπτυξης, τα οποία βασίζονται στις αρχές της βιωσιμότητας και στην πλήρη αναδιάρθρωση της υφιστάμενης κοινωνική οργάνωσης. Από τους «πράσινους» της ΔΗΜΑΡ, πλέον, υποστηρίχθηκε ότι αντίθετα με όσα ακούγονται, η παρούσα κρίση αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για τη δημιουργία μιας αποδοτικής αειφορικής οικονομίας στον τόπο. Τονίστηκε, δε, ότι μια σύγχρονη «κοκκινο-πράσινη» πρόταση φέρει την ιστορική ευθύνη της νέας προοδευτικής πολιτικής σύνθεσης, που αποτυγχάνει να προσδιορίσει τα τελευταία χρόνια ο χώρος της σοσιαλδημοκρ

Keywords
Τυχαία Θέματα