Το… δέντρο της οργής

17:52 8/1/2012 - Πηγή: Neolaia

Από την πρώτη στιγμή που είδα το στολισμένο(;) δέντρο της πλατείας Συντάγματος ήθελα να γράψω γι’ αυτό! Περίμενα όμως να περάσουν οι γιορτές έτσι ώστε να έχω μια πιο ψύχραιμη άποψη και μια πιο σφαιρική αντίληψη για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Όπως και οι περισσότεροι/ες όταν είδα το κυπαρίσσι στην πλατεία Συντάγματος πρόχειρα και αντιαισθητικά στολισμένο, μαζί με τα βαμμένα κουτάκια αναψυκτικών να κοσμούν τις νεραντζιές της πλατείας, αισθάνθηκα ότι οι γιορτές δεν θα έρθουν φέτος στην Αθήνα. Η όλη ατμόσφαιρα που επικρατούσε αντικατόπτριζε πλήρως το κλίμα απαισιοδοξίας και προβληματισμού που επικρατεί στην κοινωνία. Παρόλα αυτά, αυτό που με ενοχλεί πλέον δεν είναι ο μη στολισμός του Κέντρου. Ίσως ρόλο σε αυτό παίζει και η ωραία ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στο Ζάππειο, καθώς και η ανάπλαση της πλατείας Κλαυθμώνος με τις εκδηλώσεις που την ακολούθησαν την διάρκεια των γιορτών.

Αυτό που με θλίβει περισσότερο είναι η απαξίωση του Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, παρά την περίοδο των Χριστουγέννων. Με προβληματίζει ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός αστέγων κατά μήκος της Σταδίου. Με στενοχωρεί να βλέπω το πόσο βρώμικη έχει καταντήσει η Αθήνα και με γεμίζουν οργή οι δηλώσεις καταστηματαρχών περί μειωμένου τζίρου, την στιγμή που οι τιμές παραμένουν στα ύψη και οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται για το τι γίνεται δίπλα από τα καταστήματά τους! Είναι αυτοί που αντιδρούν στις πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων, όπως η Πανεπιστημίου και οι Αθηνάς, ενώ είναι και οι ίδιοι που δεν έχουν ζητήσει χώρους απόθεσης απορριμμάτων στις εμπορικές περιοχές, με αποτέλεσμα μετά τις 9 το βράδυ αυτές να γεμίζουν με χαρτόκουτα, ενώ οι κάδοι να ξεχειλίζουν.

Τέλος, αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί ότι Αθήνα είναι μόνο η πλατεία Συντάγματος και οι κοντά σε αυτήν περιοχές. Όχι όμως! Αθήνα είναι και η Κυψέλη, ο Νέος Κόσμος, τα Πατήσια, τα Σεπόλια, ο Κολωνός… Αυτές είναι περιοχές του Δήμου της Αθήνας που μένει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, αποτελούμενο κυρίως από μικρομεσαίους, μετανάστες και φοιτητές. Όμως σε καμία από αυτές τις περιοχές δεν υπήρξε ούτε μια εορταστική εκδήλωση! Σε καμία από αυτές τις περιοχές δεν υπήρξε στολισμός και σε καμία από αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει μέριμνα από τον Δήμο, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου!

Συντάκτης| Κωνσταντίνος Πέτρου

Keywords
Τυχαία Θέματα