AIDS/HIV: Εκτόξευση των περιστατικών μέσα στο 2023 – Δραματικές καθυστερήσεις στη διάγνωση κυρίως των ετερόφυλων γυναικών

Η αύξηση των κρουσμάτων HIV  που σημειώθηκε το τελευταίο δεκάμηνο του 2023 κυρίως στις ηλικίες από 30-39 ετών στη χώρα μας και η καθυστερημένη διάγνωση στις ετερόφυλες γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για τους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2023 έχουν καταγραφεί 521 νέες διαγνώσεις (5,1 ανά 100.000 πληθυσμού), οι οποίες κυμαίνονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες, που δηλώθηκαν τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα των 4 προηγούμενων ετών. Μάλιστα

τα τελευταία χρόνια είχε σημειωθεί σχετικά πτωτική πορεία των νέων διαγνώσεων ετησίως και κυρίως στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), και τα αίτια αυτής της ανόδου θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 20.493 περιστατικά με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS που είναι την 1η Δεκεμβρίου και το ετήσιο συνέδριό της που διοργανώνει με στόχο την ευαισθητοποίηση, έγκυρη ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση των επαγγελ­ματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού πάνω σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η πολύ καθυστερημένη διάγνωση καθώς από τις νέες διαγνώσεις του 2022, 198 (52,5%) είχαν

Keywords
Τυχαία Θέματα