Bloomberg: Το πραξικόπημα «εκτέλεσε» τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρκικού τουρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Amira Gharib είχε κάνει κράτηση για ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στην Τουρκία εδώ και μήνες, ήταν ενθουσιασμένος, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις λέει στο Bllomberg, ότι είναι σαν να μας λένε να μην πάμε στη χώρα και προσθέτει ότι γνώριζε για τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά το πραξικόπημα δεν μπορούσε να το διανοηθεί.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα τμήματος του τουρκικού στρατού ενταφιάζει τις ελπίδες που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται για ανάκαμψη του τουρισμού. Ήδη ο τουρισμός της χώρας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα με την πτώση στις κρατήσεις να ξεπερνά το 10%. Η πτώση των

επισκεπτών της χώρας αυτή τη χρονιά αναμενόταν να αγγίξει το 5,2%.

Ο τουρισμός, γράφει το Bloomberg, είναι βασική πηγή για τη χρηματοδότηση της χώρας και απασχολεί το 8% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η βιομηχανία έμοιαζε να ανακάμπτει μετά τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ, αλλά αυτό δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από μία σειρά βομβιστικών ενεργειών και κυρίως από την προσπάθεια για πραξικόπημα το Σαββατοκύριακο που άφησε περισσότερους από 260 νεκρούς πριν η κυβέρνηση αναλάβει ξανά τον έλεγχο της χώρας.

Ο Ali Sokmen, αναλυτής για το ρίσκο κινδύνου στην ΕΕ και την Τουρκία, είπε στο Bloomberg ότι «βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου. Η αναμενόμενη άνοδος κρίνεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και αυτή η προσδοκία έχει σχεδόν τελειώσει για την Τουρκία».

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση της πολιτικής αεροπορίας έχει μπλοκάρει όλες τις πτήσεις που κατευθύνονται στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας αλλά και από αυτά τα αεροδρόμια προς αεροδρόμια των ΗΠΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αυτή η απόφαση θα επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέτρεψε τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά τα επεισόδια του Σαββάτου, τονίζοντας ότι η τρομορκατική απειλή στη χώρα παραμένει υψηλή.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες αναφέρουν ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ελλάδα; Ο Gharib, που ήθελε να επισκεφτεί τα τουριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι θα επιλέξει να επισκεφτεί τη Ρώμη.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Τουρκίαπραξικόπημα Τουρκίατουρισμός ΤουρκίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα