Eurovision 2024: Προς εκτόνωση η κρίση μεταξύ Ισραήλ και EBU

Εκτόνωση της κρίσης, που προκλήθηκε μεταξύ Ισραήλ-EBU με αφορμή το προτεινόμενο,  για τη Eurovision, τραγούδι «October Rain», «δείχνουν» οι τελευταίες εξελίξεις.

Η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ, ΚΑΝ, εμφανίστηκε διαλλακτική για τα τραγούδια που προτείνει ώστε ένα εκ των δύο να εκπροσωπήσει τη χώρα στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Την διάθεση

και πρόθεση γνωστοποίησε με ανάρτηση στα ΜΚΔ κάνοντας λόγο για αλλαγές στα προτεινόμενα τραγούδια, τα οποία είχαν ήδη απορριφθεί από την EBU.

«Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Εταιρεία εργάζεται τις τελευταίες εβδομάδες για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να επιτραπεί στο Ισραήλ να συμμετάσχει στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision», αναφέρει η ΚΑΝ.

Είχε προηγηθεί (πυροσβεστική) παρέμβαση του Ισραηλινού Προέδρου Γιτζάκ Χέρτζογκ ο οποίος τόνισε πως «ακριβώς τη στιγμή που οι εχθροί μας επιδιώκουν να απωθήσουν και να μποϊκοτάρουν το Κράτος του Ισραήλ– το Ισραήλ πρέπει να υψώσει τη φωνή του, να κρατήσει ψηλά το κεφάλι και να σηκώσει τη σημαία του σε κάθε παγκόσμιο γεγονός, ειδικά φέτος», μεταδίδουν η ΚΑΝ και διεθνείς ιστοσελίδες που εξειδικεύονται στην κάλυψη του ευρωπαϊκού τραγουδιστικού θεσμού, μεταξύ των οποίων και ο Ogae Greece.

«Παρά τη διαφωνία με την EBU, η οποία προσπάθησε να αποκλείσει τα δύο τραγούδια που υποβλήθηκαν από το Ισραήλ στον Διαγωνισμό με το αιτιολογικό ότι “έχουν πολιτικό χαρακτήρα”, η KAN υιοθέτησε τη συμβουλή του προέδρου της χώρας, Γιτζάκ Χέρτζογκ, ο οποίος απευθύνθηκε προς το διοικητικό μας συμβούλιο και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να διαγωνιστεί στη σκηνή της Eurovision», επισημαίνει η ΚΑΝ.

Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις τα στελέχη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ απευθύνθηκαν στους δημιουργούς των δύο επιλεγμένων τραγουδιών, το «October Rain» που επιλέχθηκε στην πρώτη θέση και το τραγούδι «Dance Forever» που ήρθε στη δεύτερη θέση, και ζήτησαν να αναπροσαρμόσουν τους στίχους, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία.

Η EBU θα πρέπει να αξιολογήσει ξανά το τραγούδι πριν την επίσημη παρουσίασή του και είναι πιθανόν να απορριφθεί εκ νέου εφόσον διαπιστωθεί πως εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες του διαγωνισμού.

Η ΚΑΝ πάντως ενημερώνει πως την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 21:30 (τοπική ώρα), το KAN 11 θα μεταδώσει ειδική εκπομπή στην οποία θα αποκαλυφθεί το τραγούδι που θα σταλεί στο Μάλμε της Σουηδίας και θα ερμηνεύσει η Έντεν Γκολάν.

Το Ισραήλ αποτέλεσε την πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετείχε στη Eurovision το 1973, και η συμμετοχή του στο τραγουδιστικό θεσμό  έχουν προκαλέσει, τακτικά, διαμάχες.

Διαβάστε επίσης:

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Alter: «Όλοι φεσωθήκαμε – Έχασα τρία μηνιάτικα, τα έκλαψα, στεναχωρήθηκα» (Video)

Λατρεία Πορτοσάλτε για Λοβέρδο και «Δημοκράτες»: «Θέλω με πολλή αγάπη και χαρά να καλωσορίσω το νέο του εγχείρημα» (video)

Viral και πάλι ο Ευαγγελάτος: «Μπήκε» στο νέο σπίτι του Κασσελάκη στο Κολωνάκι πριν καν… πάρει κλειδί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα