«Farm fatale» του Philippe Quesne

Επιτέλους η ανθρωπότητα κατάφερε να αυτοκαταστραφεί. «Το τέλος του παιχνιδιού» (Μπέκετ) έχει συμβεί. Ακόμα και τα αγροκτήματα έχουν ερημώσει καθώς εξαφανίστηκαν τα πουλιά και τα έντομα.

Μόνο πέντε σκιάχτρα – ονειροπόλοι ακτιβιστές και μάρτυρες της οικολογικής κρίσης – έχουν επιβιώσει. Και αυτά, έχοντας χάσει τη δουλειά τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια κοινότητα που θα εκφράζει τους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς της μέσα από τον δικό της πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι αντιήρωες του «Farm fatale», μασκοφόροι και με παραμορφωμένη φωνή, μιλούν ακαταλαβίστικα, αναπαράγουν

ήχους της φύσης που τώρα έχουν εξαφανιστεί, εκτοξεύουν πολιτικά συνθήματα, παίζουν ροκ, ποπ μέχρι ραπ μουσική, τραγουδούν και αναλύουν περιβαλλοντικά και φιλοσοφικά θέματα. Παίρνουν, επίσης, συνεντεύξεις, όπως αυτή με μια μοναδική ζωντανή μέλισσα, συνδέοντας την ύπαρξή της με λογοπαίγνια – για παράδειγμα το τραγούδι του Μπεν Ε. Κινγκ «Στάσου πλάι μου» («Stand by me») ή τη διάσημη φράση του Άμλετ «To be or not to be» (bee με δύο e στην αγγλική γλώσσα σημαίνει μέλισσα).

Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με ειρωνεία, στην ουσία αναζητούν μια καινούρια αρχή, έναν ουτοπικό καλύτερο κόσμο – έναν κόσμο ίσως χωρίς ανθρώπους. Και παρότι το μέλλον είναι δυστοπικό, εκπέμπουν αισιοδοξία.

Αυτός ο οικολογικός μύθος – την έξυπνη ιδέα του εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης, εικαστικός και σκηνογράφος Philippe Quesne και υλοποίησε με τους ηθοποιούς του κατά τη διάρκεια των προβών – μοιάζει περισσότερο με παραμύθι.

Ένα «παραμύθι» που παρότι το κείμενο του, το οποίο φιλοδοξεί να μας αφυπνίσει, δεν εμβαθύνει, έχει ενδιαφέρον. Επιπλέον η διάχυτη αφέλειά του μας εμποδίζει να ταυτιστούμε με τα καυτά θέματα που θίγει, τα οποία αφορούν στη ζοφερή κατάσταση η οποία έχει κυριεύσει τον πλανήτη μας.

Το μόνο που μένει είναι μια ευχάριστη επιφάνεια. Και η ανάλαφρη ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι καλοί ερμηνευτές, οι οποίοι αποδεικνύονται εξίσου καλοί μουσικοί.

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Ο ακρωτηριασμός της Δύσης ή Η τραγωδία της Κεντρικής Ευρώπης

Πέθανε ο θεωρητικός του θεάτρου Χανς-Τις Λέμαν

Η Καλαμάτα της Μουσικής…

Keywords
Τυχαία Θέματα