Guardian: Σε κρίση η Ακρόπολη από την πλημμύρα των τουριστών – Έρχονται μέτρα για τους επισκέπτες (videos)

Είναι επίσημο: πάνω από 25 αιώνες αφότου χτίστηκε και σχεδόν 200 χρόνια αφότου άρχισε να προσελκύει τουρίστες, στην Ακρόπολη θα υιοθετηθούν πολιτικές για τον έλεγχο του πλήθους που την επισκέπτεται ώστε «να απαλυνθεί η σύγχρονη μάστιγα του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών». Αυτή είναι η εισαγωγή του ρεπορτάζ της Έλενα Σμιθ στον Observer, το οποίο αναπαράγεται από τον Guardian,

υπό τον τίτλο «Κρίση, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών κατακλύζει τον ελληνικό θησαυρό».

Στο ρεπορτάζ περιγράφονται οι άνευ προηγουμένου ουρές των επισκεπτών στο μνημείο, κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως «δραματική αύξηση» μετά την πανδημία και η οποία «ωθεί την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει δράση».

«Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα» εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «οι επισκέψεις τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 80% σε σύγκριση με το 2019».

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι ένα σύστημα χρονοθυρίδων, ταχεία λωρίδα για οργανωμένες ομάδες τουριστών και ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων. Το μνημείο προσελκύει περισσότερους από 17.000 τουρίστες κάθε μέρα, αποτέλεσμα της αύξησης της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Με τα μέτρα αυτά ελπίζεται ότι θα μειωθεί η παραμονή των επισκεπτών σε ουρές, κάτι που γίνεται πιο έντονο λόγω της μεγάλης κίνησης κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά, από τα οποία αποβιβάζονται χιλιάδες επιβάτες.

«Στο παρελθόν αυτά τα κρουαζιερόπλοια είχαν τη δυνατότητα μεταφοράς μερικών χιλιάδων ανθρώπων, όσο ο πληθυσμός ενός μεγάλου χωριού», λέει ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ενώσεων Τουρισμού και Ταξιδιωτικών Γραφείων, «τώρα τα πλοία είναι τόσο μεγάλα που έχουμε κόσμο όσο μια μικρή πολιτεία εν πλω και τουλάχιστον το 30% αυτών των επιβατών έχουν προαγοράσει εισιτήρια για να επισκεφτούν την Ακρόπολη». Και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται περισσότερα από 30 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή τρεις φορές τον πληθυσμό της χώρας.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μνημείο

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι οι επισκέπτες του μνημείου περιμένουν σε μεγάλες ουρές κάτω από τον ήλιο και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν σκίαστρα προφυλάσσονται κάτω από τα ελαιόδεντρα. Οι τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν περιστατικά επισκεπτών που λιποθυμούν κάτω από τον ήλιο.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι έδωσε οδηγίες «να βρεθεί τρόπος να δημιουργηθούν σκίαστρα σε σημεία που δεν θεωρούνται ευαίσθητα».

Ανακοινώνοντας το νέο πλάνο διαχείρισης επισκεπτών η υπουργός Πολιτισμού έθεσε το θέμα περαιτέρω παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη διεύρυνση της πύλης εισόδου. «Στην αρχαιότητα υπήρχαν περισσότερες από μία εισόδους (στους ναούς). Κατά την άποψή μου η λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού στην είσοδο είναι η διεύρυνση των Προπυλαίων. Δεν μπορούμε να ρίξουμε τα Προπύλαια, αλλά μπορούμε να τα διευρύνουμε», είπε η κ. Μενδώνη.

Ο Μανώλης Κορρές, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης δήλωσε στον  Observer  ότι οι εργασίες δεν θα χρειαστούν πάνω από 10 μήνες, με καλή προετοιμασία. «Πρότεινα πολλές φορές την αποκατάσταση της ρωμαϊκής κλίμακας στην περιοχή και ουδέποτε για τη διευκόλυνση του αριθμού των επισκεπτών», είπε ο καθηγητής, που έχει κάνει μελέτες για τη διεύρυνση της μνημειακής εισόδου και την αναμόρφωσή της με βάση την αρχική της μορφή.

Η ανάβαση στους θησαυρούς του μνημείου, μια εξαντλητική ανάβαση το καλοκαίρι, θα διευκολυνθεί καθώς η κλίση «θα ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη», είπε ο Μανώλης Κορρές.

Διαβάστε επίσης:

Ίσμα Τουλάτου: Υπεράνθρωπη προσπάθεια να κρατήσουν το μωρό της στη ζωή

Εξωφρενικές οι τιμές για τις ξαπλώστρες στις παραλίες της Αττικής – Πόσο κοστίζει το μπάνιο για μια οικογένεια (video)

Χανιά: Παραλίγο τραγωδία – Άφησαν το μωρό στο αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα το Ενετικό Λιμάνι

Keywords
Τυχαία Θέματα