Kalizma: «Το πλοίο της αγάπης» που ανήκε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον (Videos)

Πλέει στους ωκεανούς πάνω από 100 χρόνια, είναι ένα από τα πιο πολυτελή σούπερ-γιοτ και συνδέεται με μερικά από τα πιο λαμπρά ονόματα από τον χώρο της showbiz και της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για το γιοτ Kalizma, που κάποτε ανήκε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ

και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.

Το γιοτ καθελκύστηκε το 1906, είναι μήκους 45 μέτρων, στους δύο παγκόσμιους πολέμους είχε ενταχθεί στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας και μετά πέρασε στα χέρια διασημοτήτων.

Τώρα πλέον διατίθεται προς ενοικίαση και όσοι έχουν παχύ πορτοφόλι μπορούν να απολαύσουν τη διαβίωση στο γιοτ, με τιμές που αρχίζουν από 19.300 ευρώ (μαζί με τον σκίπερ). Το γιοτ είναι ελλιμενισμένο στην Βαλέτα της Μάλτας και το διαχειρίζεται η εταιρία SamBoat.

Από το Πολεμικό Ναυτικό, σε «πλοίο της αγάπης»

Το σκάφος ναυπηγήθηκε στο σκοτσέζικο ναυπηγείο Ramage and Ferguson, για να γίνει ιδιωτικό γιοτ ενός πλούσιου επιχειρηματία. Στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το γιοτ με την ονομασία HMS Minona, ήταν βοηθητικό σκάφος του Βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Δύο δεκαετίες αργότερα χρησιμοποιήθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως πλοίο βάσης για την Ομάδα Διάσωσης, στο Κάμπελτάουν της Σκοτίας.

Το γιοτ συνδέθηκε με ένα από τα πιο λαμπρά ζευγάρια του χώρου του θεάματος, όταν η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρντον, το ενοικίασαν για μία κρουαζιέρα στη δυτική Μεσόγειο το 1967. Οι αστέρες του Χόλιγουντ, που είχαν πρωταγωνιστήσει μαζί στις ταινίας «Κλεοπάτρα» (1963) και «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» (1966), «ερωτεύτηκαν» στη διάρκεια αυτής της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο και αποφάσισαν να το αγοράσουν.

Έτσι το σπουδαίο γιοτ μετονομάστηκε σε Kalizma, από τα αρχικά γράμματα στα ονόματα των τριών θυγατέρων του ζευγαριού- Kate, Liza και Maria. Το βιβλίο με την ιστορία του σκάφους αναφέρουν ότι το γιοτ έγινε ο κρυφός παράδεισος του ζευγαριού, που κρατούσε μακριά τους αδιάκριτους δημοσιογράφους.

Μεταξύ των προσκεκλημένων του ζευγαριού στο γιοτ ήταν ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις Κέλι του Μονακό και ο Αμερικανός συγγραφέας Τένεσι Ουίλιαμς.

Γι αυτό απέκτησε τη φήμη ως «ένα από τα σπουδαιότερα σούπερ-γιοτ στην ιστορία του Χόλιγουντ», όπως γράφει το βιβλίο με την ιστορία του σκάφους.

Η ανακαίνιση της Kalizma

Το 2020, όταν ήταν υπεραιωνόβια πλέον, έγινε ριζική ανακαίνιση στην Kalizma, που έχει υπερπολυτελείς εσωτερικούς χώρους στα τέσσερα καταστρώματα και διακοσμείται με φωτογραφίες των διασημοτήτων που πέρασαν από αυτούς για να θυμίζουν το λαμπερό παρελθόν.

Στο κατώτερο κατάστρωμα υπάρχουν τέσσερις καμπίνες με μπάνια για τους προσκεκλημένους και το πλήρωμα. Στο κεντρικό ντεκ υπάρχουν ένα μπαρ και σαλόνι, μία τραπεζαρία και η κουζίνα.

Στο πάνω κατάστρωμα βρίσκεται η σουίτα του ιδιοκτήτη και ένας κομψός ανοιχτός χώρος για δείπνο.

Μετά την ανακαίνιση η Kalizma «διατηρεί την ψυχή της αναλλοίωτη και αναδεικνύει την κληρονομιά της», διαβεβαιώνει η εταιρία που το εκμεταλλεύεται και το διαθέτει προς ενοικίαση.

Η Kalizma μπορεί να φιλοξενήσει δέκα άτομα και διαθέτει δεκαμελές πλήρωμα. Πλέει με ταχύτητα δέκα κόμβων. Το σούπερ γιοτ είναι εφοδιασμένο με δύο βοηθητικά σκάφη και πολλά τζετ σκι και εξοπλισμό για όσους αγαπούν τα θαλάσσια σπορ.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στον αέρα λόγω αναταράξεων – «Από τα χειρότερα ταξίδια που έχω ζήσει», λέει πιλότος (Video)

Υπόθεση Πριγκόζιν: Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξουδετέρωση του αρχηγού της Wagner

Γερμανία: Γιατί είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης;

Keywords
Τυχαία Θέματα