Lohikeitto, η παραδοσιακή φινλανδική ψαρόσουπα σολομού

Το Lohikeitto, που μεταφράζεται ως σούπα σολομού (Lohi είναι η φινλανδική λέξη για τον «σολομό», keitto σημαίνει «σούπα»), είναι μια παραδοσιακή φινλανδική συνταγή ψαρόσουπας που είναι εξαιρετικά δημοφιλής και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες. 

Η νόστιμη αυτή σούπα φτιάχνεται με σολομό, πατάτες, καρότα και γάλα ή κρέμα γάλακτος και αρωματίζεται με φρέσκο άνηθο και μπαχάρι. Με κάθε κουταλιά της μπορείτε να γευτείτε τη θάλασσα και την σκανδιναβική γαστρονομία και να ζεστάνετε ψυχή και σώμα τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Υλικά για τη Συνταγή

500 γραμμάρια φιλέτο σολομού

400 γραμμάρια

πατάτες

3 πράσα

3 καρότα

1,2 λίτρα ζωμό ψαριών ή λαχανικών

200 ml κρέμα γάλακτος

1 χούφτα φρέσκο άνηθο

1 λεμόνι

Ελαιόλαδο ή βούτυρο

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Εκτέλεση

1.Αρχικά κόψτε τα πράσα σε λεπτές λωρίδες και πλύντε τα καλά. Καθαρίστε και κόψτε σε ροδέλες τα καρότα και τις πατάτες σε κύβους. Τεμαχίστε τον φρέσκο σολομό σε μεγάλους κύβους και τέλος ψιλοκόψτε τον άνηθο.

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε σε ελαιόλαδο ή βούτυρο τα πράσα και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν τα πρώτα.

3. Μόλις τα πράσα μειωθούν σε όγκο περίπου στο μισό, προσθέστε τις πατάτες για λίγα λεπτά να σοταριστούν και έπειτα τον ζωμό. Αλατοπιπερώστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράστε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.

4. Δέκα λεπτά πριν το σερβίρισμα βάλτε τα κομμάτια σολομού και την κρέμα γάλακτος. Μαγειρέψτε τη σούπα για 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει ο σολομός, χωρίς να βράσει όμως η κρέμα γάλακτος. Κλείστε το καπάκι και περιμένετε για άλλα 5 λεπτά.

5. Για το σερβίρισμα πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο άνηθο, λίγο επιπλέον πιπέρι και λεμόνι, αν επιθυμείτε.

Διαβάστε επίσης:

Χιονούλες με σιμιγδάλι, σκόνη σαντιγί και ινδοκάρυδο

Εύκολο κοτόπουλο Κιέβου

Πιπεριές γεμιστές με ομελέτα πατάτας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Lohikeitto,