NAFO: O διαδικτυακός στρατός, το νέο υπερόπλο της Ουκρανίας (Photos/Videos)

Είναι το … μυστικό όπλο της Ουκρανίας – για την ακρίβεια είναι ο ιντερνετικός στρατός του Κιέβου, που χρησιμοποιεί διάφορα memes  με σκυλάκια για να απαντά στην ρωσική προπαγάνδα.

Και είναι τόσο αποτελεσματικός αυτός ο στρατός που κατάφερε να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.. Το όνομά τους είναι NAFO – προσοχή! όχι ΝΑΤΟ

– αλλά ΝAFO, που σημαίνει North Atlantic Fella Organisation, με άλλα λόγια, «τα φιλαράκια της βορειοατλαντικής οργάνωσης».

Μπορεί το ΝΑΤΟ να είναι εκείνο που στέλνει πυραύλους και τανκς στην Ουκρανία, αλλά τον πόλεμο στο ίντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κάνουν άλλοι. Είναι μια φασαριόζικη ομάδα διαδικτυακών φίλων που αποκαλούνται NAFO και έχουν τον δικό τους τρόπο να πολεμούν το Κρεμλίνο. 

Επειδή ένας πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο στην πρώτη γραμμή του πεδίου, αλλά και στον χώρο της προπαγάνδας, της δημιουργίας εντυπώσεων και πολύ περισσότερο στο πεδίο της κοινωνικής δικτύωσης, τα «φιλαράκια» παρακολουθούν λογαριασμούς Ρώσων αξιωματούχων και αποκαλύπτουν την αλήθεια πίσω από την επίσημη ορολογία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο.

Κι επιπλέον, την επιρροή που έχουν στην κοινωνία την «μεταφράζουν» σε έμπρακτη στήριξη του στρατού, με εράνους, που απέφεραν ένα εκατομμύριο δολάρια, για την αγορά πυρομαχικών.

Μία ουσιαστική παρέμβαση που κάνουν τα «φιλαράκια» είναι ότι φροντίζουν να κρατούν  ενημερωμένη τη διεθνή κοινή γνώμη για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

It may be NATO sending missiles and tanks to Ukraine, but on social media an information war is being fought by a rowdy band of online comrades called NAFO. Meet the fellas https://t.co/D2cWi2OHdY

Sky News (@SkyNews) October 30, 2022

Η ομάδα αυτή ξεκίνησε από έναν μοναχικό χρήστη του Twitter που έκανε πλάκα στον ρωσικό στρατό και κατάφερε να μαζέψει στην παρέα του αρκετούς νέους χρήστες των social media, αλλά και έναν βετεράνο του αμερικανικού στρατού, που αυτοσυστήνεται στο Sky News με το όνομα Πιτ και λέει πως είναι πλέον κι αυτός ένα από τα «φιλαράκια».

«Εκτιμώ αυτό που κάνουν οι Ουκρανοί στρατιωτικά, κάνουν πολλά με ελάχιστα μέσα και αυτή η ομάδα είναι ένα καλό βήμα για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτά που συμβαίνουν με όποιο τρόπο μπορούμε», λέει ο Πιτ, αναφερόμενος στη δράση της ομάδας NAFO.

Ο Πιτ συμβάλλει στην ομάδα έχοντας «στρατολογήσει» περίπου 100 άτομα που δουλεύουν ασταμάτητα όλο το 24ωρο φτιάχνοντας άβαταρς με πρωταγωνιστές αυτούς που βοηθούν την Ουκρανία.

Όσοι χρήστες του Twitter επιθυμούν κάνουν κάποια δωρεά, ανεβάζουν φωτογραφία τους σε έναν λογαριασμό και δηλώνουν πως θέλουν να εμφανίζονται. Έτσι οι εθελοντές της ομάδας του Πιτ δημιουργούν άβαταρς των δωρητών.

Το άβαταρ του Πιτ κρατά ένα ελαφρύ αυτόματο όπλο, έχει μεγάλα πράσινα μάτια και πρωταγωνιστεί στην καμπάνια για να συγκεντρωθούν μέσα αυτοπροστασίας για τους στρατιώτες.

Πολλά από τα χρήματα που συγκεντρώνονται πηγαίνουν στην Λεγεώνα της Γεωργίας, που είναι μια διεθνής μονάδα εθελοντών που μάχονται στην Ουκρανία από το 2014.

Have you heard of #NAFO? It's the North Atlantic Fellas Organization.

Through the power of shit-posting, it's helping Ukraine on the digital front — and raising money for its troops. https://t.co/1QIsuqbviu

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) October 3, 2022

Τα «φιλαράκια» έχουν αρχίσει και διαδικτυακές μάχες με Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο διπλωμάτης Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο οποίος έγινε έξαλλος, όταν είδε πως κάποιοι του είχαν στήσει φάρσα εμφανίζοντάς τον να δηλώνει ότι διαφωνεί με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Εσύ λες αυτές τις ανοησίες. Όχι εγώ», ήταν η οργισμένη απάντηση του Ρώσου διπλωμάτη σε εκείνον που του έστησε την φάρσα και η απάντηση αυτή έγινε σλόγκαν για τα μέλη της ομάδας NAFO. Το σύνθημα «εσύ λες αυτές τις ανοησίες. Όχι εγώ» εμφανίστηκε σε μπλουζάκια που κυκλοφορούν πλέον ευρέως.

«Ένας πολύ σοβαρός αξιωματούχος μπήκε σε διαμάχη με κάτι φάτσες του γκούφι και αμέσως μόλις πάτησε το κουμπί για να ανέβει το τουιτάρισμά του, έχασε τη μάχη», λέει στο Sky News ο Καμίλ, που θεωρείται ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας NAFO.

Ο Ματ Μουρς, επίσης ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας λέει ότι η NAFO «δίνει στον καθένα που ενδιαφέρεται σε όλο τον κόσμο και έχει μία σύνδεση στο ίντερνετ να εμπλακεί» στην προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας.

«Η δύναμη αυτού που κάνουμε είναι ότι αντί να προσπαθούμε να αντικρούσουμε ένα-ένα τα επιχειρήματα και να αναδείξουμε την αλήθεια, ερχόμαστε και λέμε ότι αυτά είναι μπούρδες», λέει ο Ματ Μουρς. «Και μόλις κάποιος μπει για να απαντήσει σε ένα καρτούν στο διαδίκτυο, αμέσως χάνει…»

Και ενώ δεν είναι μία στρατιωτική συμμαχία, η ομάδα NAFO σέβεται μία βασική αρχή του ΝΑΤΟ- το Άρθρο 5. «Όταν ένα μέλος απειλείται, ή στη περίπτωση με τα «φιλαράκια», αν κάποιος εντοπίζει ρωσική προπαγάνδα στο Twitter, τότε στέλνουν το μήνυμα # article5 και τα άλλα «φιλαράκια» θα σπεύσουν να βοηθήσουν».

Κι αν νομίζετε πως η ιστορία με τα «φιλαράκια» είναι μια παρέα με ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου, ψάξτε καλύτερα τις φιγούρες των άβαταρς και θα βρείτε μεταξύ τους πολύ γνωστούς πολιτικούς. Όπως ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

My greetings to #NAFOfellas – you’re doing a great job fighting bad takes and Russian propaganda, and raising funds for Ukraine’s defence. I salute you, #Fellas.

Thank you for gifting me my own Fella, @Phoenixfire709. #NAFO expansion is non-negotiable. https://t.co/cJIPI5ThnL

— Kaja Kallas (@kajakallas) September 25, 2022

«Τους χαιρετισμούς μου στους  #NAFOfellas. Κάνετε καταπληκτική δουλειά καταπολεμώντας τους κακόπιστους και την ρωσική προπαγάνδα και μαζεύοντας χρήματα για την άμυνα της Ουκρανίας. Σας χαιρετώ», έγραψε πρόσφατα η πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Διαλύει το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο

Επισιτιστική κρίση: Τι σημαίνει η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Απόρρητη έκθεση για UFO στο Κογκρέσο: Σχεδόν 200 ανεξήγητες θεάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα