Osiris-Rex: Γιατί είναι τόσο σημαντική η επιστροφή των δειγμάτων του αστεροειδή Μπενού – Ο ρόλος του Μπράιαν Μέι των Queen (Videos)

Ένα ταξίδι στις απαρχές της ανθρωπότητας θεωρούν οι επιστήμονες τα μυστικά που μπορούν να αποσπάσουν από τον αστεροειδή Bennu και γι’ αυτό η επιτυχημένη επιχείρηση επιστροφής στην Γη της διαστημικής κάψουλας Osiris-Rex γέμισε με ικανοποίηση το επιτελείο της NASA.

Η διαστημική κάψουλα επέστρεψε μετά από επτά χρόνια στην Γη κι αφού διήνυσε 7 δισεκατομμύρια μίλια στο διάστημα, αρπάζοντας από τον αστεροειδή περίπου 250 γραμμάρια διαστημικής σκόνης.

Το δείγμα αυτό περισυλλέχθηκε στη διάρκεια μίας περίπλοκης επιχείρησης

της κάψουλας στην επιφάνεια του αστεροειδούς, το 2020 και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τις αναλύσεις που θα γίνουν θα βγάλουν περισσότερα συμπεράσματα για τη δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και ίσως θα μπορέσουν να προσδιορίσουν πως άρχισε η ζωή στον κόσμο μας.

Η κάψουλα που μοιάζει με ελαστικό αυτοκινήτου μπήκε θορυβωδώς στην ατμόσφαιρα, πάνω από τις δυτικές ΗΠΑ, με ταχύτητα 12 χιλιομέτρων το λεπτό, αλλά με τη βοήθεια αλεξιπτώτων κατέβηκε ομαλά στην έρημο της Γιούτα και στο σημείο όπου είχε προσδιοριστεί η προσγείωση.

«Αυτή η μικρή κάψουλα κατάλαβε το στοίχημα. Προσγειώθηκε σαν φτερό», δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Τιμ Πράιζερ, επικεφαλής της ομάδας των μηχανικών στην εταιρία Lockheed Martin.

«Έκλαιγα σαν παιδί όταν άκουσα ότι το αλεξίπτωτο άνοιξε και είχαμε μια ομαλή προσγείωση», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της αποστολής Osiris-Rex, Ντάντε Λορέτα.

Οι επιστήμονες ανυπομονούν τώρα να πάρουν στα χέρια τους το πολύτιμο φορτίο της κάψουλας, που έχει βάρος περίπου όσο ένα ενήλικο χάμστερ, αλλά για την ομάδα της NASA είναι υπεραρκετό για να κάνουν τις αναλύσεις τους.

«Μπορούμε να αναλύσουμε σε πολύ υψηλή ευκρίνεια πολύ μικρά τμήματα» του φορτίου, δήλωσε η Άιλιν Στάνσμπερι, μέλος της επιστημονικής ομάδας στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Τέξας. «Γνωρίζουμε πώς να κόψουμε σε φέτες ή σε κύβους ένα σωματίδιο μεγέθους 10 micron και στη συνέχεια να χαρτογραφούμε κάθε κόκκο σε νανο-κλίμακα. Άρα τα 250 γραμμάρια είναι τεράστια ποσότητας», εξήγησε.

Μόλις οι ομάδες συλλογής της κάψουλας την έπιασαν στα χέρια τους, στην έρημο, έσπευσαν να την παραδώσουν σε άλλη ομάδα επιστημόνων στην στρατιωτική βάση Νταγκγουέι, όπου έγινε ο καθαρισμός.

«Ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του δείγματος είναι να το φέρουμε από την έρημο στο ειδικό εργαστήριο που έχει στηθεί, το ταχύτερο δυνατό, για να το καθαρίσουμε με αέριο καθαρού αζώτου. Μετά είναι ασφαλές», εξήγησε ο Μάικ Μόροου, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Osiris-Rex.

Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε τέσσερις ώρες μετά την προσγείωση της κάψουλας και το δείγμα μεταφέρεται σήμερα σε ειδικό χώρο στη διαστημική βάση, όπου θα αρχίσουν οι αναλύσεις.

Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές

«Αναμένω να δω ένα βραχώδες υλικό, αλλά πολύ μαλακό και εύθραυστο. Θα έχει ορυκτά αργίλου, πυριτικά ορυκτά, που έχουν κλειδωμένο στη δομή τους νερό. Πολύ άνθρακα, άρα πιθανότατα θα δούμε ανθρακικά ορυκτά και ίσως θύλακες ασβεστίου-αλουμινίου, που είναι τα πρώτα στερεά υλικά που σχηματίστηκαν στο Ηλιακό Σύστημα», δήλωσε ο Βρετανός επιστήμονας Άσλεϊ Κινγκ, μέλος μίας ομάδας έξι ατόμων που θα κάνουν την πρώτη εκτίμηση για το τι ακριβώς έφερε από τον αστεροειδή το όχημα Osiris-Rex.

Η NASA προγραμματίζει μια συνέντευξη Τύπου στις 11 Οκτωβρίου για να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων.

«Από τα πιο σημαντικά μέρη αυτής της αποστολής είναι ότι το 75% του δείγματος θα το κλειδώσουμε κάπου για τις μελλοντικές γενιές, γι’ ανθρώπους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα και θα εργάζονται σε εργαστήρια που σήμερα δεν υπάρχουν, χρησιμοποιώντας εργαλεία που δεν τα έχουμε καν σκεφτεί», δήλωσε ο διευθυντής πλανητικών επιστημών της NASA, Λόρι «Γκλέιζ, στο BBC.

Ο ρόλος του… διαστημικού ρόκερ

Στην επιχείρηση της κάψουλας είχε καθοριστικό ρόλο ένας άνθρωπος που τον γνωρίζουμε όλοι σαν έναν από τους καλύτερους μουσικούς της ροκ σκηνής- ο Μπράιαν Μέι, ο κιθαρίστας των Queen.

Ο Μπράιαν Μέι, που εκτός από σπουδαίος μουσικός είναι και αστροφυσικός, βοήθησε την επιστημονική ομάδα της NASA φτιάχνοντας στερεοσκοπικές εικόνες του αστεροειδούς, δηλαδή τον … άτλαντα του Bennu. Με βάση αυτές τις εικόνες οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο η κάψουλα και έγινε η περισυλλογή του δείγματος από το έδαφος του αστεροειδούς.

Ο Μέι δήλωσε «υπερήφανος» που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα, παρόλο που δεν ήταν κοντά στους συναδέλφους του την ώρα την προσγείωσης της κάψουλας, επειδή ασχολείτο με τη μεγάλη του αγάπη – τους Queen.

«Γεια σας φιλαράκια στη NASA, θαυμαστές του διαστήματος, παθιασμένοι με τους αστεροειδείς. Εδώ Μπράιαν Μέι, των Queen, όπως ίσως να ξέρετε, αλλά και απόλυτα υπερήφανο μέλος της ομάδας  OSIRIS-Rex», ανέφερε ο 76χρονος μουσικός και αστροφυσικός σε ένα βίντεο που ανέβασε η NASA TV.

Ο Μέι ζήτησε συγγνώμη από τους συναδέλφους του που δεν ήταν κοντά τους την ώρα της προσγείωσης της κάψουλας.

«Δουλεύω για μια περιοδεία των Queen, αλλά η καρδιά μου είναι κοντά σας καθώς φτάνει στα χέρια μας αυτό το πολύτιμο δείγμα. Ευτυχισμένη μέρα επιστροφής και συγχαρητήρια σε όλους που δούλεψαν απίστευτα σκληρά γι αυτή την αποστολή», είπε ο Μπράιαν Μέι.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: 1 στους 12 πολίτες είναι ακροδεξιός – Το 7% υπέρ της δικτατορίας

Πολωνία: Η Βαρσοβία καταγγέλλει το Βερολίνο για παρέμβαση στην προεκλογική της εκστρατεία – Αποσαφήνιση ζητά ο Σολτς

Λαγούνα Σαλάδα ντε Τορεβιέχα: Η εντυπωσιακή ροζ λίμνη σαν… τσιχλόφουσκα με τα χιλιάδες φλαμίνγκος (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Osiris-Rex, Μπενού Videos,Osiris-Rex, benou Videos