POLITICO: «Χλιαρή» απάντηση από την Κομισιόν για το ναυάγιο στην Πύλο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρουσε τις πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για την τακτική των ελληνικών αρχών σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τη μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην ελληνική ακτοφυλακή και στο ναυάγιο της περασμένης Τετάρτης στα ανοικτά της Πύλου, στην Ελλάδα, το οποίο στοίχισε επίσημα τη ζωή σε σχεδόν 80 μετανάστες και άφησε 500 αγνοούμενους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες μετανάστευσης και προσφύγων του ΟΗΕ.

«Λαμβάνουμε

υπόψη ότι ο [Έλληνας] εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για αυτό το περιστατικό και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί μια ενδελεχής και διαφανής έρευνα», δήλωσε η εκπρόσωπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Anitta Hipper, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ΜΜΕ τη Δευτέρα.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει πει πολλές φορές πως δεν βοήθησε το αλιευτικό επειδή οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν την βοήθεια και προτιμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία.

Σε δήλωσή τους την Παρασκευή, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ, ανέφεραν ότι τα κράτη «έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο […] ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιβαινόντων».

Οι επιζώντες της τραγωδίας ισχυρίστηκαν ότι το λιμενικό πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό για να οδηγήσει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος προς την Ιταλία, προκαλώντας τελικά την ανατροπή του.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν ανησυχητικό, γι’ αυτό ζητάμε μια ανεξάρτητη έρευνα», είπε ο Βίνσεντ Κοστέλ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη δυτική και την κεντρική Μεσόγειο, σε συνέντευξή του στο CNN την Παρασκευή αναφερόμενος σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι το σκάφος ήταν σταθερά σε πορεία προς την Ιταλία.

Επιπλέον, μια ανάλυση του BBC διαπίστωσε ότι το σκάφος ήταν ακίνητο για επτά ώρες, αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Η ΕΕ έστειλε στελέχη της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) και της συνοριακής της υπηρεσίας Frontex στην Ελλάδα για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές. Τόνισαν όμως ότι αυτά τα όργανα δεν έχουν εξουσία για έρευνα.

«Η ομάδα FRA βρίσκεται στο έδαφος στην Ελλάδα για να κατανοήσει καλύτερα τις προκλήσεις Έρευνας & Διάσωσης», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση στο POLITICO, προσθέτοντας ότι δεν θα ξεκινήσει έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Κανένα κόμμα δεν μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της πίστης

Τσίπρας: «Κόλαφος» το πόρισμα για τα Τέμπη – Υπάρχει ακόμη σφυγμός στην ελληνική Δικαιοσύνη

ΠΑΣΟΚ: Επίθεση στον Σκυλακάκη – «Ομολόγησε την αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
POLITICO, Χλιαρή, Κομισιόν, Πύλο,POLITICO, chliari, komision, pylo