Politico: «Για το QatarGate φταίνε… οι άλλοι», λέει η ειδική επιτροπή κατά της διαφθοράς στην Ευρωβουλή

Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανέλαβε να δώσει απαντήσεις για το Qatargate βρίσκεται σε δίλημμα: από πού προέρχεται η πραγματική απειλή – από το εσωτερικό του οικοδομήματος των Βρυξελλών ή από το εξωτερικό;

Το δίλημμα αυτό έγινε εμφανές καθώς οι ευρωβουλευτές που θέλουν να δείξουν ότι λαμβάνουν σοβαρά το σκάνδαλο -ενόψει και των εκλογών του επόμενου χρόνου- συζήτησαν έκθεση που αναφέρεται στην απάντηση του κοινοβουλίου

στις κατηγορίες για δωροδοκίες ευρωβουλευτών και άλλων αξιωματούχων για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα χωρών όπως το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία.

The European Parliament panel charged with responding to the Qatargate bribery scandal is divided over whether the real threat comes from without — or within. https://t.co/fzSTrlLOfl

— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) May 5, 2023

Το σκάνδαλο που είναι γνωστό ως Qatargate είναι μόλις ένα σαφές παράδειγμα της ανάγκης ριζικών αλλαγών στη «κουλτούρα ασφάλειας» του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέει στο Politico ο Σλοβάκος βουλευτής Βλαντίμιρ Μπίλτσικ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Σλοβάκος και η Γαλλίδα συνάδελφός του, Ναταλί Λουασό, του μπλοκ Renew, παρουσίασαν πρόταση που έχει στόχο να προστατεύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από δυνητικές επιρροές εκτός ΕΕ και να εξασφαλίσει πρόσθετη διαφάνεια. Μεταξύ των προτάσεων είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου δράσης των λόμπι, νέα μέτρα ασφαλείας για τα υπολογιστικά συστήματα και η επιβολή περιορισμών ως προς το κατά πόσο οι ευρωβουλευτές μπορούν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του οργάνου στα επίσημα ταξίδια τους.

Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές της αριστεράς τονίζουν ότι οι προτάσεις δεν είναι αρκετές, αφού δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο που θα υποχρεώνει τα μέλη του κοινοβουλίου να λογοδοτούν.

Ένα ζήτημα που θα προκύψει αφορά την… τσέπη των ευρωβουλευτών, εκτιμά ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών, Αντρέας Σκάιντερ. Πιστεύει ότι θα πρέπει για ένα ή δύο χρόνια αφότου ένας ευρωβουλευτής εγκαταλείπει το έδρανό του δεν θα πρέπει να του επιτρέπεται η εμπλοκή σε λόμπινγκ με τους πρώην συναδέλφους του. Σήμερα αυτή η περίοδος που ένας πρώην ευρωβουλευτής μπαίνει «στο ψυγείο» είναι μόλις έξι μήνες.

Οι επικριτές των προτάσεων που έχουν παρουσιαστεί λένε πως η αρμόδια επιτροπή δίνοντας έμφαση σε εξωτερικούς κινδύνους, όπως σε τρίτες χώρες που επιδιώκουν να αποκτήσουν επιρροή, αφήνει στην άκρη το πρόβλημα των υφιστάμενων κενών του πλαισίου λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου. Τα ευρωπαϊκά όργανα αντί να αντιμετωπίσουν το ίδιο το πρόβλημα προτίμησαν να συγκροτήσουν μία επιτροπή για να βρει λύσεις για τις προσπάθειες τρίτων χωρών να επηρεάσουν ευρωβουλευτές. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα εστιάζεται στις προσπάθειες τρίτων να επηρεάσουν τα μέλη της βουλής και όχι στην ίδια την συμπεριφορά και την κουλτούρα των ευρωβουλευτών που δέχονται να εξυπηρετήσουν τους στόχους των διάφορων λόμπι!

Το Politico σχολιάζει μάλιστα με σκωπτική διάθεση τον βαρύγδουπο τίτλο της επιτροπής που συγκροτήθηκε: «Ειδική επιτροπή για την εξωτερική παρέμβαση σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένων της παραπληροφόρησης και της ενίσχυσης της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίaς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Παρά το μεγάλο όνομα, κάποιοι στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η επιτροπή, που είναι γνωστή ως ING2, ουδέποτε συζήτησε οτιδήποτε πέραν της δράσης των εξωτερικών παραγόντων.

Το πρόβλημα της διαφθοράς αντιμετωπίζεται με τη λογοδοσία των μελών ενός θεσμικού οργάνου, λέει η Ιρλανδή βουλευτής Κλερ Ντέιλι, τονίζοντας ότι «δεν είναι μάχη ανάμεσα στον αυταρχισμό και τη δημοκρατία, ή συζήτηση για την εισβολή στην Ουκρανία ή την κατασκοπεία».

Στην ουσία η επιτροπή που καλείται να συγκεκριμενοποιήσει προτάσεις στην κατεύθυνση των διακηρύξεων της προέδρου του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, δεν τόλμησε να κοιτάξει στα «του οίκου της», αλλά έστειλε το μήνυμα ότι… για όλα τα προβλήματα φταίνε κάποιοι άλλοι, εκτός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος των Βρυξελλών.

Διαβάστε επίσης:

Wagner: Ο Πριγκόζιν βρίζει τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση δίπλα σε πτώματα μαχητών του (σκληρές εικόνες)

Έχασε τη στάση του λεωφορείου και έδειρε τον οδηγό

Αμβλώσεις: Ψηφίστηκε στη Βόρεια Καρολίνα ο νόμος που τις περιορίζει

Keywords
Τυχαία Θέματα