QatarGate: όταν κάποιοι έπεσαν (;) από τα σύννεφα

Κατά τη γνώμη σας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι διεφθαρμένα ή όχι; Η ερώτηση ετέθη στους Γάλλους, στο πλαίσιο έρευνας της Statista Research Department, τον Μάρτιο του 2019. Το 73% απάντησε ότι οι ευρωβουλευτές είναι διεφθαρμένοι και μάλιστα το 29% θεωρεί πως είναι «πολύ διεφθαρμένοι». (Τα πλήρη στοιχεία της έρευνας υπάρχουν ΕΔΩ)

Στο Παρίσι είναι κοινό μυστικό, αλλά στις Βρυξέλλες λένε πως… έπεσαν από τα σύννεφα. Οι έρευνες αστυνομικών σε γραφεία στην έδρα της Ε.Ε., οι συλλήψεις

ευρωβουλευτών και βοηθών και οι σακούλες και οι βαλίτσες με τα κολλαριστά χαρτονομίσματα είναι όντως εικόνες πρωτόγνωρες.

Λομπίστες και συμφέροντα

Αντίθετα, είναι καθημερινότητα το λόμπινγκ. Σύμφωνα με την ένωση Lobbycontrol περίπου 25.000 λομπίστες κυκλοφορούν και προωθούν τα συμφέροντα χωρών, εταιρειών και οργανισμών στην πόλη όπου συντάσσονται οι νόμοι οι οποίοι διέπουν τις ζωές 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Δουλειά τους είναι να ασκούν επιρροή στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Οι πολιτικοί, θεωρητικά, οφείλουν να είναι σε επαφή με όλους τους παράγοντες πριν λάβουν αποφάσεις, άρα το λόμπινγκ δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Η αδιαφάνεια είναι το ζήτημα. Διότι επιτρέπει να υποψιαζόμαστε ότι γίνονται παρασκηνιακές δοσοληψίες.

Η Ε.Ε. βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία εκρηκτική κατάσταση, που θα μείνει στην ιστορία ως QatarGate. Στο στόχαστρο μπαίνει το Κατάρ, που φέρεται να έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για να επηρεάσει κρίσιμες για τη χώρα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κι έτσι αρχίζουν να κυκλοφορούν μετρητά σε σακούλες και βαλίτσες, ακριβά δώρα, πολυτελείς διακοπές, πληροφορίες, φήμες και υπαινιγμοί και φθάνουμε σε συλλήψεις που δίνουν ζοφερή εικόνα για το ευρωπαϊκό κλαμπ.

Τους τρολάρει και ο… Όρμπαν

«Τις καλημέρες μου» σχολίασε σκωπτικά ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός μιας χώρας που – κατά το Ευρωκοινοβούλιο – «δεν είναι πλέον δημοκρατία». Και κάτω από τις φωτογραφίες των Ευρωπαίων ηγετών έγραψε: «Και μετά είπαν… Το Ευρωκοινοβούλιο ανησυχεί πραγματικά για τη διαφθορά στην Ουγγαρία».

Το δικαίωμα στον Όρμπαν να τους τρολάρει το έδωσαν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι που υποτίθεται πως είναι θεματοφύλακες της δημοκρατίας.

Οι «εχθροί της δημοκρατίας»

Η ερμηνεία που δίνει η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είναι ανεπαρκής: «Οι ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχονται επίθεση» διακήρυξε. «Οι εχθροί της δημοκρατίας, για τους οποίους είναι απειλή η ίδια η ύπαρξη του Κοινοβουλίου, οι παράγοντες που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, έχουν εργαλειοποιήσει τις ΜΚΟ, τα συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μία προσπάθεια υπονόμευσης των διαδικασιών».

Αυτό που δεν εξήγησε η Μέτσολα είναι γιατί όλοι αυτοί οι βουλευτές, οι βοηθοί, οι οργανώσεις κ.λπ. είναι τόσο ανοιχτοί στα διάφορα «δώρα» από τους «εχθρούς της δημοκρατίας». Δεν τους αρκούν οι παχυλές αμοιβές και οι επιδοτήσεις που απολαμβάνουν;

Ή, όπως είπε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου σχολιάζοντας την εικαζόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο, «είναι νέα, έχει έναν τεράστιο μισθό, έχει έναν καλό φίλο, που επίσης παίρνει τεράστιο μισθό. Τι παραπάνω θέλουν από τη ζωή;».

Η γυναίκα του Καίσαρα

Ο Ζοσέπ Μπορέλ, που σήμερα είναι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όταν προτάθηκε για τη θέση αυτή από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε ήδη μια καριέρα με αρκετά νεφελώδη σημεία: Για παράδειγμα ο Μπορέλ έχει μετοχές της χημικής βιομηχανίας Bayer, του χρηματοπιστωτικού κολοσσού BBVA και της ενεργειακής Iberdrola. Εταιρειών που έχουν δικούς τους λομπίστες στις Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια ο Μπορέλ είναι μέτοχος εταιρειών που ασκούν πολιτική επιρροή στα ευρωπαϊκά όργανα.

Όταν ερωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου αν σχεδιάζει να πουλήσει τις μετοχές του, ο Μπορέλ απάντησε ότι «αυτές οι μετοχές είναι ένα μικρό ποσό από τα περιουσιακά στοιχεία μου» και πρόσθεσε ότι οι τομείς δραστηριότητας των εταιρειών αυτών δεν έχουν σχέση με τον τομέα που έχει αναλάβει! Για το QatarGate ο Μπορέλ σχολίασε πως «τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά».

Ο Αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2010, έχει επενδύσει σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων. Ως επίτροπος με αρμοδιότητα τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. παίρνει αποφάσεις που προφανώς αφορούν τα χρηματοοικονομικά και την ενέργεια. Επένδυσε κι αυτός σε εταιρείες με δικούς τους λομπίστες στις Βρυξέλλες.

Ζητηματάκια ανέκυψαν και για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ανέλαβε να διαπραγματευτεί προσωπικά το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Ε.Ε. για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 με την BioNTech / Pfizer.

Η έλλειψη διαφάνειας ως προς τις διαπραγματεύσεις μπορεί να «δώσει αφορμή για παρερμηνείες» σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Στέφεν Ντόνελι.

Το συμβόλαιο που έκλεισε η Φον Ντερ Λάιεν ήταν για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων από την BioNTech / Pfizer. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», (Απρίλιος 2021), η πρόεδρος της Επιτροπής αντάλλαξε πολλά μηνύματα με τον Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer. Η άρνηση της Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον ρόλο της προέδρου είναι ακατανόητη.

Η Φον Ντερ Λάιεν, όταν ξέσπασε το QatarGate, έδειξε δύο πρόσωπα: Με καθυστέρηση τριών ημερών δήλωσε ότι «είναι ζήτημα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς». Αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος βρέθηκε στο κάδρο με αφορμή επαινετικά σχόλια που έχει κάνει για το Κατάρ. Χρειάστηκε να υπάρξει δήλωση από τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν για να φύγουν τα φώτα από τον Έλληνα επίτροπο.

«Αυτοτραυματισμός»

Στη δραματική καταγγελία της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ότι δέχεται επίθεση η δημοκρατία απάντησε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, ιδρυτής της οργάνωσης The Good Lobby, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι το QatarGate δεν είναι επίθεση, αλλά «αυτοτραυματισμός». Η εξήγηση είναι απλή: «Το Ευρωκοινοβούλιο και τα περισσότερα μέλη του εδώ και καιρό αρνούνται να δεχτούν αυστηρότερους κανόνες».

Η υπόσχεση της Φον Ντερ Λάιεν ότι θα συγκροτηθεί ένα όργανο που θα ελέγχει τις επαφές των αξιωματούχων της Ε.Ε. με τους λομπίστες στις Βρυξέλλες δεν έπεισε κανέναν. Διότι, αν η ίδια είχε αντιληφθεί το πρόβλημα διαφάνειας, θα έπρεπε να έχει δράσει. Άρα είτε δεν το είχε αντιληφθεί – κι αυτό είναι προβληματικό – είτε γνώριζε το πρόβλημα και το έκρυψε κάτω από το χαλί (αυτό κι αν είναι προβληματικό).

Διαβάστε επίσης:

Το Κατάρ, οι Αμερικανοί και η… Εύα

Ψίχουλα για τους δανειολήπτες

Κερδίζει πόντους το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ μετά το QatarGate

Keywords
Τυχαία Θέματα
QatarGate,