WP: Συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα 5ήμερη παύση πυρός στη Γάζα

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς έχουν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα πενθήμερη παύση πυρός, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Την ίδια ώρα, ο Μίχαελ Χερζόγκ ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ δήλωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στο ABC,

πως το Ισραήλ ελπίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός ομήρων μπορεί να απελευθερωθεί από την Χαμάς μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Η απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός των ερχόμενων ημερών, εκτός απροόπτου την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες σχετικά με το λεπτομερές εξασέλιδο σχέδιο συμφωνίας, αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, χθες, Σάββατο.

Η πληροφορία αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται να επεκτείνει την επίθεσή του κατά των μαχητών της Χαμάς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων αμάχων που φέρεται να είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία.

Βάσει της συμφωνίας, όλες οι πλευρές θα παύσουν τις επιχειρήσεις μάχης για τουλάχιστον 5 ημέρες ενώ 50 ή περισσότεροι όμηροι θα απελευθερώνονται σε ομάδες ανά 24ωρο, αναφέρει η Washington Post.

Η παύση αυτή αποσκοπεί επίσης στο να επιτρέψει την είσοδο σημαντικής ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προσθέτει η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας συντάχθηκε κατά τη διάρκεια εβδομάδων συνομιλιών στο Κατάρ.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ: «Όσον αφορά στους ομήρους, υπάρχουν πολλές αβάσιμες φήμες, πολλές εσφαλμένες αναφορές. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές το εξής: Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο θέλω να υποσχεθώ: Όταν υπάρξει κάτι να πούμε, θα σας ενημερώσουμε γι’ αυτό».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για να επιτύχουν μια συμφωνία.

Διαβάστε επίσης:

Προσπαθούν να φέρουν πίσω τον Άλτμαν, μετά την αιφνίδια απόλυσή του – Δυσαρεστημένοι οι επενδυτές

Δολοφονία 22χρονης στην Ιταλία: Συνελήφθη ο αρραβωνιαστικός της – Την μαχαίρωσε και την πέταξε στο γκρεμό

Κίτρινος συναγερμός στο Μεξικό: Εξερράγη το ηφαίστειο Ποποκατέπετλ (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία, 5ήμερη, Γάζα,symfonia, 5imeri, gaza