Αφγανιστάν: Χάος στην Καμπούλ – Άνθρωποι ποδοπατήθηκαν έξω από το αεροδρόμιο (Videos)

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν.

Σοκαριστικές σκηνές καταγράφηκαν έξω από το διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι», όταν άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου λόγω του συνωστισμού, καθώς χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν θέση σε μια από τις πτήσεις εκκένωσης της Καμπούλ.

An Afghan man sent me this video which he said was raked outside

Kabul airport today. How are Americans and Afghans supposed to get through this? pic.twitter.com/PjRTvof5p5

— Jeff Schogol (@JeffSchogol) August 19, 2021

Σύμφωνα με το Sky News, με τους τρεις νέους νεκρούς ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έξω από το αεροδρόμιο ανέρχεται στους 15.

The scene at Kabul airport several hours ago per source from an NGO who is trying to get people out. Main problem is that it's impossible to pass the gates and get to the planes even if you are on an evacuees list pic.twitter.com/b3bZn5B34Z

— Barak Ravid (@BarakRavid) August 21, 2021

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαοτική στις πύλες όπου τον έλεγχο διατηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπου οι Ταλιμπάν μπροστά ακριβώς από την κύρια είσοδο του αεροδρομίου πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ή απωθούν δια της βίας χτυπώντας τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Sky News από το πρωί η εικόνα στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι» ήταν διαφορετική, καθώς οι στρατιώτες κλήθηκαν όχι απλά να διαχειριστούν το χάος με όσους ήθελαν να ταξιδέψουν, αλλά να σώσουν ζωές.

"Thousands, maybe tens of thousands, crushed as far as the eye can see. At the front, Taliban militants beat Afghans with canes."@ramsaysky reports from Kabul airport on the "desperation" as thousands queue in the hope of fleeing Afghanistan.

Read more: https://t.co/Nrh0z3BvoQ

Sky News (@SkyNews) August 21, 2021

Αλεξιπτωτιστές άρχισαν να τραβούν ανθρώπους από το χάος, γιατροί έτρεχαν από τον ένα τραυματία στον άλλο, ενώ κάποιοι σκοτώθηκαν. Άνθρωποι αφυδατωμένοι και τρομοκρατημένοι. «Είδαμε άντρες, γυναίκες και πολλά παιδιά» περιγράφει ο Stuart Ramsay, λέγοντας πως στρατιώτες που βρίσκονταν στην κορυφή του τείχους έριξαν με ένα σωλήνα νερό στο πλήθος για να δροσιστεί.

Ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα στο αεροδρόμιο, υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC, είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση στο πρόσωπο κάποιου δυτικού στρατιώτη ελπίζοντας ότι θα σου επιτρέψει να περάσεις.

Sky's @ramsaysky reports from Kabul airport where people are being crushed to death amid the desperate scramble to flee Taliban rule.

Soldiers have been rescuing people from the crowds and treating those who are injured.

More on #Afghanistan here: https://t.co/3a12IIfg41 pic.twitter.com/o0Xm5Lv6w2

Sky News (@SkyNews) August 21, 2021

«Οι άνθρωποι έξω από το αεροδρόμιο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτό και οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός του δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει έξω» περιγράφει στο βρετανικό δίκτυο η Nadene Ghouri, εθελόντρια που προσπαθεί να βοηθήσει Αφγανούς υπηκόους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, δικαστών και δημοσιογράφων.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ανθρώπους σε λίστες εκκένωσης -το καταφέραμε- και τώρα υπάρχει η αφάνταστη σκληρότητα να υπάρχουν άτομα στη λίστα που δεν μπορούν να μπουν στο αεροπλάνο» καταγγέλλει εξαπολύοντας βέλη και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που απωθούν κόσμο, ενώ κάνει λόγο για ωμότητες από την πλευρά των Ταλιμπάν.

Teeming crowds pressed together over the last two days at the Kabul airport as thousands tried to escape Taliban rule. Follow live updates on the situation in Afghanistan: https://t.co/Gqg5zl7Sij pic.twitter.com/koqMWetjbq

— The New York Times (@nytimes) August 21, 2021

«Γνωρίσαμε μια οικογένεια με τρία μικρά παιδιά που έχουν απορριφθεί τρεις μέρες συνεχόμενα. Η μητέρα είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν τους ουρούσαν και γελούσαν. Οι άνθρωποι λένε ότι τώρα τα παρατάνε και λένε ότι θα φύγουν στα βουνά. Πρόκειται για μια ζωντανή κόλαση» τονίζει.

#KabulAirport this morning. pic.twitter.com/UxZ33h2m0R

— Sudhir Chaudhary (@sudhirchaudhary) August 21, 2021

Οι Ταλιμπάν πάντως υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι, κατηγορώντας τη Δύση για έλλειψη ενός οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης. Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «τραγική και δύσκολη», καθώς πολλά κράτη – μέλη της Συμμαχίας πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία προειδοποίησαν τους υπηκόους τους στο Αφγανιστάν να αποφύγουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, λόγω απειλών ασφαλείας στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Έκκληση φον ντερ Λάιεν στα ευρωπαϊκά κράτη να υποδεχτούν πρόσφυγες

Ο Ερντογάν θέλει συνεργασία με την Αθήνα στο προσφυγικό

ΚΙΝΑΛ: Αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια του ρεύματος – Υπεύθυνη η «Μαξίμου ΑΕ»

Keywords
Τυχαία Θέματα