Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο

Ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο παρουσιάστηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. «Η προστασία της χώρας μας είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του στην Ολομέλεια επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται σειρά δράσεων πρόληψης όσο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που θα είναι σε ετοιμότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Συνολικά, φέτος 14.040 πυροσβέστες αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης,

με την Πυροσβεστική να διαθέτει στόλο 3.654 οχημάτων (έναντι 3.410 το 2022) και 89 εναέρια μέσα (έναντι 83 το 2022).

«Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούρια αεροσκάφη, καινούρια ελικόπτερα, πολλά καινούρια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουν προχωρήσει και έχουν υλοποιήσει «έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης». Παράλληλα, ζήτησε τη συνεργασία όλων των δήμων, οι οποίοι, όπως είπε, γνωρίζουν πολύ καλά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του συντονισμού ο οποίος έχει δρομολογηθεί υπό την επίβλεψη του υπουργείου. «Εμείς πάντως -όπως και πέρυσι- θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και βέβαια θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τα θεμέλια αυτού του υπουργείου ακόμα πιο γερά», σημείωσε και επισήμανε ότι εκτός από το κομμάτι της παρέμβασης, «πια και το κομμάτι της κρατικής αρωγής έχει δείξει σημαντικά δείγματα γραφής και αποκτά πια μια ενιαία στέγη και έναν πολιτικό προϊστάμενο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων επίσης ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης μετέβη στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και πραγματοποίησε εκ νέου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη αλλά και με εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που προήδρευσε της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης καθώς και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και υπογράμμισε ότι «η συνεργασία είναι το κλειδί στην προσπάθειά μας για την αντιπυρική περίοδο και φυσικά καθιστά αποτελεσματικό το έργο μας που είναι δύσκολο καθ’ ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ, έχουμε ξεπεράσει την κλιματική αλλαγή». Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να στηρίξουν όλοι μαζί τους «μαχητές της πρώτης γραμμής που είναι οι 14.000 πυροσβέστες, οι 2500 εποχικοί πυροσβέστες και οι 4000 εθελοντές».

«Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά και τους συμπολίτες μας και όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια μας και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και κυρίως να στηρίξουμε όλοι μαζί τους μαχητές της πρώτης γραμμής που είναι οι 14.000 πυροσβέστες, οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες και οι 4.000 εθελοντές που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα υπόλοιπα σώματα. Να ζητήσουμε να κάνουν την προσπάθεια αυτή συνολικά, γιατί καταλαβαίνω ότι αγαπάμε όλοι την πατρίδα μας, αγαπάμε όλοι τον τόπο μας και θέλουμε να δούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Φωτιές υπάρχουν, είναι μία πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε, πλημμύρες θα υπάρχουν, έντονα καιρικά φαινόμενα θα υπάρχουν και η δουλειά μας είναι η πολιτική προστασία, να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, την περιουσία τους και τα δάση» τόνισε.

Ο χάρτης κατανομής των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής

Στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο περιλαμβάνεται και ο χάρτης με την κατανομή των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία θα είναι σε ετοιμότητα για να επιχειρήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως αναφέρεται και στον σχεδιασμό το 2023 τα εναέρια μέσα που θα έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική είναι περισσότερα και συγκεκριμένα 89 στο σύνολο – 28 περισσότερα από το 2019.

Οι δράσεις πρόληψης

Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης.

Καθαρισμοί

Πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι) ➢Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι)

Καθαρισμοί δήμων

Διάθεση από ΥΠ.ΕΣ. 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους)

Καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων

(Εξωτερικά) από τα προγράμματα Αντινέρο Ι & ΙΙ Επικαιροποιήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και δόθηκαν οδηγίες για τη σύνταξη των ειδικών σχεδίων. Έκδοση εγκυκλίου για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση από αρχαιολογικούς χώρους.

-Επικαιροποιήθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθμόν 20/2023 με θέμα «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».
-Ενίσχυση μηχανισμού μέσω Prepositioning Program, στο οποίο συμμετέχουν έξι (6) χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Μάλτα, Γαλλία και Σλοβακία) για 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Εκστρατεία ενημέρωσης κοινού.

Ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής το 2023

Συνολικά 16.580 πυροσβέστριες και πυροσβέστες αποτελούν τη συνολική δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος στη χώρα μας, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης.

Ο στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής

Ο συνολικός στόλος οχημάτων της Πυροσβεστικής για το 2023 είναι 3.654. Συγκεκριμένα: 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού.

Τη φετινή χρονιά τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι 244 περισσότερα από το 2022.

Αναλυτικά ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο 2023:

ΛήψηΚικίλιας: Πυλώνες δράσης μας, η πρόληψη, η ετοιμότητα, η ανθεκτικότητα

«Η προστασία της χώρας μας είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του στην Ολομέλεια επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός, ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις και τα εμβληματικά έργα που θα προχωρήσει το Υπουργείο:

– Η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών. Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίζονται αναλυτικά οι ειδικότεροι στόχοι: μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, συμμετοχή των ΑΠΕ στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής, των μεταφορών και της θέρμανσης και ψύξης, ανάπτυξης υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών, το οποίο στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών και στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης της χώρας.

– Η αναβάθμιση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ). Με εκπαίδευση προσωπικού και αναβάθμιση τεχνολογικής υποδομής του Κέντρου. Τη δημιουργία Εθνικής Βάσης Δεδομένων, Κινδύνων, Απειλών και Απωλειών Καταστροφών.

– Η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος». Υλοποιώντας σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού έναντι της ορειβατικής οικογένειας, αλλά και αυτής του άτυχου ορειβάτη προχωρά η δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΜΕΕΔ) «Θεοφάνης-Ερμής Θεοχαρόπουλος», για την υποστήριξη και ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, σε συμβάντα και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εντός του χερσαίου χώρου της Ελληνικής επικράτειας. Με τη λειτουργία του Μηχανισμού, ανέφερε ο υπουργός, ενισχύονται οι υποδομές αεροδιακομιδής προς δομές Υγείας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αναβαθμίζεται η δυνατότητα του κράτους να παρέχει έγκαιρη διακομιδή πολιτών, ακόμη και από τα πιο δυσπρόσιτα σημεία λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της χώρας.

– Δημιουργία και λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Θεσμοθετήθηκε και διαρθρώνεται η νέα Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αντιμετωπίζοντας, όπως ανέφερε ο υπουργός, τον δομικό και διαχρονικό κατακερματισμό σχημάτων για την αποζημίωσης των πληγέντων μετά από μία φυσική καταστροφή -με πέντε εμπλεκόμενα υπουργεία- και ενοποιώντας υπηρεσίες και αρμοδιότητες σε ένα υπουργείο, με στόχους τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων πόρων και τη διασφάλιση της γρήγορης, δίκαιης και άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων.

Ο κ. Κικίλας σημείωσε πως η καινοτόμος αντίληψη για την προσαρμογή τής χώρας μας στη νέα κατάσταση πραγμάτων που επέβαλε η κλιματική κρίση, προτάσσει τρεις καίριους πυλώνες δράσης: πρόληψη, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, προσέθεσε, βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση 466 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 713 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 794 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα έργο περιλαμβάνει:

– Την ενίσχυση στόλου αεροπυρόσβεσης, με τη προμήθεια αμφίβιων αεροσκαφών δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, στα οποία η εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος πλωτήρων δίνει τη δυνατότητα υδροληψίας από ελεύθερη επιφάνεια.

– Προμήθεια 5+2 αεροσκαφών τύπου Canadair μέσω και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εναέριων Μέσων Πολιτικής Προστασίας rescEU, που θα συμβάλλει δραστικά στην αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και απόδοσης του εναέριου πυροσβεστικού στόλου.

– Την ενίσχυση Πυροσβεστικού Σώματος με πυροσβεστικά οχήματα και λοιπά μέσα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και την αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων της δημόσιας προστασίας απαιτείται η αναβάθμιση και αντικατάσταση των υφιστάμενων οχημάτων με νέα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τις κατά τόπους Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος (αφορά στην προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

– Την ενίσχυση υποδομής της Υπηρεσίας 112 της Πολιτικής Προστασίας, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, η οποία θα διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και την πρόληψη πιθανών σοβαρών βλαβών. Σκοπός, εξήγησε ο κ. Κικίλιας, είναι η επίτευξη της βέλτιστης διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης με την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, ο εντοπισμός των ελλείψεων του συστήματος και η ενίσχυση του ωφέλιμου ζωής των υποδομών του. Επίσης, η αναβάθμιση Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αυτοματοποιημένων σταθμών προς αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου εθνικού δικτύου μετεωρολογικών σταθμών σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

«Δόγμα μας είναι “Πρόληψη, Προετοιμασία, Ετοιμότητα, Άμεση Επέμβαση”» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και προσέθεσε ότι προφανώς θα ενισχυθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλες της περιφέρειες της χώρας. «Όμως, απαιτείται ο συντονισμός και η αποτελεσματική συνεργασία όλων μας. Ειδικά τώρα που είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου» είπε και ζήτησε όλοι «να στηρίξουμε το έργο και την αποστολή των πυροσβεστών, εποχικών πυροσβεστών και εθελοντών, που δίνουν τον καθημερινό αγώνα για την μέγιστη προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του δασικού πλούτου της πατρίδας μας».

Ο κ. Κικίλιας απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα για τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ανέφερε ότι «ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, έχουμε περισσότερα ελικόπτερα, τράκτορες, αεροσκάφη και δυνατότητες στα πλαίσια των φυσικών αντοχών μας» επισημαίνοντας όμως ότι «οι προμήθειες δεν είναι αυτόματες, απαιτούν χρόνο και όλες οι χώρες πλέον συναγωνίζονται για να θωρακίσουν τη χώρα τους σε σχέση με τις κλιματικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν». Ο υπουργός, διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα προγράμματα που υπάρχουν» σημειώνοντας πως «ήδη κάποιοι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί» και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώνει τακτικά την εθνική αντιπροσωπεία για την εξέλιξη όλων των διαγωνισμών.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Θα προμηθευτούμε καινούργια πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

Προγραμματικές δηλώσεις: Κόντρα Σταϊκούρα – Παππά για τα Τέμπη

Προγραμματικές δηλώσεις – Κεραμέως: Μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους

Keywords
σχεδιο, συμμετοχή, ελασ, γαλλια, σλοβακία, ολυμπια, θεσσαλονικη, απε, νέα, τραπεζες, ΕΜΥ, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, γερμανια, γηπεδα, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, θεμα, κοντρα, μαλτα, πλαισιο, πυροσβεστικη, πυροσβεστικο σωμα, ρουμανια, φυσικη, αυξηση, ακης, απε, αρχαια, αρχαια ολυμπια, αττικη, βρισκεται, γινει, γρηγορης, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωσεις, δυναμικο, ευρω, ειπε, εκπαιδευση, ελασ, ενημερωση, εργα, εξελιξη, εξι, εποχικοι πυροσβεστες, ερμης, εσωτερικων, ζωης, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θοδωρης, διαγωνισμοι, ομιλια, λειτουργια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, παντα, ορια, οχηματων, οχηματα, προγραμματα, ρυμοτομικο σχεδιο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σωμα, υλοποιηση, φυσικα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κομματι, καρδια, κωνσταντινου, κυριακου, σωματα, τραπεζα, θανασης, υγειας
Τυχαία Θέματα
Αυτό,afto