Αυτοκαταστρέφεται το Χόλιγουντ;

Με την καθυστέρηση της προβολής του Dune Part Two, και πολλούς μεγάλους αστέρες να απέχουν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, οι συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεων των ηθοποιών και των σεναριογράφων γίνονται πλέον αισθητές στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, στην αποδρομή της πανδημίας, όταν δημοσιογράφοι και σταρ επανεμφανίστηκαν στο Λίντο για το Φεστιβάλ Βενετίας, όλα έδειχναν ότι η καταιγίδα που είχε πλήξει την βιομηχανία ήταν η χειρότερη και μπροστά ανοίγονταν μόνο καλύτερες

μέρες. Όμως ύστερα από δύο χρόνια, η κινηματογραφική βιομηχανία περνά μια νέα καταιγίδα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DUNE (@dunemovie)

Η απεργία των συγγραφέων και σεναριογράφων, του συνδικάτου WGA συνεχίζεται από τις αρχές Μαΐου και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Από τις 14 Ιουλίου άρχισαν να απεργούν και οι ηθοποιοί- μέλη του συνδικάτου SAG-AFTRA. Το αποτέλεσμα είναι το Χόλιγουντ να βρίσκεται και πάλι σε κρίση, με πολλές παραγωγές να έχουν παγώσει.

Τι αλλάζει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Οι κινητοποιήσεις αλλάζουν και την εικόνα στα φεστιβάλ κινηματογράφου που γίνονται το φθινόπωρο, αφού ηθοποιοί και σεναριογράφοι δεν θα πατήσουν το κόκκινο χαλί, ούτε θα δώσουν συνεντεύξεις. Ήδη έγινε γνωστό ότι στη Βενετία δεν θα παραστούν πολλοί αστέρες, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Φασμπέντερ, η Τίλντα Σουίντον και ο Κάρεϊ Μιούλιγκαν.

Όπως δήλωσε στο BBC ο Έρικ Άντερσον, αρχισυντάκτης του AwardsWatch, που παρακολουθεί λεπτομερώς τα τεκταινόμενα στα φεστιβάλ, η απουσία των μεγάλων αστέρων από τις προωθητικές ενέργειες για τις ταινίες τους είναι ανησυχητικό φαινόμενο.

«Στην εποχή του streaming πολλά κοινά δεν μαθαίνουν τίποτα για τις ταινίες και τα τηλεοπτικά σόου παρά μόνο όταν βγουν στον αέρα», λέει χαρακτηριστικά ο Άντερσον. Γι αυτό δύο ταινίες με σημαντικό καστ αποσύρθηκαν από το καλεντάρι του φθινοπώρου: το Dune: Part Two, που προγραμματίζεται για προβολή τον Μάρτιο του 2024 και η ταινία Challengers, που πηγαίνει για προβολή τον Απρίλιο του 2024.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με το οποίο αρχίζει η περίοδος των
βραβεύσεων, βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση, αφού κάποιες ταινίες δεν είναι σίγουρο πότε
θα κάνουν πρεμιέρα.

«Αν δεν βρεθεί δίκαιη λύση (με τις απεργίες) μέχρι το τέλος του χρόνου, τα σόου που γίνονται τον Ιανουάριο (Έμμυ, Χρυσές Σφαίρες και Βραβεία Κριτικών) δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα Δελτίο Τύπου», επισημαίνει ο Έρικ Άντερσον.

Πάντως οι απεργίες δεν έχουν ακυρώσει πλήρως τη λάμψη του κόκκινου χαλιού, αφού οι μη αμερικανικές ταινίες δεν επηρεάζονται, όπως και οι παραγωγές συγκεκριμένων αμερικανικών εταιριών που έχουν συνάψει συμφωνίες με τα συνδικάτα ηθοποιών και σεναριογράφων.

Έτσι αναμένεται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την Ferrari του Μάικλ Μαν και την Priscilla της Σοφίας Κόπολα στην Βενετία, όπου θα εμφανιστούν ορισμένοι σταρ όπως ο Άνταμ Ντράιβερ και η Τζέσικα Τσάστεν. Στο Εδιμβούργο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου προετοιμάζεται με ενθουσιασμό παρά την αποχή των αστέρων του Χόλιγουντ και όπως λέει η διευθύντρια Ταμάρα Φαν Στρίζτεμ, το μήνυμα του φεστιβάλ θα είναι η αλληλεγγύη προς τους απεργούς.

«Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ υπάρχουν για να δείχνουν τους καρπούς των εργαζόμενων
στην παραγωγή ταινιών, και σε αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε αλληλεγγύη, καθώς προσπαθούν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το σινεμά», δήλωσε στο BBC η Ταμάρα Φαν Στρίζτεμ.

Σημαντικές οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Πέρα από τις συνέπειες των απεργιακών κινητοποιήσεων στα διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, οι παράγοντες του χώρου εκφράζουν ανησυχίες για το τι θα γίνει μακροπρόθεσμα. Πολλά στούντιος στο Χόλιγουντ αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τον προγραμματισμό το 2024, με ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και σόου να παγώνουν. Αλλά αυτό αφήνει χώρο στις ανεξάρτητες παραγωγές.

Ο πρώην γενικός διευθυντής της Paramount και της 20th Century Fox, Μπράρι Ντάιλερ δήλωσε στο CBS ότι οι συνεχιζόμενες απεργίες σε συνδυασμό με σειρά παραγόντων, όπως τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πανδημία και οι απώλειες εσόδων από τις πλατφόρμες που ανεβάζουν ταινίες «μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν στην απόλυτη κατάρρευση όλης της βιομηχανίας» του κινηματογράφου.

Το σινεμά αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή απειλή και οι εταιρίες παραγωγής συγχρόνως παίρνουν το μήνυμα ότι πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργικότητα και το ταλέντο των ανθρώπων του χώρου. Αυτό το απέδειξε η τεράστια επιτυχία των ταινιών που έγιναν γνωστές ως «Barbenheimer», που είναι δουλειά σπουδαίων σκηνοθετών και μεγάλων σεναριογράφων, με καστ πολύ ταλαντούχων ηθοποιών. Επενδύοντας στο ταλέντο τέτοιων ανθρώπων οι εταιρίες παραγωγής ανοίγουν το πιο ασφαλές μονοπάτι για την κερδοφορία, όπως απέδειξαν οι δύο μεγάλες επιτυχίες Barbie και Oppenheimer, όπως έγραψε στους Los Angeles Times η κριτικός κινηματογράφου Μέρι ΜακΝαμάρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oppenheimer (@oppenheimermovie)

Όμως όσο οι εταιρίες παραγωγής δεν καταλήγουν σε συμφωνία με τους απεργούς, τόσο γίνεται μεγαλύτερη η ζημιά στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Αστυνομικό «πογκρόμ» σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού – 67 συλλήψεις

Διακοπές: Επτά – διαφορετικές – προτάσεις για τον Σεπτέμβριο (Video/Photos)

Κίνα: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων (photos)

Keywords
los angeles, σταρ, νέα, instagram, απεργια, wga, μαΐου, bbc, λύση, απεργιες, ferrari, fox, cbs, barbie, oppenheimer, times, photos, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 7 απριλιου, απεργια ταξι, συλληψεις, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, απεργια 26 σεπτεμβριου, αποτελεσματα, instagram, wga, φεστιβαλ κινηματογραφου, βενετια, δουλεια, εδιμβουργο, ηθοποιοι, περιοδος, σινεμα, σταρ, ταινιες, barbie, bbc, cbs, times, αλληλεγγυη, ανησυχητικο, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δειτε, εγινε, εποχη, επτα, επιτυχια, ζημια, εικονα, κοκκινου, λαμψη, λύση, μαΐου, πλατφορμες, προβληματα, σειρες, σιγουρο, σειρα, σοου, φεστιβαλ, φθινοπωρο, fox, los angeles, μπροστα, νεκροι, oppenheimer
Τυχαία Θέματα