Αγωνία στη ΝΔ για τις διαρροές προς τα δεξιά – Μετά τη σκέψη για Φαήλο Κρανιδιώτη, επιστρέφει και ο… πυρσός

Η κίνηση των επιτελών της ΝΔ να επαναφέρουν τον παραδοσιακό «πυρσό» στο σήμα του κόμματος, κατά το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, όπου μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μεν εντύπωση, αλλά δεν αιφνιδίασε τους πάντες.

Εδώ και πολλές μέρες υπάρχει σκεπτικισμός στο Μαξίμου και την Πειραιώς για τις διαρροές που έχει η ΝΔ προς τα δεξιά της.

Η εισροή πρώην πασόκων στην κυβέρνηση και σε άλλες θέσεις, όπως η συμμετοχή

τους στο ευρωψηφοδέλτιο (πχ η Εύη Χριστοφιλοπούλου) ήταν πάντα σαν κόκκινο πανί για την παραδοσιακή δεξιά βάση του κόμματος. Η μετατόπιση γενικά του κόμματος προς το κέντρο και την κεντροαριστερά ενοχλούσε. Αλλά δεν μετατρεπόταν σε έμπρακτη αποδοκιμασία προς την ηγεσία, καθώς η συνταγή αυτή του κ. Μητσοτάκη εξασφάλιζε μία ηγεμονία στο πολιτικό σκηνικό και, φυσικά, την εξουσία.

Αλλά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, που προώθησε η κυβέρνηση και νομοθέτησε η Βουλή σε συνδυασμό και με άλλες κινήσεις, όπως η ελληνοτουρκική προσέγγιση, για την οποία ο Αντώνης Σαμαράς έχει πει ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμούς, άλλαξε τα δεδομένα.

Η ύπαρξη πλέον τριών κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, έστω κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα χαρακτηρίζει (και τα αντιμετωπίζει ως τέτοια?) «κομματίδια», διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό, καθώς υπάρχουν υποδοχείς της όποιας συντηρητικής δυσφορίας για τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων – δημοσιευμένων και μυστικών κυλιόμενων – δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι «κάτι πολύ σοβαρότερο και μεγαλύτερο απ’ όσο υποψιαζόταν κανείς», όπως λένε πολιτικοί αναλυτές.

Οι εκτιμήσεις δε, λένε ότι από το 13,5% που συγκέντρωσαν τα τρία κόμματα (Βελόπουλος, ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες) στις εκλογές του Ιουνίου, στις ευρωεκλογές μπορεί να ξεπεράσουν, και το 18%, με την Ελληνική Λύση ειδικά να «τρέχει». Και σχεδόν όλο το επιπλέον – η αύξηση των 4-5 μονάδων δηλαδή – προέρχεται από τη ΝΔ.

Γι’ αυτό και εξετάζονται ιδέες για… αναχώματα. Ικανές κινήσεις δηλαδή που θα περιορίσουν κάπως αυτές τις διαρροές.

Η σκέψη να ενταχθεί ο Φαήλος Κρανιδιώτης στο ευρωψηφοδέλτιο έπεσε σαν κεραυνός, καθώς ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά περιφέρεται εδώ και χρόνια στα ακροδεξιά γκρουπούσκουλα, συνεργαζόμενος πότε με τον Θάνο Τζήμερο και άλλοτε, για λίγο έστω, με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο και την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Πριν καν ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τον κ. Κρανιδιώτη, ήρθε η κίνηση με τον «πυρσό» για να επιβεβαιώσει την αγωνία της ΝΔ για το πώς θα συγκινήσει τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους.

Διαβάστε επίσης:

Η ομοφοβία, ο ρατσισμός και το μίσος των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο αναγκαίο ήταν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο

ΠΑΣΟΚ: Προς σύγκρουση… διαρκείας με την κυβέρνηση – Οι στόχοι Ανδρουλάκη για τους «Κεντρώους» 

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανεβαίνει» η οικονομία στην αντιπολιτευτική και προεκλογική ατζέντα – Το απόγευμα η εκδήλωση για ακρίβεια και φορολογικό με ομιλητή τον Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα