Αγρότες: Στα μπλόκα ο λόγος για το μέλλον των κινητοποιήσεων – Πάντα στο τραπέζι η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα (videos)

Στα μπλόκα, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, έχουν δώσει ραντεβού σήμερα (14/2) οι αγρότες.

Την επομένη της συνάντησης της 15μελους αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι αγρότες δεν φαίνονται ικανοποιημένοι με τα κυβερνητικά μέτρα και προσανατολίζονται σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Ήδη, το βράδυ της Τρίτης (13/2) στα μπλόκα της Μακεδονίας και της δυτικής Ελλάδας αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε

και με κάθοδο στην Αθήνα, σε συντονισμό με όλα τα μπλόκα», είναι η ομόφωνη απόφαση του μπλόκου Ε65 των αγροτών της Καρδίτσας.

Η οργή στους αγρότες είναι διάχυτη, καθώς θεωρούν κοροϊδία τα όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός, που όπως λένε εξαναγκάστηκε να τα προτείνει υπό την δύναμη των μπλόκων.

Κλίμα συνέχισης του αγώνα επικρατεί και στα μπλόκα των αγροτών σε Κάστρο, Αταλάντη, Ανθήλη, Αλμυρό, Μάλγαρα και Καστοριά, ενώ στα υπόλοιπα έως αργά το βράδυ γινόταν ενημέρωση. Την Τετάρτη αναμένονται αποφάσεις των συνελεύσεων στα μπλόκα και ήδη εξετάζεται η πιθανότητα για πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Πέμπτη.

Σήμερα, στις 17:00 συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας αλλά και στα υπόλοιπα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας.

Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Οι οριστικές αποφάσεις των αγροτών θα ληφθούν αύριο Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, σε πανελλαδική σύσκεψη, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών φανερώνουν πάντως μια απογοήτευση, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες», είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος […]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

«Με κλιμάκωση του αγώνα», κλείσιμο των τελωνείων μόνο για τα φορτηγά και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ανέφερε ο Γιάννης Σδράλης, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Εννοείται ότι δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των αιτημάτων που δώσαμε στον κύριο πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς δεν πήραμε τίποτα. Το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2024. Με δύο μέρες κινητοποιήσεων εξήγγειλε 82 εκατομμύρια. Απλά τι μας είπε: Τα 40 τώρα τον Μάρτιο και τα 40 τον Νοέμβριο», τονισε ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πλατυκάμπου.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν να μην περάσουν οι εισηγήσεις των «σκληρών» εκπροσώπων, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις στους δεξιούς συνδικαλιστές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. 

Οι νέες προτάσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (13/2) συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:

Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Διαβάστε επίσης:

Κατερινόπουλος για Γλυφάδα: «Δεν πιστεύω ότι ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει και μετά να αυτοκτονήσει» (video)

Μακελειό στη Γλυφάδα: «Ήταν αποφασισμένος να σκοτώσει» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Καρνέση

Κρήτη: Νέο επεισόδιο σχολικής βίας – Έδειρε 16χρονο συμμαθητής του

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγρότες, – Πάντα, Αθήνα,agrotes, – panta, athina