Αγροτικές κινητοποιήσεις: Η κυβέρνηση δίνει «τυράκια», αλλά οι αγρότες δεν φαίνονται να υποχωρούν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την on camera συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ήταν σαφής, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις που «φουντώνουν» το τελευταίο διάστημα.

«Είμαστε μία κυβέρνηση πάντα ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει ότι «εμείς ήμασταν το κόμμα το οποίο στήριξε το αγροτικό εισόδημα

μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Και πριν αλέκτωρα φωνήσαι, ο ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έφερε τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται απόφαση της κυβέρνησης από το περασμένο φθινόπωρο, μετά την κακοκαιρία Daniel, με την οποία οι πλημμυροπαθείς αγρότες  θα έχουν 2 χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, η τροπολογία αυτή έρχεται επειδή ακριβώς οι πάροχοι ρεύματος είχαν προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης κάποιων εκ των πληγέντων από τη θεομηνία, παρότι ήδη η κυβέρνηση είχε αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το ρεύμα να μην κόβεται σε πλημμυροπαθείς. Εν πάση περιπτώσει, έστω και τώρα, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μείνουν χωρίς ρεύμα.

Σε αντίθεση με τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για την πρόθεση ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, η κυβέρνηση κρατά μια εξαιρετικά μετριοπαθή και διαλλακτική στάση με τους κινητοποιούμενους αγρότες, όπως γίνεται προφανές από τις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων υπουργών. Οι λόγοι για τη στάση αυτή είναι προφανείς:

• Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων και «μπλόκα» σε δρόμους, ιδίως, δε, σε περιοχές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες (καθώς δηλώνει ότι έχει φροντίσει να υπάρξει άμεση παροχή βοήθειας).

• Ταυτόχρονα, σε φόντο αγροτικών κινητοποιήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε είναι να υπάρξουν αντίστοιχα φαινόμενα και στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση «ψάχνεται» μέσα από τα αιτήματα των αγροτών – τα οποία λίγο-πολύ είναι παρόμοια, αλλά έχουν και διαφορές από περιοχή σε περιοχή – για να δει ποια μπορεί να ικανοποιήσει (και σε ποιο βαθμό) άμεσα, ώστε να αποτραπεί μια δεύτερη, ισχυρή «πηγή» αναταραχής στη χώρα, ενώ την Τετάρτη ο Κ. Μητσοτάκης θα «βγει εκτός των πυλών», καθώς θα επισκεφτεί το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας και θα πραγματοποιήσει ομιλία στην εκδήλωση για την παράδοση του έργου του Νέου Οδικού Άξονα «Άκτιο-Αμβρακία».

Ωστόσο, μπροστά στους ήπιους τόνους και τα «τυράκια» οι αγρότες δεν φαίνονται να έχουν διάθεση υποχώρησης: αντιθέτως, τη Δευτέρα είχαμε και «μπλόκα» σε δρόμους για κάποια διαστήματα, και νέες συνελεύσεις, ενώ φαίνεται ότι η «κάθοδος των τρακτέρ» και πολλών αγροτών την προσεχή Πέμπτη, στην έκθεση Agrotica θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη απόφαση. Πολλώ δε μάλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι για λόγους γραφειοκρατίας, αλλά και διασταυρώσεων, η καταβολή των αποζημιώσεων δεν έχει γίνει με τη δέουσα ταχύτητα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δέχεται τα «πυρά» της αντιπολίτευσης, η οποία την κατηγορεί για εμπαιγμό, για γραφειοκρατική αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των αγροτών στη χώρα, αλλά και συνολικά του πρωτογενούς τομέα, και ζητούν την άμεση και ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Με την πίεση να ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες, στην κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και πώς θα βρει «επιβραδυντικό» για τη «φωτιά» που έχει ξεσπάσει.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: Σήμερα η τροπολογία στη Βουλή για την αύξησή του

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση» λέει η κυβέρνηση

Κασσελάκης από το Πεντάγωνο: Ειλικρινής η ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια

Keywords
Τυχαία Θέματα