Αλεξέι Ναβάλνι: Κρατούμενος περιγράφει τι συνέβη στη φυλακή το βράδυ πριν από τον θάνατό του

Νέα στοιχεία από το περιβάλλον κράτησης του Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές την Παρασκευή (16/02) κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ παράλληλα κάμερες κυκλοφορίας της ευρύτερης περιοχής κατέγραψαν μια αυτοκινητοπομπή η οποία φέρεται να μεταφέρει τη σορό του, τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Οι δικοί του άνθρωποι δεν έχουν δει σε κάθε περίπτωση ακόμα τη σορό του.

Η επικοινωνία με τους κρατούμενους στο σωφρονιστικό κατάστημα IK-3 στη ρωσική αρκτική δεν ήταν ποτέ εύκολη, λόγω του αυστηρού καθεστώτος κράτησης και της μακρινής τοποθεσίας

της. Η δυσκολία αυτή έγινε ακόμα μεγαλύτερη χωρίς τη μεσολάβηση της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ωστόσο, η Novaya Europe κατάφερε, όπως αναφέρει, να έρθει σε επαφή με έναν κρατούμενο, ο οποίος δήλωσε ότι το προηγούμενο βράδυ είχε ξεσπάσει μια “μυστηριώδης αναταραχή” στη σωφρονιστική αποικία.

Η ξαφνική έρευνα και η παράξενη αναταραχή

“Όλα ξεκίνησαν όταν πραγματικά επιτάχυναν τη βραδινή μας έρευνα. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις αργίες, όταν οι φύλακες βιάζονται να πάνε να γιορτάσουν, αλλά χθες (σ.σ. την Πέμπτη) δεν ήταν αργία. Τότε μας έκλεισαν μέσα, απαγόρευσαν κάθε μετακίνηση μεταξύ των στρατώνων και αυστηροποίησαν τα μέτρα ασφαλείας. Ακούγαμε αυτοκίνητα να μπαίνουν στο χώρο της φυλακής αργά το βράδυ, αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε από τα παράθυρα των κελιών μας τι ήταν”, δήλωσε ο κρατούμενος στη Novaya Europe.

Είπε, επίσης, ότι οι φύλακες πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στα κελιά των κρατουμένων και ότι αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που έκαναν το επόμενο πρωί, κατάσχοντας τηλέφωνα, τράπουλες, ακόμη και θερμάστρες με κάρβουνα, για τα οποία προηγουμένως είχαν κάνει τα στραβά μάτια. Οι φρουροί, όπως περιέγραψε, το έκαναν να ακούγεται σαν να επρόκειτο για εξωτερική επιθεώρηση.

“Συνήθως τόσο η διοίκηση όσο και οι κρατούμενοι μαθαίνουν για τις επιθεωρήσεις αυτές περίπου ένα μήνα πριν και προετοιμάζονται γι’ αυτές, διότι ούτε οι φύλακες ούτε οι κρατούμενοι θέλουν οι επιθεωρητές να βρουν παραβιάσεις. Και έτσι δεν περιμέναμε μια επιθεώρηση από το πουθενά! Κάτι πρέπει να συνέβη”.

Ναβάλνι: Οι Ρώσοι ερευνητές θα εξετάσουν τη σορό του για τουλάχιστον…14 μέρες

Γύρω στις 10 το πρωί της Παρασκευής, η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι διαδόθηκε μεταξύ των κρατουμένων.

“Ο χώρος του κελιού τιμωρίας στο οποίο είχε τοποθετηθεί [ο Ναβάλνι] βρίσκεται κάπως στο πλάι του στρατώνα, αλλά θα βλέπαμε ένα ασθενοφόρο να πηγαίνει εκεί. Δεν υπήρχε όμως ασθενοφόρο στην αποικία εκείνο το πρωί – εμφανίστηκε μόνο αφού έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του. Έτσι, νομίζω ότι πέθανε πολύ νωρίτερα από ό,τι δηλώθηκε επίσημα – πιθανότατα το προηγούμενο βράδυ. Γιατί αλλιώς να μας κλειδώσουν εντελώς και να μας ψάξουν τόσο εξονυχιστικά;”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση των φυλακών έδειχνε αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις. Όπως λέει, τόσο ο διευθυντής όσο και ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της σωφρονιστικής αποικίας έδειχναν ταραγμένοι αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης.

“Το απόγευμα, πολλά αυτοκίνητα έφτασαν στη μονάδα διοίκησης. Ένα ήταν από τη φυλακή IK-18, ένα από το Salekhard και μερικά άλλα από το Labytnangi, προφανώς. Νομίζω ότι ήθελαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους πριν φτάσουν οι επιθεωρητές”.

Οι κρατούμενοι ενημερώθηκαν ότι οι επιθεωρητές από την κεντρική υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας θα μετέβαιναν στο IK-3 περίπου την ίδια στιγμή που έμαθαν για τον θάνατο του Ναβάλνι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία στη Novaya Europe, αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι ο Ναβάλνι πέθανε πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί.

Παρόλα αυτά, υπάρχει διάχυτη βεβαιότητα μεταξύ των κρατουμένων ότι ούτε ο διευθυντής Vadim Kalinin ούτε οι υφιστάμενοί του είχαν σχέση με τον θάνατο του Ναβάλνι, ενώ δεν αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο να τους διέταξαν να κάνουν κάτι που δεν ήθελαν.

Η σημασία της πρώτης νεκροψίας

“Η πρώτη νεκροψία θα προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο θανάτου με βάση τη θερμοκρασία του σώματος, τη νεκρική ακαμψία και το περιεχόμενο των εσωτερικών οργάνων”, δήλωσε η παθολόγος Irina Sitnova στη Novaya Europe. “Δεδομένου ότι η οικογένεια αμφιβάλλει για την αιτία θανάτου που δόθηκε από τις αρχές, θα επιμείνει σε ανεξάρτητη νεκροψία. Εάν ο Ναβάλνι πέθανε όντως από θρομβοεμβολή, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, η αυτοψία θα το δείξει ξεκάθαρα και μια δεύτερη νεκροψία θα το επιβεβαιώσει. Όμως, μια επόμενη νεκροψία θα είναι απίθανο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο θανάτου”.

Το να εξακριβωθεί ο ακριβής χρόνος θανάτου του Ναβάλνι δεν είναι σημαντικό μόνο για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου, αλλά και για να δημιουργηθεί εκ νέου η αλυσίδα των γεγονότων που προηγήθηκαν, δήλωσε στη Novaya Europe ο ιατροδικαστής Igor S.

“Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι τελευταίες ώρες της ζωής του Ναβάλνι να παραμείνουν για πάντα ένα μυστήριο τόσο για την οικογένειά του όσο και για το κοινό”. Στην περίπτωση πιθανής θρομβοεμβολής, ο θρόμβος αίματος θα μπορούσε να έχει αποκολληθεί από μόνος του, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει προκληθεί από φυσική επίδραση – για παράδειγμα, από χτύπημα στο σημείο όπου σχηματίστηκε ο θρόμβος αίματος. Αυτές τις πληροφορίες θα έδινε, υπό άλλες συνθήκες, η αρχική αυτοψία.

“Μετά την πρώτη νεκροψία, η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του δεν θα είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική”, δήλωσε ο Igor S. “Αν οι συγγενείς του δεν καταφέρουν να πείσουν ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν στην πρώτη αυτοψία, θα είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί ο επίσημος χρόνος θανάτου και να αναπαρασταθεί η αλληλουχία των γεγονότων που προηγήθηκαν του θανάτου του Ναβάλνι”.

Κάμερες «έπιασαν» τη μεταφορά της σορού του Ναβάλνι;

Παράλληλα, τη ρωσική αυτοκινητοπομπή που φέρεται να μετέφερε τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι από τη φυλακή σε νεκροτομείο κατέγραψαν κάμερες κυκλοφορίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το υλικό της κάμερας που αφορά τη νύχτα της 16ης προς 17η Φεβρουαρίου – την ίδια ημέρα δηλαδή με τον θάνατο του Ναβάλνι.

Και οι δύο κάμερες δείχνουν την ίδια αυτοκινητοπομπή να διασχίζει τον ποταμό Ob νότια του Labytnangi, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος μεταξύ της φυλακής Kharp και του νεκροτομείου του Salekhard, όπου φέρεται να βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι.

Η είσοδος στο νεκροτομείο έχει απαγορευτεί ακόμα και στη μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα Ναβάλναγια, όπως επίσης και στους δικηγόρους του. Η απόσταση μεταξύ της φυλακής και του νεκροτομείου του νοσοκομείου στην πόλη Salekhard είναι περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο.

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι ανακοινώθηκε στις 14.19 τοπική ώρα στις 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο η ώρα που εμφανίζεται στα βίντεο υποδηλώνει ότι η αυτοκινητοπομπή καταγράφεται από τις κάμερες κυκλοφορίας μεταξύ 11.54 μμ και 12.01 πμ τοπική ώρα.

Η αυτοκινητοπομπή, όπως φαίνεται στο βίντεο, αποτελείται από τέσσερα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων της αστυνομίας μπροστά και πίσω, ενός μικρού λεωφορείου και ενός άλλου αυτοκινήτου χωρίς σήμανση. Το μικρό λεωφορείο είναι μοντέλο UAZ και, σύμφωνα με το Mediazona, έχει σήματα που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για όχημα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας.

Σύζυγος Ναβάλνι: Κρύβουν τη σορό του για να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ

Από την πλευρά της, η χήρα του Ρώσου αντιφρονούντα, Γιούλια Ναβάλναγια, σε μήνυμά της μέσω βίντεο εξέφρασε τη βεβαιότητά της την Δευτέρα (19/02) ότι ο Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό της και κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι κρύβουν τη σορό του συζύγου της και ότι περιμένουν να εξαφανιστούν από τον οργανισμό του τα ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα νόβιτσοκ.

Η ίδια επεσήμανε ότι «γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι πριν από τρεις ημέρες». «Θα σας το πούμε σύντομα. Σίγουρα θα μάθουμε ποιος ακριβώς έφερε σε πέρας αυτό το έγκλημα και με ποιο τρόπο. Θα πούμε ονόματα και θα δείξουμε πρόσωπα».

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στον θάνατο του Ναβάλνι, εξηγώντας ότι συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του και διεξάγεται σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο.

«Πριν από τρεις ημέρες ο (Ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν σκότωσε τον σύζυγό μου Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν σκότωσε τον πατέρα των παιδιών μου», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Σκοτώνοντάς τον, «ο Πούτιν θέλησε να σκοτώσει την ελπίδα μας, την ελευθερία μας, το μέλλον μας», εκτίμησε η Γιούλια Ναβάλναγια.

«Σκοτώνοντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν σκότωσε τον μισό εαυτό μου, τη μισή καρδιά μου και τη μισή ψυχή μου», συνέχισε η ίδια. «Αλλά εξακολουθώ να έχω το άλλο μισό και αυτό μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να τα παρατήσω. Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι, θα συνεχίσω να πολεμάω για τη χώρα μας».

Η σύζυγος του αντιφρονούντα υπογράμμισε: «Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να χτίσω μια ελεύθερη Ρωσία».

Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε προς τους Ρώσους ζητώντας τους: «να σταθείτε στο πλευρό μου, σας ζητώ να μοιραστείτε την οργή μαζί μου. Οργή, θυμό, μίσος προς αυτούς που τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «δεν είναι ντροπή να φοβάσαι, είναι ντροπή να μην κάνεις κάτι, είναι ντροπή να αφήνεις να σε τρομοκρατούν».

Διαβάστε επίσης:

Ανεξέλεγκτος δορυφόρος πλησιάζει τη Γη, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα το πρωί της Τετάρτης

Στροφή 180 μοιρών από ΗΠΑ: Προτείνουν ψήφισμα στον ΟΗΕ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Όχι» σε επίθεση στη Ράφα

Κβάζαρ: Το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο Σύμπαν εντόπισαν αστρονόμοι

Keywords
βραδυ, φυλακη, νέα, europe, vadim, irina, igor, μυστήριο, ρωσία, ηπα, οηε, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, καθαρα δευτερα, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βιντεο, ρωσία, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δορυφορος, ηπα, θανατος, ιχνη, μητερα, οηε, ονοματα, σηματα, φυσικη, ωρα, αργιες, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γαζα, δευτερα, διοικηση, δρομος, δοθηκε, εγινε, υπαρχει, ελευθερια, ελπιδα, επικοινωνια, ερευνα, εσωτερικων, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, καμερες, λεωφορειο, λογο, ματια, μυστήριο, μισος, μικρο, νυχτα, ντροπη, παντα, οικογενεια, οχηματα, οχημα, πεθανε, περιβαλλον, πουτιν, πρωι, ψυχη, σιγουρα, συζυγο, συντομα, σορος, συμπαν, φοβασαι, χηρα, χρονος, ωρες, αλυσιδα, δικαιωμα, europe, φυλακες, χωρα, ειδησης, ιδιαιτερα, igor, irina, καρδια, μπροστα, οργη, πληροφοριες, ρωσοι, θελω να, θερμοκρασια, υλικο, vadim
Τυχαία Θέματα
Αλεξέι Ναβάλνι, Κρατούμενος,alexei navalni, kratoumenos