Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Αν επιμένει στα πρόσωπα ο κ. Ανδρουλάκης, να προτείνει κάποιο (Video)

Συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον ANT1 παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στην Τρίπολη.

Δείτε το βίντεο:

Για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας,

μετά από τις εκλογές, τονίζοντας πως «θα πρέπει να λογαριάζουμε και τον ξενοδόχο» δηλαδή τον ελληνικό λαό.

«Το πρώτο κόμμα που θα έρθει στις εκλογές θα είναι αυτό που μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’ αυτό ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αρνητικές αντιδράσεις των προοδευτικών κομμάτων για το ενδεχόμενο συνεργασίας πάνω στο Συμβόλαιο Αλλαγής που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολίασε πως οι εκλογές αποτελούν μια «ανταγωνιστική διαδικασία» και πως είναι λογικό προεκλογικά να υπάρχει «ανταγωνιστική σχέση», αφού στοχεύουν στους ίδιος ψηφοφόρους. Ωστόσο, είπε, πρέπει να περιμένουμε την «ετυμηγορία» του ελληνικού λαού, η οποία θα διαμορφώσει τους «συσχετισμούς δύναμης».

Επανέλαβε, δε, την πρόβλεψή του ότι «κατ΄πάσα πιθανότητα ο πρώτος με τον τρίτο θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή, για να κάνουμε πράξη αυτό που αισθανόμαστε ότι είναι η επιθυμία πολλών, η αλλαγή», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι διεκδικεί την «ισχυρότερη δυνατή εντολή» προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση μακράς πνοής, καθώς όπως είπε, μια «κυβέρνηση ανοχής του 3% δε θα είναι σταθερή», αλλά ευεπίφορη σε πιέσεις.

«Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, αλλά απευθυνθήκαμε με 11 συγκεκριμένες προτάσεις, με 11 όρους. Δε συζητάμε, όχι απλά δεν διαπραγματευόμαστε τέτοια σχέδια που αφορούν μια εμμονή, την οποία η χώρα την έχει ξεπεράσει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κ Βαρουφάκη και την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας σε αυστηρό τόνο θύμισε ότι ο κ. Βαρουφάκης «πήγαινε στα Eurogroup και ηχογραφούσε τις συνομιλίες για να γράψει βιβλίο, κάνοντας ήρωα τον εαυτό του όταν εμείς προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα, δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαι καθαρός», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας για τον Νίκο Ανδρουλάκη που λέει «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», είπε ότι αυτό δεν γίνεται πουθενά. «Αν τόσο επιμένει για πρόσωπα θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον. Όποτε στη χώρα μας είχαμε πρωθυπουργούς που δεν ήταν εκλεγμένοι, δεν ήταν και το καλύτερο», είπε και παρέπεμψε στις 11 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως βάση για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

«Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι μηδενικό για τον προϋπολογισμό. Είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. ευρώ γιατί παρά την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει ψηλό τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτά τα έχει ο κ. Μητσοτάκης για να δίνει τα κουπόνια στη μεσαία τάξη. Διατηρεί υψηλά το ΦΠΑ για να δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες. Πάνω από 10 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι επιχειρήσεις το 2022. Αυτό που περιγράφω είναι μια αναδιανομή εισοδήματος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για τη χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους κατά την προεκλογική περίοδο. «Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει», ενώ σε ερώτημα του δημοσιογράφου αν ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό αεροσκάφος πριν τις εκλογές του 2019, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως δεν το έκανε για προεκλογικές επισκέψεις παρά μόνο στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Σκέρτσος: Ο κ. Τσίπρας δεν κρύβει τη στενοχώρια του που o Κασιδιάρης έμεινε εκτός Βουλής

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: «Στις 21 Μαΐου αποφασίζουμε εάν θα πάει η χώρα μπροστά ή αν θα επιστρέψει στη μιζέρια»

Ζουράρις για ιδιωτικά σχολεία: «Tα κ@@@@παιδα έχουν λεφτά» – Αντίδραση από την ΝΔ (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα