«Αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας – Πάλη για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας

Τα βάσανα που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας είναι απερίγραπτα.

Ολόκληρες περιοχές μετατράπηκαν σε ερείπια, οι πολλές χιλιάδες νεκροί και τραυματίες αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία διάσωσης.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του σ’ αυτούς τους λαούς και κάλεσε για συντονισμένη διεθνή

βοήθεια, για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων, αναλαμβάνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες και ετοιμάζοντας την αποστολή ομάδων βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Ταυτόχρονα, απαιτούμε την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλλει ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός κατά της Συρίας, μακελεύοντας τόσα χρόνια τον λαό της. Το Κόμμα μας είναι σε επικοινωνία με το Συριακό ΚΚ και το ΚΚ Τουρκίας το οποίο συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις επιχειρήσεις διάσωσης (ιδιαίτερα εκεί που το αστικό κράτος είναι απόν), στη στήριξη των αστέγων, στην εξασφάλιση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, με την ακούραστη δράση των «Στεκιών» που έχει συγκροτήσει στις λαϊκές γειτονιές.

Όλεθρος! Και σε αυτές τις συνθήκες είναι συγκλονιστικό το κύμα αλληλεγγύης του λαού μας για τη στήριξη των πληγέντων. Το ΠΑΜΕ, εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Η ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στέλνει ομάδες γιατρών. Οι κομμουνιστές είναι στην πρώτη γραμμή.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και τονίζουν ότι ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη, είναι ακαταμάχητα όπλα των λαών που όχι μόνο δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αλλά αντίθετα τους ενώνουν τα ίδια προβλήματα. Γι’ αυτό και πρέπει να τους ενώσει και ο κοινός αγώνας ενάντια στο βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ένταση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και πάλη για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Αυτό είναι αναγκαίο σήμερα.

Η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι δεν έχει ανακαλυφθεί τρόπος πρόβλεψης και αποτροπής των σεισμών. Όμως με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής που θυσιάζεται στον βωμό των κερδών, των μεγάλων συμφερόντων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που πληρώνουν με κάθε τρόπο οι λαοί.

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που βιώνουν με δραματικό τρόπο οι λαοί της Τουρκίας και της Συρίας, οι λαοί σε πολλές περιοχές του πλανήτη και επανειλημμένα ο ελληνικός λαός.

Σ’ αυτό επιβάλλεται να συγκεντρωθεί η προσοχή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Σ’ αυτό επιμένει το ΚΚΕ για την έγκαιρη λήψη των αναγκαίων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης, για την ουσιαστική αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η έλλειψη των οποίων έχει προκαλέσει επίσης μεγάλα δεινά.

Το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του κινούνται αποτελεσματικά στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, την προώθηση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ , των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά επιδεικνύουν οφθαλμοφανή “γύμνια”, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τη ζωή του λαού.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, αναλαμβάνει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα και αυτό εκφράζεται και στις εκδηλώσεις για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία.

Πρόσφατα, λόγω της ανησυχητικής σεισμικής δραστηριότητας στη Θήβα, η Τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ οργάνωσε σχετική εκδήλωση. Το ίδιο έγινε στις 5 Φλεβάρη στη Χαλκίδα, σε μια μαζική εκδήλωση για τους σεισμούς στην Εύβοια, με την παρουσία σημαντικού αριθμού εργαζομένων, μαζικών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης, παραμονές του μεγάλου σεισμού στα Τουρκο-συριακά σύνορα.

Οι καθηγητές Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελευθερία Παπαδημητρίου και Βασίλης Καρακώστας, ο πολιτικός Μηχανικός Δημήτρης Κουτζής και η τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ με τη δική της μελέτη, έδωσαν πολύτιμα στοιχεία, αντιμετωπίζοντας τόσο τον κίνδυνο του πανικού, όσο και του εφησυχασμού, σε μια σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα.

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε ότι σημειώνεται δραματική καθυστέρηση στην πραγματοποίηση ουσιαστικού προσεισμικού ελέγχου και λήψης των κατάλληλων μέτρων για τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), εκ των οποίων πολλά έχουν σοβαρά προβλήματα. Τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, τα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών, μονάδες υγείας και πρόνοιας, στις βιομηχανικές ζώνες κ.α.

Τονίστηκε ότι δεν επαρκεί ο πρωτοβάθμιος οπτικός έλεγχος, αλλά είναι αναγκαία η επιστημονική μελέτη της στατικότητας των κτιρίων και οι κατάλληλες κατασκευές όπου απαιτούνται.

Αποδείχθηκε ότι οι προτεραιότητες του αστικού κράτους, της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθορίζονται από τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Τα ταμεία των μονοπωλιακών ομίλων εισπράττουν δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τους αποκαλούμενους αναπτυξιακούς νόμους ή το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα οι απαραίτητες δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση και τις άλλες ανάγκες, περικόπτονται στο όνομα της «αντοχής της οικονομίας».

Ο αγώνας θα κλιμακωθεί, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στο δρόμο της ανατροπής, με πιο δυνατό ΚΚΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για να περάσει η εξουσία, τα οικονομικά εργαλεία στα χέρια των παραγωγών του πλούτου και να αναπτυχθούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα και υποδομές για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, τις απαιτούμενες υποδομές σε κάθε τομέα.

*Ο Γιώργος Μαρίνος, είναι μέλος του Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ και Βουλευτής Εύβοιας

Διαβάστε επίσης:

Στις εκλογές με (κατη)φόρα!

Το Αιγαίο γέφυρα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Το ΕΑΜ και η Εθνική Αντίσταση είναι η τιμή και η δόξα της Ελλάδας! Ο πρωθυπουργός οφείλει να επανορθώσει

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλληλεγγύη, Τουρκίας, Συρίας – Πάλη,allilengyi, tourkias, syrias – pali