Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Ψευδαίσθηση της προσέγγισης με «θετική ατζέντα»

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη και την σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για μία διαδικασία επαφών, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών.

Στο πλευρό

του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο θα πλαισιώνουν ο Χακάν Φιντάν και ο Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει, στον «Τουρκικό Οίκο» (Turkish House), που εγκαινιάστηκε το 2021 και το οποίο επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει στην “καρδιά” της Νέας Υόρκης, μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών στο Βίλνιους και την επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Άγκυρα, όπου συζητήθηκε ο οδικός χάρτης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στην ατζέντα είναι τα θέματα και οι συμφωνίες στην επικείμενη συνάντηση Κορυφής στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Η θετική κατάληξη των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και ενεργειών επιτρέπουν τον διάλογο, με την προώθηση της «θετικής ατζέντας» για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, να αξιοποιείται και για τη δημιουργία της ψευδαίσθησης της προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παρουσίας της ελληνικής αποστολής κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της συνόδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά πληροφορίες, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

#GRUNGA78

FM George Gerapetritis meeting w/ #Türkiye FM @HakanFidan at UN headquarters #NewYork

Συνάντηση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με ΥΠΕΞ Τουρκίας Hakan Fidan στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών pic.twitter.com/4WzMk2jVfN

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 19, 2023

Για «σημαντική» συνάντηση σε συνέχεια και της πρώτης συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, περιγράφοντας το πλαίσιο υπό το οποίο προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη συνάντηση.

«Πιστεύουμε στον διάλογο και σε αυτό το κλίμα διαλόγου που καλλιεργείται και αξιολογείται καθημερινά» είπε, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες θα κινηθούν γύρω από τα όσα συμφωνήθηκαν στην πρώτη συνάντηση και θα σχεδιαστούν και τα επόμενα βήματα.

«Η Ελλάδα προσέρχεται προφανώς χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πιστεύει στον διάλογο και στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς που μας χωρίζει από την Τουρκία. Ο διάλογος θα προχωρήσει και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα και θα τον αξιολογούμε κάθε φορά με βάση και τις εξελίξεις που προκύπτουν» τόνισε.

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο PBS ο Ερντογάν, ένα 24ωρο πριν τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τα… φιλικά του αισθήματα για τη χώρα μας, ρίχνοντας «καρφιά» για τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πώληση F-16 στην Άγκυρα.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επανήλθε στο κυπριακό ζήτημα, απορρίπτωντας για άλλη μια φορά το μοντέλο της ομοσπονδίας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος το ψευδοκράτος.

Η σημασία της συνάντησης

Την σημασία της συνάντησης στην Νέα Υόρκη αποδίδει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπόρεσε να χωρέσει στο πρόγραμμά του τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που λόγω των πλημυρών στη Θεσσαλία μετέθεσε κατά μια βδομάδα την συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επί αμερικανικού εδάφους στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ αποτυπώνει την θετική κατάληξη των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και ενεργειών που επιτρέπουν την συνέχιση της ελληνοτουρκικής συζήτησης.

Από τουρκικής πλευράς, απ’ τη στιγμή που αποφασίστηκε (μετά τους σεισμούς) η επανέναρξη των συνομιλιών και ειδικά μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους στις αρχές του καλοκαιριού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε γενικές γραμμές παρατηρούμε:

Χαμήλωμα των τόνων και των φραστικών αντιπαραθέσεωνΣημαντικότατη μείωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεωνΣεβασμός – σε γενικές γραμμές- του μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο κατά την τουριστική περίοδο

Η ελληνική κυβέρνηση, σεβόμενη προφανώς παρασκηνιακές συμφωνίες, έχει προχωρήσει στην έμπρακτη (μερική) ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων που προβάλλονται διαχρονικά και κάποια απ αυτά με ιδιαίτερη ένταση το τελευταίο διάστημα:

Απέσυρε ρωσικής (σοβιετικής) τεχνολογίας πυραυλικά συστήματα από τα νησιάΑπέσυρε από τα νησιά ρωσικά άρματα κρίσιμα για την αντιαεροπορική άμυνα χωρίς να τα αντικαταστήσει μέχρι τώρα με νέαΈκλεισε δύο κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων σε Ρόδο και ΚωΈκλεισε το στρατόπεδο που φιλοξενούσε εδώ και δεκαετίες Κούρδους πρόσφυγες στο Λαύριο

Οι εν λόγω ενέργειες των δύο πλευρών αποδεικνύουν ότι η παρασκηνιακή συζήτηση για μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος και υιοθέτηση επιπρόσθετων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προχωρά καθώς η Αθήνα μπορεί να προβάλλει την μείωση των παραβιάσεων και υπερπτήσεων και η Άγκυρα το ξαλάφρωμα της αεράμυνας των παρανόμως (κατά την άποψή της) στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών στη μεθόριο.

Επάνω σ’ αυτή τη βάση από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αναμένεται να προκύψει η προώθηση της διαδικασίας με την προβολή της συνεργασίας των δύο χωρών σε επί μέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ενίσχυση των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων.

Σ αυτό το πλαίσιο στο τέλος του Φθινοπώρου θα πραγματοποιηθεί και η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται η υπογραφή δεκάδων συμφωνιών συνεργασίας και η επικοινωνιακή προβολή του κλίματος (προσέγγισης) που ενδεχομένως θα πυροδοτήσει τον πολιτικό διάλογο (των επιτροπών) για τα μείζονα ανοιχτά ζητήματα που για την Ελλάδα επισήμως είναι ένα (η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας) και για την Τουρκία ένα ολόκληρο πακέτο διεκδικήσεων (γκρίζες ζώνες, νησιά αδιευκρίνιστης κυριαρχίας κλπ).

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πάντως, κρατούν μικρό καλάθι για την πρόοδο των συζητήσεων που έχουν να κάνουν με μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών για δύο λόγους: πρώτον γιατί τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι ένα ακόμη χαρτί που κρατά το Ερντογάν στην αέναη διαπραγμάτευσή του με τους Αμερικανούς και δεύτερον, το πολιτικό κόστος της όποιας διευθέτησης κρίνεται ασύμφορο για τον Ελληνα πρωθυπουργό στην περίπτωση που επιλέξει να διεκδικήσει και Τρίτη θητεία…

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Χείρα φιλίας» στην Ελλάδα λίγο πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Σπόντες» για τον Μενέντεζ

Tageszeitung για Κασσελάκη: Ο «sunny boy» από τις ΗΠΑ

Αυτοψία σε… εξωγήινο: Μυστήριο με τα δύο «μη ανθρώπινα» σώματα στο Μεξικό – Τεράστια ανακάλυψη ή φάρσα; (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα