Απαισιόδοξοι οι πολίτες για την πορεία της οικονομίας

Εμφανής είναι ο αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων τόσο στο σύνολο της οικονομίας όσο και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο… Μάλιστα το 66% των Ελλήνων «βλέπει» πτώση του βιοτικού του επιπέδου, ενώ οκτώ στους δέκα Έλληνες λένε ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) θεωρεί ότι το βιοτικό του επίπεδο έχει σημειώσει πτώση και προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 66% στην Ελλάδα

και στο 76% στην Κύπρο. Το 29% των ερωτηθέντων δεν έχει παρατηρήσει ακόμη κάτι τέτοιο, αλλά πιστεύει ότι θα συμβεί μέσα στο επόμενο έτος (25% και 13% αντιστοίχως σε Ελλάδα και Κύπρο).

Η διαπίστωση αυτή αυξάνει τις απαιτήσεις των πολιτών για ανεύρεση συγκεκριμένων λύσεων: σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έλαβε η χώρα τους για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής (85% στην Ελλάδα, 84% στην Κύπρο), ενώ 57% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο ούτε με τις δράσεις που ανέλαβε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κατάστασης (78% και 82% σε Ελλάδα και Κύπρο).

Η αγωνία των Ελλήνων είναι έκδηλη και διατυπώνεται σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε ερώτηση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές. Αρνητική είναι η άποψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε επίπεδο ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και Ε.Ε.

Ωστόσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν να θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολουθούν στη σχετική λίστα προτεραιοτήτων η δημόσια υγεία (33%), η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (31%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%).

Στην Ελλάδα ύψιστη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (59%), ακολουθούμενη από την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (56%) και τη δημόσια υγεία (50%).

Σύμφωνα με τους Έλληνες, ο αγώνας κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά κυρίως η υποστήριξη στην οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Διαφορετική είναι η εικόνα στην Κύπρο, όπου η δημόσια υγεία καταλαμβάνει την πρώτη θέση (52%), ακολουθούμενη από τη στήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (49%) και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (48%).

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Ζητά νέα εκλογική ενίσχυση για μαχητική αντιπολίτευση

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία: Και τώρα τι;

ΠΑΣΟΚ: Φόβος για νέο γύρο… fake news από τη ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απαισιόδοξοι,apaisiodoxoi