Από… λάθος η εμπλοκή του Αντόνιο Κόστα σε σκάνδαλο; – Για συνωνυμία μιλά η υπεράσπιση

Η Εισαγγελία της Πορτογαλίας φέρεται – σύμφωνα με δημοσιεύματα – να μπέρδεψε το όνομα του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα στη απομαγνητοφώνιση των υποκλοπών «Operation Influencer» που οδήγησαν στην πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτό τον ισχυρισμό διατυπώνει ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο οποίος αποκάλυψε ότι το λάθος εντοπίστηκε κατά την ανάκριση και είπε ότι οι εισαγγελείς αναγνώρισαν το λάθος τους.

Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει

ακόμη κανένα δημόσιο σχόλιο από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ή το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης.

Ο σοσιαλιστής Κόστα, ηγείται της Πορτογαλίας από το 2015 και κέρδισε με μεγάλο ποσοστό τις εκλογές μόλις πέρυσι. Ωστόσο, παραιτήθηκε αμέσως μετά από μεγάλη αστυνομική επιδρομή την Τρίτη στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που περιελάμβανε τη σύλληψη του προσωπάρχη του μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και έναν από τους υπουργούς του που κατονομάστηκαν ως ύποπτοι.

Ο Κόστα χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για να απευθυνθεί στο έθνος και να πει ότι, παρότι είναι αθώος , δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του. Αναμένεται να παραμείνει ωστόσο ως προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι τις νέες εκλογές τον Μάρτιο.

Ο εισαγγελέας που διέταξε τις επιδρομές και τις συλλήψεις, καταλογίζει διαφθορά εκλεγμένων αξιωματούχων και πολιτική επιρροή πάνω σε παραχωρήσεις ορυχείων λιθίου κοντά στα βόρεια σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία.

Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Αντόνιο Κόστα, στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς.

Πάνω από 40 έφοδοι πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους το γραφείο του Εσκαρία (του προσωπάρχη του Κόστα) και τα υπουργεία Yποδομών και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει πολυάριθμα προγράμματα εξόρυξης λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να εξασφαλίσει πρώτες ύλες, όμως τα συγκεκριμένα έργα έχουν προκαλέσει διαμάχες λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που θα εξορυχθούν, αλλά και για τη δυσανάλογα μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που αναμένεται να προκαλέσουν οι εργασίες.

Διαβάστε επίσης:

Για «επίσκεψη – πρόκληση» του Ερντογάν κάνει λόγο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης – Χωρίς κοινές δηλώσεις στο Βερολίνο

Ισλανδία: Εκκενώθηκε το χωριό Γκρίνταβικ – Τεράστιο ρήγμα στο έδαφος, αναδίδει ατμό (Videos)

Πόλεμος στη Γάζα: Εικόνες φρίκης στα νοσοκομεία της πόλης – Τυλίγουν τα πρόωρα βρέφη σε αλουμινόχαρτα (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα