Από τη φωτιά στην πλημμύρα, για την κυβέρνηση

Σε… δεύτερο γραφείο τείνει να μετατραπεί για τον πρωθυπουργό το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς μέσα σε λίγες εβδομάδες υποχρεώθηκε να το επισκεφθεί για άλλη μια φορά: όχι για πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες, αλλά για πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές – και μια επιβεβαιωμένη απώλεια ζωής – που έπληξαν κυρίως τη Μαγνησία και τις Σποράδες, λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Με τα βίντεο και τις φωτογραφίες από τον πλημμυρισμένο Βόλο, τις πληροφορίες για μεγάλα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στο Πήλιο, τους δρόμους της Σκιάθου να έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς

χείμαρρους που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αλλά και τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ακόμα μια δύσκολη νύχτα, αν όχι 24ωρο για την περιοχή, αλλά και με την κακοκαιρία να κινείται πιο νότια και να πλήττει κι άλλες περιοχές της χώρας, είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση δεν επιτρέπεται λεπτό εφησυχασμού.

Πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι:

• Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για σφοδρά καιρικά φαινόμενα εδώ και μέρες και ο κρατικός μηχανισμός (θα έπρεπε να είχε) τεθεί σε επιφυλακή, αλλά και ότι

• Το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από τεράστιες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αλλά και φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία πριν από δύο χρόνια είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα και είχε προχωρήσει στην ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ακριβώς για την καλύτερη προετοιμασία και συντονισμό απέναντι σε βίαια φαινόμενα.

Μπροστά στην εικόνα αυτή, η κυβέρνηση επικαλείται κάποια αντικειμενικά στοιχεία, όπως το τεράστιο ύψος βροχής που έπεσε στην πληγείσες περιοχές, αλλά και τη διάρκεια του φαινομένου (ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι «η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες. Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση»).

Ωστόσο, η κινητοποίηση της κυβέρνησης παραμένει «στα κόκκινα» και σήμερα, εκτός απροόπτου, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αρχίσει οι καταγραφή των ζημιών και να «πάρει μπροστά» η διαδικασία των αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται, δε, ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Έβρο, προκειμένου, όπως είπε στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «να εξαγγείλω άμεσα μέτρα στήριξης που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, αλλά και άμεσα μέτρα αποκατάστασης για την περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στην φύση τη δυνατότητα να αναγεννηθεί με τους δικούς της ρυθμούς».

Στην ίδια συνάντηση, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον, αφορά το παρόν, η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη να μας το επιβεβαιώσει, το επιβεβαιώνει δυστυχώς η ίδια η ζωή. Και αυτό υποχρεώνει το κράτος, σε όλες του τις εκφάνσεις, με τη συνεργασία βέβαια πάντοτε των πολιτών, να γίνεται ολοένα και πιο ανθεκτικό», προφανώς υπογραμμίζοντας έτσι το σύνθετο χαρακτήρα του προβλήματος, κάτι που τείνει να μετατραπεί σε «μάντρα» για την κυβέρνηση, όσον αφορά κρίσεις όπως οι πυρκαγιές και οι κακοκαιρίες…

Διαβάστε επίσης:

Αχτσιόγλου: Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι οι διαπιστώσεις, αλλά η πρόληψη και η ετοιμότητα (Video)

Άννα Ροκοφύλλου: Ορίστηκε Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης

Κικίλιας για Daniel: Tο πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Από τη φωτιά στην πλημμύρα,για την κυβέρνηση