Απελευθέρωσε δύο ομήρους η Χαμάς, δεν είναι μεταξύ των άλλων 50 – «Θα παραδοθούν όλοι αν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα»

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα της απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο που θα είναι «μία θανατηφόρα, πολύπλευρη επίθεση» στη Γάζα. Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Ο βασικός διαπραγματευτής, για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, λέει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν,

εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες και ειδικά εάν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ομήρων ως κίνηση καλής θέλησης για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Πρόκειται για δύο γυναίκες, την Nurit Yitzhak και τη Yocheved Livschitz. «Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους» είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς και πρόσθεσε πως «ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο συγκεκριμένες γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες μετά από συμφωνία που πέτυχαν Κατάρ και Αίγυπτος, ενώ οι άλλοι όμηροι που φέρεται να παραλαμβάνονται από τον Ερυθρό Σταυρό, αποτελούν επιτυχία της διαπραγμάτευσης Κατάρ και ΗΠΑ. Νωρίτερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετέδιδαν ότι δεκάδες όμηροι, 50 ή και λιγότεροι, είναι καθοδόν προς τη Γάζα για να παραδωθούν στον Ερυθρό Σταυρό.

Το Channel 12, επικαλούμενο πηγές από την ισραηλινή κυβέρνηση, είχε μεταδόσει ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Κατάρ και ΗΠΑ για την απελευθέρωση από τη Χαμάς ενός αριθμού ομήρων με διπλή υπηκοότητα και αναζητείται ο τρόπος και το σημείο που θα υλοποιηθεί η συμφωνία.

Κυβερνητικές πηγές από το Ισραήλ, πάντως, ανέφεραν ότι δεν συνεργάζονται σε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων με διπλή υπηκοότητα, κάνοντας λόγο για «επιλογή».

Israel said that it had struck hundreds of targets in Gaza and attacked Hezbollah positions in Lebanon. The U.S. advised Israel to delay a ground assault of Gaza to allow for more hostage negotiations and aid delivery, U.S. officials said.

Follow updates.https://t.co/NhS6vyToAy

— The New York Times (@nytimes) October 23, 2023

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και τη 18χρονη κόρη της Νάταλι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Hamas published a video showing Judith and Natalie Raanan, who were held captive by terrorists, being handed over to the Red Cross in the Gaza Strip. pic.twitter.com/dN4MBIcglI

— NEXTA (@nexta_tv) October 20, 2023

Την ίδια ώρα, συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, την ώρα που προετοιμάζεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις να καθυστερήσει η ισραηλινή επίθεση ώστε να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι.

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, λέει στους Times από το Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για την ομηρεία. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, το να βιαστείς να το κάνεις αυτό μάλλον δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση», λέει.

Σε ερώτηση που έκαναν δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, περί συμφωνίας με τη Χαμάς και τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων, ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αφού εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα ευαίσθητο στάδιο τόνισε πως «το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μας καθιστά αδύνατη τη δημόσια περιγραφή των προσπαθειών που γίνονται», είπε.

«Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε ώστε να απελευθερώσουμε τις δύο Αμερικανίδες, τη μητέρα και την κόρη, και χαιρόμαστε που είναι καλά. Απλώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Οι όμηροι θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς»

Ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς Khaled Meshaal, στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα ελευθερωθούν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς για την τύχη περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την ομάδα στη Γάζα, λέει ότι όλοι οι άμαχοι ανάμεσά τους, θα απελευθερωθούν, εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

The key Hamas negotiator over the fate of more than 200 hostages held by the group inside Gaza says all the civilians among them will be released – if the right conditions are met.

Khaled Meshaal speaks to Sky's @DominicWaghorn.https://t.co/OPAgkQTeXT

Sky 501 / YouTube pic.twitter.com/4MENx82SjF

Sky News (@SkyNews) October 23, 2023

Τόνισε ότι οι απελευθερώσεις ομήρων δεν μπορούν να γίνουν ενώ η επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τους τυχαίους βομβαρδισμούς, την ολοκληρωτική καταστροφή, τη γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες του Αλ Κασάμ να πάρουν τους ομήρους από τις θέσεις τους και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε όποιον άλλον. Χρειαζόμαστε τις κατάλληλες συνθήκες για να τους επιτρέψουμε να απελευθερωθούν».

Ο Meshaal επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές από τότε που συνελήφθησαν. Η Χαμάς δεν θα πει από ποιες χώρες είναι, αλλά λέει ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Κοινή ανακοίνωση Νετανιάχου και στρατού

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού μαζί με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και τις Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξέδωσαν δήλωση που υποδηλώνει «στενή συνεργασία».

«Υπάρχει απόλυτη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του στρατού. Έχουμε ενωθεί για την επίτευξη του στόχου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και στη συνέχεια αναφέρεται ότι η συνεργασία θα οδηγήσει σε «αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς».

Joint Statement by the Prime Minister's Office, the Defense Ministry & IDF Spokesperson:

The Prime Minister, the Defense Minister and the IDF Chief-of-Staff are working in close and full cooperation, around the clock, to lead the State of Israel to a decisive victory over Hamas.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 23, 2023«Από ξηρά, θάλασσα και αέρα»

«Προετοιμαζόμαστε διεξοδικά για το επόμενο στάδιο, θα είναι μια θανατηφόρα και συνδυασμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ σημείωσε σε περιοδεία κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, ότι «θα είναι μία επίθεση από αέρα, θάλασσα και στεριά» και κάλεσε τις δυνάμεις ότι θα πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση, γιατί θα έρθει».

«Οι νέοι στρατιώτες με εξαιρετικούς διοικητές έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά και έχουν αποτρέψει πολλές από τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επαινώντας τους ναυτικούς.

«Κάντε τη δουλειά σας ετοιμαστείτε, θα αναπτυχθούμε», πρόσθεσε ο Γκάλαντ, σημειώνοντας με νόημα ότι «οι στρατιώτες δεν μπορούν να παραμείνουν στα σύνορα σε πλήρη ετοιμότητα επ’ αόριστον».

Ευθείες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Εντωμεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Αντολή, με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν να προχωρούν σε ευθείες απειλές κατά του Ισραήλ, καθώς ο υπαρχηγός τους Αλί Φαντάνι υποστήριξε πως «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε με πυραύλους την πόλη Χάιφα», στο Ισραήλ.

«Αν είναι απαραίτητο, και δοθεί η εντολή, το Ιράν θα χτυπήσει τη βόρεια πόλη του Ισραήλ (σ.σ. τη Χάιφα), χωρίς κανένα δισταγμό».

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης τόνισε επίσης ότι οι Ισραηλινοί λένε ψέματα για την αποτελεσματικότητα του Iron Dome, υποστηρίζοντας ότι υπολογίζεται στο 30%.

«Οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Ισραήλ για τη δική τους ασφάλεια. Αν αισθανθούν ανασφαλής, πολύ εύκολα θα το θυσιάσουν», πρόσθεσε ο Φαντάνι απευθυνόμενος στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

«Έχουμε αποδείξεις ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς»

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ, διά στόματος του υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν, τόνισε ότι έχει στοιχεία για «εμπλοκή» του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο, δεν μπορεί να προβεί «σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, δήλωσε ότι «μπορείτε σίγουρα να αναλύσετε τα στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για τη συμμετοχή του Ιράν» στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

BREAKING: Israeli Major General Michael Edelstein says 'you definitely can see evidence, we have evidence of Iranian involvement' in Hamas attacks on the 7th of October

— The Spectator Index (@spectatorindex) October 23, 2023

Οι φόβοι για διευρυνόμενο πόλεμο έχουν αυξηθεί καθώς το Ισραήλ έπληξε στόχους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Συρία και τον Λίβανο και αντάλλαξε πυρά με την μαχητική ομάδα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο πόλεμος, κατά τη 17η ημέρα του, είναι ο πιο θανατηφόρος από τους πέντε πολέμους στη Γάζα και για τις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO

Πόσο θα «κοστίσει» στον Μπάιντεν η πλήρης κάλυψη του Ισραήλ

Μεσανατολικό: Τα έξι «τρομακτικά» βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Keywords
ισραηλ, new york times, new york, sky news, στρατος, αιγυπτος, ηπα, channel, israel, lebanon, delivery, https, york, times, nytimes, october, video, red, cross, twitter, khaled, sky, news, key, group, youtube, joint, office, working, full, clock, iron, αποδειξεις, συμμετοχή, major, index, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.youtube.com, νεα κυβερνηση, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, khaled, october, χωρες, δουλεια, ηγετης, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιραν, μητερα, τηλεοραση, τυχη, ψεματα, ωρα, news, office, times, youtube, αμοιβαια, βοηθεια, βορεια, γαζα, γινει, γινεται, δηλωση, δικη, δοθει, δυτικη οχθη, δυτικη, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, εξι, επιτυχια, ερντογαν, εχθρος, ιδια, ομιλια, καταρ, κυβερνηση, κινηση, λογο, ναυτικο, νικη, νοημα, ξηρα, ομαδα, ομηροι, οχθη, πολεμικο ναυτικο, σιγουρα, συνεχεια, συμμετοχή, συρια, υπηκοοτητα, χεζμπολαχ, χαιρομαστε, group, ασφαλεια, βηματα, sky, channel, clock, cross, delivery, full, https, iron, υπουργειο, israel, εισβολη, index, key, lebanon, major, new york times, new york, πηγες, πληροφοριες, red, sky news, staff, θεσεις, working, york
Τυχαία Θέματα
Από, Γάζα – Αναφορές, Χαμάς,apo, gaza – anafores, chamas