Αποχή και… tiktokers του Κασσελάκη: Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Τα στοιχεία των τελευταίων ερευνών βάζουν κάτω τα επιτελεία των κομμάτων για να «διαβάσουν» τις βαθύτερες τάσεις και διαθέσεις του εκλογικού σώματος ενόψει των ευρωεκλογών και να προσαρμόσουν τις προεκλογικές τους στρατηγικές και κινήσεις.

Το ενδεχόμενο να πέσει κάτω από το κρίσιμο όριο του 30% η ΝΔ, η επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση της ακροδεξιάς και η μάχη των μικρότερων κομμάτων να περάσουν το 3%, διαμορφώνουν

ένα ιδιαίτερα σύνθετο σκηνικό, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Δύο φαίνεται να είναι τα κρίσιμα στοιχεία αυτής της αναμέτρησης:

Το πρώτο αφορά στην αποχή. Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές διαχρονικά είναι συνήθως μικρότερο από εκείνο των εθνικών εκλογών, για προφανείς λόγους. Ακόμα κι όταν οι ευρωκάλπες προηγούνται μίας εθνικής αναμέτρησης και έχουν ένα πιο ισχυρό διακύβευμα, καθώς αποτελούν πρόκριμα και στέλνουν μήνυμα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το πού θα κινηθεί, αλλά και η σύνθεση της συμμετοχής/αποχής έχει σημασία. Όπως διαβάζουν οι περισσότεροι δημοσκόποι και αναλυτές τον παράγοντα αυτό, η ΝΔ πρωτίστως, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δευτερευόντως θα έχουν καλύτερα ποσοστά εάν η αποχή είναι μεγάλη. Και τούτο διότι διαθέτουν αρκετά συνεκτικές παραδοσιακές εκλογικές βάσεις και πιστούς, ιδεολογικά και συναισθηματικά ψηφοφόρους, που θα πάνε στην κάλπη σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αύξηση της αποχής θα σημαίνει κατά κύριο λόγο ότι οι δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική ψηφοφόροι της ΝΔ θα προτιμήσουν να μην τιμωρήσουν το κόμμα τους, στέλνοντας μήνυμα με την ενίσχυση κάποιου άλλου. Και έτσι, με πολλές λιγότερες, αριθμητικά, ψήφους το κυβερνών κόμμα θα έχει σχετικά υψηλό ποσοστό.

Τουναντίον, η αύξηση της συμμετοχής θα σημαίνει ότι προσήλθαν στις κάλπες κοινά που δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με την κυβέρνηση (προφανώς δεν μπορεί να θεωρήσει κάποιος ότι θα τρέξουν άνθρωποι με χαλαρούς δεσμούς με την πολιτική να ψηφίσουν τη ΝΔ ενθουσιασμένοι από την πολιτική και τις επιδόσεις της, ειδικά κατά τον τελευταίο χρόνο).

Τέτοια κοινά, που μπορούν να αυξήσουν την συμμετοχή, θα θελήσουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση και άρα, είτε θα ενισχύσουν ισχυρά κόμματα της αντιπολίτευσης για να διαμορφώσουν αντίβαρο (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) στην γαλάζια παντοκρατορία, είτε να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές, ενισχύοντας μικρότερα κόμμα και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, ανάλογα και τις ιδεολογικές τους προτιμήσεις.
Σε κάθε περίπτωση στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κινητοποιήσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που αποτελούν διαχρονικά τον πυρήνα της γαλάζιας εκλογικής βάσης και η οποία μπορεί να του εξασφαλίσει το 30%+.

Οι… kasselistas

Το δεύτερο στοιχείο, που φαίνεται να έχει μπει ειδικά και δυναμικά στην εξίσωση αυτών των εκλογών, είναι τα… κοινά του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι… tiktokers, οι influencers, οι χρήστες του διαδικτύου, όπως λέγεται όλο και πιο συχνά τους τελευταίους μήνες, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται πολύ συχνά στο ευρύ εκλογικό σώμα μέσω των μέσων κοινωνικών δικτύωσης.

Τα τελευταία γκάλοπ, μα και τα κυλιόμενα που διεξάγονται αυτό τον καιρό και δεν δημοσιοποιούνται καταγράφουν μία ιδιαίτερη απήχηση του κ. Κασσελάκη σε πολίτες που δεν είναι κοντά στην πολιτική και στα κόμματα. Και έχει απήχηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει μόνο τη μισή εκλογική του βάση των εκλογών του περσινού Ιουνίου, καταγράφεται πλέον πάνω από το 15% με πολλές εκτιμήσεις να θεωρούν ρεαλιστική την προσέγγιση του 17,8% που είχε πετύχει πέρσι. Κι αυτό το οφείλει στα «άλλα κοινά», τους «νέους ψηφοφόρους του» δηλαδή.

Αλλά εδώ είναι και το μεγάλο ερώτημα, καθώς υπάρχει μεταβλητότητα σε αυτή την εξίσωση που δημιουργείται: Θα πάνε όλοι αυτοί που λένε τώρα «Κασσελάκης» να ψηφίσουν; Διότι δεν θεωρούνται και οι πιο φανατικοί της κάλπης, ειδικά τώρα που οι εκλογές γίνονται τον Ιούνιο με την τουριστική σεζόν να έχει ξεκινήσει.

Η μεταβλητότητα και το αχαρτογράφητο του πράγματος κάνει πολλούς αναλυτές να δίνουν μία μεγάλη ψαλίδα για το πού μπορεί να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη. Μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών, ίσως όμως να κινηθεί και στα «ρηχά» του 14%-15%, κατ’ ορισμένους.

Όπως και να έχει το παιχνίδι είναι πολύ ανοιχτό για να γίνουν από τώρα ασφαλείς προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης:

Παπανώτας κατά Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά» – «Βάζουν στο στόμα μου πράγματα που δεν με εκφράζουν»

Ρωμανός για Φαραντούρη: Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρούν ότι το «ΒΒΒ δεν τρώγεται»

Κασσελάκης: Μία περιοδεία χιλίων ναυτικών μιλίων σε δέκα ημέρες – Από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα

Keywords
Τυχαία Θέματα