Απογευματινά χειρουργεία: Πόσο θα πληρώνει ο ασθενής στο ΕΣΥ με τις σημερινές τιμές – Αναλυτικά το κόστος ανά επέμβαση

Τομή στην υγεία είναι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, που σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, όλοι θα κερδίζουν καθώς θα αποσυμφορήσουν την πολύμηνη λίστα αναμονής που φτάνει έως και έξι μήνες.

Όμως τι σημαίνει αυτό για τον ασθενή που θα επιλέξει να πληρώσει το γιατρό του από την τσέπη του, για να χειρουργηθεί μετά τις 15.00 το μεσημέρι στο δημόσιο νοσοκομείο;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο ΕΟΠΥΥ

σήμερα πληρώνει στα ιδιωτικά θεραπευτήρια το 70% του κόστους της κάθε επέμβασης και το 30% το πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του. Τα ίδια ποσοστά θα ισχύσουν και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ.

Αυτό το κόστος ορίζεται σύμφωνα με τις τιμές που έχουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσηλεία (ΚΕΝ) τα οποία όμως θα αντικατασταθούν από ένα σύγχρονο σύστημα τα DRG’S που θα έχει αναπροσαρμοσμένες τιμές.

Παραδείγματα

Το topontiki.gr έψαξε και βρήκε κάποιες τιμές που αντιστοιχούν στα κλειστά ενοποιημένα νοσηλεία, για διάφορες συχνές επέμβασης, που πληρώνει σήμερα ο ΕΟΠΠΥ στα νοσοκομεία.

Για παράδειγμα: Σε νοσηλεία για επέμβαση ισχίου το ΚΕΝ προβλέπει αποζημίωση σε Δημόσιο νοσοκομείο 6.792€, σε Ιδιωτικό νοσοκομείο θα καλύψει 70%*6.792€= 4.754,4€ και το υπόλοιπο ο ασθενής. Δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώσει για επέμβαση στο ισχίο του 2037 ευρώ με τις σημερινές τιμές.

Επίσης σύμφωνα με το ΦΕΚ 907 που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 και έχει τις υπογραφές των αναπλ. υπουργών Υγείας Παύλου Πολάκη και Γεώργιου Οικονομικών Χουλαρακη ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει για:

– Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις- επιπλοκές ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει 10.000 ευρω που είναι το 70% του κόστους της επέμβασης και το υπόλοιπο 30% το πληρώνει ο ασθενής.

– Για εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi – Vad 90.000 ευρω

– Εμφύτευση συσκευών «TOTAL ARTIFICIAL HEART» 70.000 ευρω.

Αλλα ΚΕΝ είναι:

–Επεμβάσεις κρανίου χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 3.400 ευρω

–Αμυγδαλεκτομή και/ή αδενοειδεκτομή 2478 €

–Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 5573 €

–Στεφανιαία παράκαμψη με επεμβατικό καρδιακό καθετηριασμό χωρίς επανεπέμβαση χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις-επιπλοκές 6.495 €

–Αορτικά βαλβιδοφόρα μοσχεύματα 7.048 €

–Επεμβατική εισαγωγή καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης με καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 2.500 €

–Υστερεκτομή για μη κακοήθεια χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 998 €

–Επεμβάσεις ισχίου, μηριαίου και άκρου για πολλαπλά σημαντικά τραύματα, συμπεριλαμβανομένης της εμφύτευσης, χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές 6.792 €.

Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές είναι παλιές και θα αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με το νέο σύγχρονο σύστημα DRG’s. Πρόκειται για το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων.

Αναλυτικά η αξία των χειρουργείων με τις σημερινές τιμές

Διαβάστε επίσης:

«Ο άλλος άνθρωπος» – Γωγώ Δελογιάννη: «Έχουμε φάει όλοι μια κατραπακιά – Το έργο του Πολυχρονόπουλου δεν αναιρείται» (video)

Φλώρινα: Ζευγάρι έκρυβε ολόκληρο οπλοστάσιο στο σπίτι του – Δύο συλλήψεις, ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική (video)

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από φωτιά σε διαμέρισμα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα