Απρόσμενη κόντρα της Κίνας με τον οίκο Dior – Για μια φούστα (Photos)

Την οργή των Κινέζων έχει προκαλέσει μία νέα δημιουργία του οίκου μόδας Dior, που φαίνεται πως οι σχεδιαστές την εμπνεύστηκαν από μία παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Κίνας. Μάλιστα Κινέζοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα του Dior στο Παρίσι, κατηγορώντας τον οίκο μόδας ότι ακολουθεί την τακτική της «πολιτιστικής οικειοποίησης».

Η πλισέ μάλλινη και μοχέρ φούστα παραπέμπει

σε μία παραδοσιακή κινεζική φορεσιά που είναι γνωστή ως «μαμιανκούν» ή «η φούστα της κεφαλής του αλόγου», την οποία ο οίκος μόδας περιγράφει ως «φούστα που αναδεικνύει την σιλουέτα» και την θεωρεί μάλιστα ένα από τα χαρακτηριστικά ρούχα που έχει σχεδιάσει για φέτος.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια πριν από λίγες μέρες, όταν Κινέζοι πολίτες και τα κρατικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τον οίκο μόδας ότι δεν παραδέχεται από  που εμπνεύστηκαν οι σχεδιαστές του την συγκεκριμένη φούστα. Σε κεντρικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Λαϊκή Ημερησία του Πεκίνου, που είναι η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρθηκε ότι ο οίκος μόδας θα έπρεπε να ντρέπεται που παρουσιάζει την συγκεκριμένη φούστα ως δημιουργία των δικών του σχεδιαστών και δεν ομολογεί  ότι πρόκειται για αντιγραφή της παραδοσιακής κινεζικής φορεσιάς.

τέλη 19ου αιώνα

Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν Κινέζοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από μία από τις μπουτίκ του οίκου Dior στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, στην καρδιά του Παρισιού. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο έκαναν γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dior, σταμάτα την πολιτιστική οικειοποίηση» και «Αυτή είναι παραδοσιακή κινεζική φορεσιά». Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε από Κινέζους φοιτητές που ζουν στη Γαλλία. Προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 菲♡ (@qcutikk)

Η ένταση κλιμακώθηκε όταν έγινε αντιδιαδήλωση από άτομα που κρατούσαν πλακάτ κατηγορώντας την Κίνα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πάντως αποφεύχθηκαν τα επεισόδια.

Το CNΝ ζήτησε από τον οίκο Dior να σχολιάσει το ζήτημα που έχει προκύψει, αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Η ιστορία της «πέτρας του σκανδάλου»

Η φορεσιά «μαμιανκουν» ή « φούστα της κεφαλής του αλόγου», ανάγεται στην κινεζική δυναστεία των Σονγκ, πριν από 1000 χρόνια, αλλά εξακολούθησε να είναι πολύ δημοφιλής και στις δυναστείες των Μινγκ και των Κινγκ που ακολούθησαν.

Η παραδοσιακή κινεζική φούστα έχει πλισέ και ανοίγματα μπροστά και πίσω, κάτι που διευκόλυνε τις γυναίκες να ιππεύουν.

Ο οίκος μόδας Dior παρουσίασε τη συγκεκριμένη φούστα στο πλαίσιο της συλλογής για το φθινόπωρο του 2022 και την περιγράφει ως «εντυπωσιακή διερεύνηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος».

Κίνα VS Dior: κρατάει χρόνια η κόντρα

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο οίκος Dior προκαλεί αντιδράσεις στην Κίνα.

Το 2019 ο οίκος μόδας υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη επειδή σε μία παρουσίαση είχε αναρτήσει χάρτη της Κίνας που δεν περιελάμβανε την Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα κινεζική επαρχία και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της.

Στην απολογία του οίκου Dior, είχαν επιρριφθεί ευθύνες σε έναν υπάλληλο της εταιρίας για το λάθος με τον χάρτη και αναφέρθηκε κατηγορηματικά ότι ο οίκος υποστηρίζει την «εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

Τον περασμένο χρόνο οι Κινέζοι ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών στα social media με αφορμή μία φωτογραφία μοντέλου με «μικρά μάτια», που κατά τους κινέζους αναπαρήγαγε τα δυτικά στερεότυπα για τον κινεζικό λαό. Η Λαϊκή Ημερησία είχε αναφερθεί στο θέμα θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο «στα μάτια του Dior αυτή είναι η η εικόνα της γυναίκας από την Ασία».

Ο οίκος μόδας είχε αποσύρει την φωτογραφία, που ήταν έργο του διάσημου φωτογράφου Τσεν Μαν, από έκθεση μόδας στη Σαγκάη και ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία ανακοίνωση εκφράζοντας σεβασμό «για τα συναισθήματα του κινεζικού λαού».

Αλλά φαίνεται πως δεν υπάρχει καλή «χημεία» του οίκου μόδας με την Κίνα, αφού τώρα άνοιξε νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης, με αφορμή την φούστα «μαμιανκούν».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σοκ στους καταναλωτές αερίου από νέα εισφορά – Πληρώνουν το 90% των ζημιών των παρόχων

Η δράση της Ομάδας Βάγκνερ στην Ουκρανία (Photos/Videos)

Τεράστια οθόνη αποκολλήθηκε κι έπεσε σε συναυλία στο Χονγκ Κονγκ – Τρεις τραυματίες (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απρόσμενη, Κίνας, Dior –, Photos,aprosmeni, kinas, Dior –, Photos