Αττική: Μετρημένες οι κλίνες ΜΕΘ, «ασθμαίνοντας» η παροχή οξυγόνου σε δύο μεγάλα νοσοκομεία

ΕΛΛAΔΑ

 

Σταθερά σε… βαθύ κόκκινο εξακολουθεί να βρίσκεται η Αττική αλλά και πολλές άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες περιφέρειες της χώρας, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες ακόμα στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Τα κρούσματα καθημερινά κινούνται τις τελευταίες ημέρες κοντά στο όριο των 3.000, o δείκτης Rt  για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06, ενώ το επίκεντρο του προβλήματος πλέον εστιάζεται στην Αττική όπου σχεδόν έχουν εξαντληθεί

τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Μετρημένες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική

Για του λόγου το αληθές, με βάση τα τελευταία γνωστά στοιχεία που αφορούν στην εφημερία της Τρίτης, υπάρχει κάλυψη σχεδόν του συνόλου των κλινών ΜΕΘ στην Αττική. Μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο "Ευαγγελισμός", που είχε προχθές 8 κενές κλίνες ΜΕΘ CoViD, χθες έχει μόνο μία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), 10 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών, 2 στο "Σισμανόγλειο", 1 στο "Αμαλία Φλέμιγκ", 1 στο "Θριάσιο", 1 στο "Ερυθρός Σταυρός".

Ο γγ της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρούργος στο Κρατικό Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου αποκάλυψε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης στα συστήματα παροχής οξυγόνου σε δύο τουλάχιστον μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής : Νίκαιας και Θριάσιο. «Γιατί οι υπουργοί Υγείας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την #ΟΕΝΓΕ που από τον 3/2020 ζητά τα στοιχειώδη : οξυγόνο και αναπνευστήρες», όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter.

Σοβαρότατα προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης στα συστήματα παροχής οξυγόνου σε 2 τουλάχιστον μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής : Νίκαιας και Θριάσιο. Γιατί οι υπουργοί Υγείας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την #ΟΕΝΓΕ που από τον 3/2020 ζητά τα στοιχειώδη : οξυγόνο και αναπνευστήρες.

— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) March 11, 2021

 

Δυσοίωνες εκτιμήσεις επιστημόνων

Για την έκρηξη των κρουσμάτων και τα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε.»

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στo Οpen και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη «όχι μόνο γιατί τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά διότι βλέπουμε ότι ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι τόσο δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Ο Καθ. Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα της κορύφωσης του κύματος αυτού της πανδημίας, η οποία πιθανώς να επέλθει το πενθήμερο 20-25 Μαρτίου. Μέχρι τότε και για τις πρώτες ημέρες μετά από αυτήν την περίοδο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμαίνεται στα επίπεδα αυτών των ημερών, πότε 100-200 επάνω ίσως φθάνει και πάνω από 3000 και πότε αντίστοιχα χαμηλότερα από τους αριθμούς των τελευταίων ημερών». Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, «ουσιαστικά αποκλιμάκωση με 1500 κρούσματα και λιγότερα θα πρέπει να αναμένουμε από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου».

Προτάσεις για καταστήματα

Κάποιοι από τους επιστήμονες κάνουν και τις δικές τους δημόσιες προτάσεις σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς. 

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «πολύ σύντομα, σε δύο βδομάδες από τώρα, να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις. Όχι τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε τα εμπορικά κέντρα. Στα μικρά μαγαζιά δε μπορεί να υπάρξει συνωστισμός», ενώ διευκρίνισε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουμε στο σπίτι φίλων μας που θα βγάλουμε τη μάσκα παρά σε μαγαζί που και εμείς και ο πωλητής φοράμε μάσκα. Τα σχολεία είπε ότι πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

 

ΜΕΘΚορωνοϊόςLOCKDOWNHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα